‒Det är ett gap mellan vad som sägs och hur verkligheten ser ut. Men det är också mycket som är på gång.
Dit hör den kol-process som landstingets hälso- och sjukvårdsutskott drog i gång för drygt ett år sedan. Den ska bland annat öka förutsättningarna för att bedriva jämlik kolvård i länet.
‒Den absolut viktigaste delen är att hjälpa alla med kol som är rökare att sluta. Det är den enskilt viktigaste åtgärden för att bromsa utvecklingen av sjukdomen.
Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto bättre möjligheter finns det att kontrollera den och ge patienten bättre livskvalitet.
‒Men alla patienter kan inte behandlas lika. Landstinget Sörmland ska ha en personcentrerad vård och då måste vi lyssna till vad patienten själv vill.
‒Alla vill till exempel inte bli kallade till kontroll utan vill styra själva. Det måste vi respektera.
‒Men den som uttryckligen säger att man vill bli kallad ska också bli det, tillägger hon.
Vårdcentralernas kolsköterskor har en nyckelroll som kolpatienternas fasta vårdkontakt. Men i dag har kolmottagningarna också ansvar för astmapatienter. Det är inte någon helt lyckad kombination.
‒Det är inte samma sjukdom och behandlingarna skiljer sig åt. Det är också anledningen till att vi helt koncentrerar oss på kol i projektet som pågår nu, säger Aina Nilsson.
November är utnämnd som årets lungmånad vilket kommer att uppmärksammas av patientföreningar runt om i landet, även i Katrineholm. Den 15 november är det internationella koldagen.