Hjärt-Lungfonden har tittat på hur lång tid det tar innan patienter i akut nöd nås av en ambulans. Uppgifterna i undersökningen är hämtade från SOS Alarm.
Det visade sig att skillnaderna i landet är stora, i glesbygd blir det av naturliga orsaker längre responstid, värst var det i Pajala där det tar över 35 minuter. På andra sidan skalan hamnar Kristinehamn och Tranås där väntan är strax över nio minuter.
– Vid ett plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp helt avgörande, några minuter kan innebära skillnaden mellan liv och död. Det är väldigt bekymrande att det finns så här stora lokala skillnader i ambulansernas responstid, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.
Flen hamnar på 16,4 minuter, en siffra som ligger över rikssnittet på 13 minuter. I majoriteten av tätortskommunerna tar det mellan tio och 13 minuter.
Dock har väntetiden i Flen minskat något sedan den förra undersökningen gjordes 2012, där går Flen mot trenden då väntetiden ökat i över hälften av landets kommuner jämfört med 2012.
Varje år drabbas 10 000 svenskar av ett hjärtstopp. Chansen för överlevnad minskar snabbt, på 60 sekunder beräknas man tappa 10 procents chans och bara 600 av de 10 000 överlever, i procent räknat 6 procent.
– Plötsligt hjärtstopp är en av de vanligaste dödsorsakerna i Flen, och drabbar människor i alla åldrar. Med fler hjärtstartare, kortare väntetid på ambulans och ett ökat stöd till svensk hjärtforskning kan fler liv räddas, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Hjärt-lungräddning, eller HLR, kan spara viktiga minuter för den drabbade, enligt Hjärt-Lungfonden ökar chansen för överlevnad med minst 50 procent för den som får HLR när anfallet är framme.
Åderförfettningssjukdomar som kärlkramp och hjärtinfarkt är de vanligaste anledningarna till att vi drabbas av hjärtstopp.