Veterinärer ryter ifrån mot smitningar

Många trasiga djurkroppar har legat på deras bord. Några av dem har lappats ihop igen, andra inte. Nu har personalen på veterinärmottagningen i Stallarholmen tröttnat på människor som kör vidare och lämnar påkörda djur åt sitt öde.

Veterinären Anna Fucik och djursjukskötaren Angela Blomqvist Larsson blir upprörda när bilförare inte stannar när de har kört på ett djur. Anna Fuciks hund Brie har klarat sig från dylika olyckor, men en tidigare familjemedlem hade inte samma tur.

Veterinären Anna Fucik och djursjukskötaren Angela Blomqvist Larsson blir upprörda när bilförare inte stannar när de har kört på ett djur. Anna Fuciks hund Brie har klarat sig från dylika olyckor, men en tidigare familjemedlem hade inte samma tur.

Foto:

Övrigt2018-01-28 07:03

Den 12 januari var det dags igen. Mitt i lunchrasten bankade det på dörren till Veterinären i Stallarholmens lokal i Gula industrihuset. Utanför stod en kvinna vars hund just hade blivit påkörd på länsväg 919 vid Årby, mellan Ärja och Marielund. Bilisten hade kört vidare mot Marielund, utan att stanna och se hur det gick.

Hundens tänder var utslagna och flera revben var brutna. Den här gången var det inte värre än så, och efter en första kontroll kunde ägaren fara vidare till ett djursjukhus för vidare behandling. I dag mår hunden efter omständigheterna väl.

Men allt för ofta slutar historien inte lika lyckligt. Anna Fucik har varit veterinär i många år, och hon har lappat ihop otaliga trasiga djur som träffats av bilar. Alldeles för ofta stannar inte föraren.

‒Som djurägare har man ansvar för att ha kontroll över djuret. Men som bilägare har man också ett ansvar när en olycka ändå inträffar, säger Anna Fucik.

[fakta nr="1"]

De flesta känner nog till att de ska ringa polisen om de kör på vissa vilda djur, till exempel ett rådjur eller ett vildsvin. Den som inte gör det, gör sig skyldig till smitning och riskerar böter. Det finns ingen lagparagraf som handlar om påkörda katter eller hundar, vilket har gjort att det är lite otydligt vad som gäller. Men den som skadar någons egendom utan att meddela ägaren eller polisen gör sig också skyldig till olovlig avvikelse, kallat smitning.

‒Hund och katt räknas som egendom, så kör man från platsen kan det handla om som smitning, säger Johan Bülow som jobbar på Åklagarmyndighetens utvecklingsenhet i Malmö.

Efter senaste olyckan röt Anna Fucik och kollegorna på Veterinären i Stallarholmen ifrån ordentligt på sin Facebook-sida, ett inlägg som fick stor spridning.

‒Vi blev förbannade. Det är därför vi skrev på Facebook. Olyckor sker, så är det, men då måste man göra vad man kan för att ta sitt ansvar. Att folk ändå kör vidare handlar om en portion okunskap, en portion chock och en portion brist på anständighet, säger Anna Fucik.

Häromkring är de många som ingriper när de ser att någon annan kör på ett djur.

säger djursköterskan Angela Blomqvist Larsson.

Hennes kollega, djursköterskan Angela Blomqvist Larsson, tycker samtidigt att det finns många godhjärtade Stallarholmsbor.

‒Häromkring är de många som ingriper när de ser att någon annan kör på ett djur, säger hon.

När det gäller svårt skadade husdjur är det egentligen bättre att vända sig direkt till ett djursjukhus, eftersom det där finns bättre resurser ifall det till exempel måste utföras en akut operation. Men Anna Fucik och hennes kollegor säger inte heller nej när någon står med en påkörd katt eller hund i famnen utanför deras dörr. De ger första hjälpen och pusslar ihop alla husdjur så gott de kan, så att chansen att de når djursjukhuset levande ökar.

Angela Blomqvist Larsson upplever att det oftast går att göra mycket även med svårt tilltygade djur.

‒Lever de efter en timme så finns det hopp. Men bara för att de står på benen minuten efter olyckan betyder inte det att det har gått bra, säger hon.

Anna Fucik förklarar:

‒De otäckaste skadorna är oftast de som inte syns utanpå. Jag har varit med om att folk ringer om en påkörd hund och säger "jag tror att det gick ganska bra" men så förblöder den av inre skador på väg till veterinären.

Den som har försäkrat sin hund eller katt kan oftast få hjälp av sitt försäkringsbolag med veterinärkostnaderna. Enligt Agria, som är ett av de största försäkringsbolagen för djur, kan bilförarens försäkringsbolag sedan avkrävas pengar om det är känt vem det var. Om föraren är okänd ersätter Trafikförsäkringsföreningen Agria.

Det här gäller om du kör på ett djur

Om du kör på en älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn eller mufflonfår är du skyldig att anmäla det till polisen på en gång. Platsen måste också markeras.

Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och kan ge böter.

Den som kör på en hund eller katt, ska anmäla det till ägaren. Om ägaren är okänd ska olyckan anmälas till polisen.

Straffet för att olovligen avvika från en olycksplats, så kallad smitning, är böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: Polisen, Agria och svensk lag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!