Cupen består av sju deltävlingar varav fem körs i Sverige och två i Norge. Helgens tävling på Gellerårsen arena var den första efter sommaruppehållet ­– och den enda som prins Carl Philip (sabbatsår) avser att köra under året.

Förutom prinsen kom även den forne F1-mästaren Jacques Villeneuve, Kanada, till start som gästförare.

Cupen består av "tre klasser i en" där alla kör en Porsche 911 GT3 Cup, modell 991, men där Skoog och några till tävlar i den äldre generationens bil i "Porsche Approved Cup" utöver "Masters Cup" där förarna måste ha fyllt 40 år.

Artikelbild

| Patrik Skoog höll jämna steg med Carl Philip Bernadottes gula Porsche

Patrik Skoogs bil är på pappret sämre än den andragenerationsbil med 25 fler hästkrafter, något högre slagvolym och bättre downforce, som prinsen rattade. Skoogs kvaltid (i regn) var dock några tusendelar bättre än prinsens och de fick startplatserna bredvid varandra.

I första racet var allt över för dem båda efter en krasch med flera bilar redan efter tio sekunder.

Hjulupphängningen skadades och det vara bara för Patrik Skoog att rulla in i depå, där även Carl Philip Bernadotte dök upp utan passagerardörr. Totalt fick fem bilar bryta efter incidenten och vare sig Skoog eller Bernadotte ansågs ha vållat kollisionen.

I heat två kom de iväg bra båda två. Skoog höll undan under hela raksträckan och genom första kurvan. Sen smet prinsen förbi och höll sig strax före Skoog under flera varv. Med ett par varv kvar for dock prinsen av banan och slutade sist av de 21 bilar som kom till start.

Artikelbild

| Patrik Skoog började sin Porschesatsning 2008. Efter ett års uppehåll var han tillbaka till den här säsongen.

Patrik Skoog knep en andraplats i sin klass där han ligger femma i sammandraget.

– Säsongens mål var att vinna klassen eller i vart fall vara på pallen. Det finns fortfarande en teoretisk chans till pallplats men då måste alla bitar falla på plats i de tävlingar som återstår, säger han.

Artikelbild

| Tävlingarna avgjordes på Gelleråsen Arena i utkanten av Karlskoga.

Vad tycker du om att man tar in gästförare som Jacques Villeneuve och Carl Philip Bernadotte?

– Det är en krydda för svensk motorsport och inte minst för Porsche. Villeneuve står i en klass för sig men Carl Philip är ingen dålig förare, tvärtom han är bättre än många tror. Han började i Carrera Cup-klassen 2008, året före mig och vi har följts åt. Han körde STCC ett tag innan han återkom till Porsche och vi har hållit jämna steg.

Artikelbild

| Porsche 911 GT3 Cup-bilarna uppställda före start.

För Jacques Villeneuve gick det så där. Han fick placeringarna 16 och åtta i de två racen.

Göteborgaren Robin Hansson vann båda loppen i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Edvin Hellsten, även han Göteborg, var inte sämre han. Hellsten vann båda racen i Porsche Approved Cup.

Artikelbild

De två sista deltävlingarna avgörs på Rudskogen Motorsenter, Norge, 13-14 september och på Mantorp Park 3-4 oktober.