Fredrika mitt i kaoset med sina hästar

Tolv hästar har än så länge dött på tävlingsområdet i Valencia eller efter hemkomst i egna stall. Fredrika Sederholm från Ålberga gård har haft en sjuk och en frisk häst på plats. "Ibland är det jobbigt" säger hon.

Alette Sederholm var med sin dotter Fredrika nere i Spanien när hon tävlade. När de tre veckornas tävlande var klara och de skulle åka hem, drabbades Valencia av det största utbrottet av herpesvirus för hästar som skådats i Europa.

Alette Sederholm var med sin dotter Fredrika nere i Spanien när hon tävlade. När de tre veckornas tävlande var klara och de skulle åka hem, drabbades Valencia av det största utbrottet av herpesvirus för hästar som skådats i Europa.

Foto: Magnus Grimstedt/Privat

Ridsport2021-03-12 19:36

Allt började som vilken vanlig tävling som helst. Spring Tour lockar vanligtvis massor av internationella ryttare varje år, ryttare som vill börja sin utesäsong lite tidigare. I år var inget undantag trots den pandemi som råder. Visserligen var antalet startande inte så många som tidigare vilket alla är ganska glada över i dag när det är många hästar som måste transporteras hem säkert.

19-åriga Fredrika Sederholm har tävlat internationellt tidigare, men följde nu med sin tränare Fredrik Spetz ned till Spanien. Den längsta resan hon gjort så här långt i karriären. 

– Vi vågade åka trots coronan, men det var ett så bra upplägg med säkerhet kring corona med obligatoriska tester och så vidare. En jättebra möjlighet att få åka med sin tränare också, säger Fredrikas mamma Alette.

Planen var att tävla i tre veckor och sen åka hem.

undefined
Tävlingsomårdet i Valencia är stort.

Men sen drog det fruktade abortviruset, EHV-1 in på tävlingsområdet och allt blev kaos. Enligt svenska ridsportförbundet är det det största utbrottet i Europa hittills och viruset är väldigt aggressivt. FEI:s officiella siffror över antalet döda hästar är tolv stycken. Två hästar har dött eller avlivats på tävlingsplatsen, sex på kliniken i Valencia, två i Barcelona och två i Tyskland. 

– Det är svårt att föreställa sig hur det var om man inte var där, säger Alette, som just då befann sig i Spanien, men nu är hemma i Sverige igen.

Dottern Fredrika vill själv först inte riktigt prata, stressen hon utsatts för hörs genom telefonledningen. 

– Jag mår ändå bra. Tar dag för dag. Mina två hästar mår under omständigheterna bra. En har varit sjuk men är på bättringsvägen nu.

Det är den 17-åriga valacken Eder van den Baluwaert, som haft feber. Det tioåriga stoet Gabylanda VDM, har däremot stått i de friska hästarnas stall hela tiden.

undefined
Varje häst har varsin box att stå i.

Fredrika hade egentligen tävlat klart och skulle åkt hem den veckan när utbrottet skedde. 

– Vi valde att stanna den veckan eftersom en häst blev sjuk och efter det stängdes ju allt ned, förklarar Alette.

Just nu befinner sig hennes man i Spanien tillsammans med dottern Fredrika. Han sträckkörde ned med en liten lastbil för att dels kunna fixa med snabbtransport till veterinär om det skulle behövas, dels med bra-att-ha saker som medicin.

Varje gång tidningen försöker prata med Fredrika finns hon nära sina hästar. Och det är just så hennes dagar ser ut just nu.

– Jag tar hand om hästarna, det är så mina dagar ser ut just nu. Jag gör alla vanliga stallsysslor och en del extra.

Vad ingår i extrajobben?

– Mestadels gå ut och gå med dem så att det får röra lite på sig.

Mentalt måste det här ha varit väldigt påfrestade för dig?

– Ja, ibland är det jobbigt, men jag ingår i ett team där vi hjälps åt och stöttar varandra vilket gör det lite lättare.

undefined
Det kommer gåvor från många länder; morötter, hö, rengöringsmedel, vitaminer medmera.

Nu, efter att det internationella ridsportförbundet FEI tagit tag i hanteringen av utbrottet, har det blivit lite lugnare och man kan börja förbereda för hemresor. 

– Det kommer att finnas "safe places" (= säkra ställen) på väg hem för hästarna, berättar Alette och påpekar att det svenska ridsportförbundet har varit ett bra stöd från första början.

Men när Fredrika kan styra lastbilen hem mot Sverige igen återstår att se.

– Det är fortfarande oklart. Vi har en väldigt lång resa framför oss. Just nu är det inget bestämt men vi jobbar på att hitta säkra sätt att ta hem friska hästar relativt snart.

Viruset som dödar

● Det finns olika typer av herpesvirus. Den mest fruktade är abortviruset.

● På SVA räknar man att de flesta av landets hästar haft EHV-1 någon gång i livet.

● De flesta okomplicerade fall av luftvägsinfektion, läker på några veckor. Hästar som fått den allvarligare formen kan det ta månader för att bli friska. En del återhämtar sig inte alls. Hästar som blir liggande har dålig prognos.

Källa: SVA (Statens Veterinärmedicinska anstalt)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!