Vindkraftsföretaget bygger på strandskyddat område i Kafjärden

Flera av de fundament som byggts för de planerade vindkraftverken i Kafjärden ligger inom strandskyddat område och har uppförts utan dispens. Nu kommer vindkraftföretaget Enwind åtalsanmälas för brott mot miljöbalken.

Efter tio års process har det nu uppdagats att tre av de nio stora betongfundament som redan byggts ligger på mark som omfattas av strandskyddslagstiftningen. Och någon dispens har inte getts till vindkraftföretaget Enwind, som nu kommer att åtalsanmälas. Johan Beijnoff och Jenny Wiberg i föreningen Nej till vindkraft på Kafjärden är mycket kritiska till kommunens agerande i vindkraftsfrågan.

Efter tio års process har det nu uppdagats att tre av de nio stora betongfundament som redan byggts ligger på mark som omfattas av strandskyddslagstiftningen. Och någon dispens har inte getts till vindkraftföretaget Enwind, som nu kommer att åtalsanmälas. Johan Beijnoff och Jenny Wiberg i föreningen Nej till vindkraft på Kafjärden är mycket kritiska till kommunens agerande i vindkraftsfrågan.

Foto:

Övrigt2017-06-08 14:58

I januari meddelade länsstyrelsen att bygglovet för de nio vindkraftverken var ogiltigt. Beslutet överklagades av Enwind till Mark- och miljödomstolen som räknar med att kunna avgöra frågan efter sommaren. Samtidigt pågår en rad parallella tvister i den infekterade vindkrafthärvan. Nu har det uppdagats att flera av de nio stora fundament som byggts är placerade inom strandskyddsområdet för ett vattendrag som mynnar ut i Ramsundsån.

Johan Beijnoff är en av de aktiva i föreningen Nej till vindkraft på Kafjärden. I slutet av april uppmärksammade han miljöförvaltningen om strandskyddsfrågan.

‒Tre av fundamenten samt en väg på en kilometer har anlagts i strandskyddat område där det krävs dispens. Men ingen dispens har någonsin sökts för vindkraften, säger han.

Efter att han begärt tillsyn om det misstänkta miljöbrottet har miljöförvaltningen förberett en åtalsanmälan om brott mot miljöbalken gällande områdesskydd och bestämmelser om strandskydd. Anmälan kommer att handläggas av riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål vid åklagarmyndigheten i Jönköping.

Johan Beijnoff är mycket kritisk till hur Eskilstuna kommun hanterat tillståndsfrågorna i beslutsprocessen kring den planerade vindkraftsparken. Han har lagt ned hundratals timmar på att gå igenom handlingar, lagtexter och domslut i liknande fall.

‒Ju mer jag tittar på hur det här har skötts ju konstigare blir det. Kommunen har upprepade gånger fattat beslut trots att det står klart att det strider mot gällande lagar och regler. Jag förstår inte varför inte tjänstemännen tittar igenom saker ordentligt innan de fattar beslut, säger han.

På grund av det han uppfattar som uppenbara felaktigheter i den tio år långa processen har han gjort en rad polisanmälningar gällande miljöbrott samt tjänstefel. Anmälningarna riktar sig dels mot verksamhetsutövarna, det vill säga Enwind samt entreprenörer, dels mot tjänstemän vid både stadsbyggnadsförvaltningen och miljöförvaltningen.

‒Någon måste belysa alla konstigheter som varit. Eskilstuna kommun har tillåtit ett företag att plöja ner drygt 100 miljoner kronor i ett projekt som kringboende från allra första början försökt påtala inte följer lagar och regler.

Han tror inte att det kommer att byggas några vindkraftverk på platsen och befarar att det i slutändan blir markägare och kommuninvånare som får stå för notan när marken ska återställas.

‒Det är dags att kommunen tillsätter en haveriutredning som får ta reda på vad som gått fel och hur vi kan skydda oss mot att liknande situationer inte uppstår igen.

