Rally-VM avslutas i förtid efter krisläge

Krisläget kring skogsbränderna i Coffs Harbour och New South Wales i Australien har lett till att årets VM-final ställs in.

Estländaren Ott Tänäk är första världsmästaren som inte är fransman sedan Petter Solberg vann 2003.

Estländaren Ott Tänäk är första världsmästaren som inte är fransman sedan Petter Solberg vann 2003.

Foto: Pierre Skytt

Rally2019-11-12 15:11

Det betyder att VM-ställningen från näst sista deltävlingen i Spanien blir gällande. Estländaren Ott Tänak med Martin Järveoja i Toyota blev klara mästare i Spanien på 263 poäng. Den ständiga tvåan i VM är belgaren Thierry Neuville i Hyundai som stannar på 227 poäng. Det är femte gången Neuville blir tvåa i VM och något han önskar blir ändring på till 2020. 

VM-trea efter att blivit mästare 6 gånger är fransmannen Sebastien Ogier i Citroen med Julien Ingrassia som co-driver som samlar 217 poäng 2019. Ogier hoppas på att plocka en VM-titel för tre olika märken och har ingen för franska Citroen än. Nytt försök för Ogier 2020. 

Men när karusellen av förarbyten till de olika teamen är i full gång så vet man inte riktigt bakom vilken ratt förarna kommer att sitta 2020. Tänak är klar för Hyundai och Ogier har kontrakt med Citroen, men vad som helst kan hända när fabrikerna börjar bjuda över varandra för att locka den som troligen kommer plocka flest poäng. 

Årets märkesmästerskap, det som är den tyngsta delen vanns av Hyundai på 380 poäng före Toyota på 362 poäng, Citroen blev trea med sina 284 poäng och Ford M-sport fyra med 218 poäng. Ott Tänak är i sitt livs form och har vunnit 6 av 13  deltävlingar och varit snabbast på hela 73 specialsträckor under 2019. 

Nu är det bara dryga 2 månader kvar till premiären i Monte-Carlo i mitten av januari, men innan dess är det full fart på försäsongs testerna på alpvägarna i Frankrike samt på svenska vägar i vinterskrud.

Karta: City of Coffs Harbour
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!