Jenny Wiberg, ordförande i föreningen, hyllar Johan Beijnoffs arbete men menar också att det ställer en rad frågor:

‒Det är konstigt att medborgarna själva måste berätta allt för tjänstemän för att det ska gå rätt till.

Att ingen myndighet tänkt på strandskyddet är pinsamt enligt Peter Jensen-Urstad, miljöinspektör vid Eskilstuna kommun

‒Det är en pinsamhet för alla inblandade att varken miljöförvaltningen, stadsbyggnadsförvaltningen eller länsstyrelsen har tänkt på att strandskyddet gäller där vindkraftverken ska byggas.

Tillståndsprocessen för att bygga en vindkraftpark i Kafjärden har pågått sedan 2007. Under resans gång har ingen av de inblandade myndigheterna uppmärksammat att strandskyddet gäller för uppförande av byggnader nära Ramsundsdiket. Inte förrän privatpersonen Johan Beijnoff, kringboende i Kafjärden, lyfte frågan och begärde tillsyn om misstänkt brott mot miljölagen.

‒Det har uppenbarligen ramlat mellan stolarna. Vi har haft mycket diskussioner internt om varför det kunnat bli så och landat i att vi hela tiden har utgått från underlaget i de ursprungliga handlingarna från 2007-2008 och inte backat tillbaka och tittat på vad vi gjorde då, säger Peter Jensen-Urstad.

Att det aktuella bygget kräver dispens från strandskyddsbestämmelserna är klarlagt anser han.

‒Strandskyddsfrågor kan vara jättekrångliga. Till exempel finns det inga definitioner i miljöbalken om vad som utgör ett vattendrag. Men i det här fallet råder ingen tvekan. Den här grenen av Ramsundsån är vattenförande året runt.

Förvaltningen kommer att göra en åtalsanmälan vilken väntas bli klar denna eller nästa vecka.

‒Det gör vi rutinmässigt om vi misstänker brott och här kan vi konstatera att förberedande arbeten gjorts för något som kräver dispens. Sen är det en fråga för åklagaren om det är något som de kan gå vidare till åtal med. För det krävs uppsåt eller oaktsamhet från bolagets sida.

Miljöförvaltningen har som tillsynsmyndighet skriftligen meddelat bygglovsavdelningen på stadsbyggnadsförvaltningen att en dispensprövning måste ske innan ytterligare arbeten tillåts om de överklagade byggloven beviljas.

På stadsbyggnadsförvaltningen uppger bygglovshandläggare Benny Larsson att man håller på att analysera läget.

‒Frågan är om det råder strandskydd i det här fallet. Det är inte säkert. I övrigt har jag inga kommentarer, säger han.

Detta har hänt

September 2007: Stadsbyggnadsnämnden beviljar bygglov för sex vindkraftverk.

Juni 2008: Bygglov beviljas för ytterligare fyra verk.

Sommaren 2010: Byggarbeten påbörjas.

Augusti 2012: Stadsbyggnadsnämnden förlänger bygglovet då arkeologiska utgrävningar har fördröjt bygget.

2015: Kinesiska energijätten Envision går in i projektet och påbörjar under hösten bygget via sitt dotterbolag Enwind.

Våren 2016: Bygglovet överklagas av boende i området. Föreningen Nej till vindkraftsparken på Kafjärden bildas.

15 juni 2016: Länsstyrelsen meddelar genom ett beslut om inhibition att bygget tills vidare ska stoppas.

24 augusti 2016: Länsstyrelsen beslutar att det förlängda bygglovet från 2012 är ogiltigt och ska upphävas.

30 augusti 2016: Stadsbyggnadsnämnden beviljar Enwind AB:s nya ansökan om bygglov.

21 september 2016: Länsstyrelsen stoppar återigen bygget genom ett inhibitionsbeslut av det nya bygglovet.

3 januari 2017: Länsstyrelsen upphäver bygglovet

Vintern 2017: Enwind överklagar länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!