I EidFaxi, islandshästklubben i Eskilstuna, har man hört frågan poppa upp lite från och till.
– Men inte så mycket på sista tiden faktiskt. Jag tycker det dött bort lite, säger Håkan Pantzar ordförande i föreningen.
Just rasen islandshäst är känd för att kunna bära mycket på sin rygg, men även här finns det en stoppgräns.
– Helt klart. Jag väger själv 90 kilo, är inte kraftig men lång, men mer vill jag inte väga heller för hästens skull, säger han.
Håkan förälskade sig i islandshästen för 15 år sedan och har varit rasen trogen sedan dess.
– Men mina hästar är över 1.45 i mankhöjd. Det känns helt enkelt bättre. Det är mer hals framför, mer rygg, längre ben.
Enligt en äldre amerikansk studie, som många lutar sig mot, så kan en häst bära 20 procent av sin kroppsvikt. En häst som väger 350 kilo kan alltså bära en människa som väger 70.
En annan ganska ny dansk studie, som presenterades i mitten av oktober, visade att hästar där ryttarna stoppat på sig vikter i en tyngdväst – och de därmed vägde 15–23 procent mer än vanligt – inte alls fick några problem. Hjärtrytm, kortisolnivå, beteende och rörelsesymmetri var desamma som utan vikter.
– Skulle man gå efter de siffrorna skulle inte många kunna rida sina islandshästar, säger Håkan som tror att man för att hålla en bra hästhållning ska tänka på andra saker.
– Man ska tänka på att köpa en rejäl häst med bra rygg och sedan se till att rida den på rätt sätt. Man ska ta lektioner för att se till att hästen rids rätt och att den kan bära upp ryttaren.
Håkan säger att islandshästen är populär bland fritidsryttare, kanske den mest populära.
– Många av våra medlemmar är fritidsryttare och rider mest ut i skogen, men de flesta av dem tar lektioner också och det är viktigt.
Han säger att han själv inte märkt att hans egna hästar har haft problem med hans storlek och säger att det egentligen inte finns några studier som säger att hästar får ryggproblem på grund av ryttarens vikt.
– Men det är klart, det finns en gräns för allt. På turridning är det för det mesta just 90 kilo.
Tar ni kontakt med ryttare när ni märker att de är för tunga för hästen?
– Vi har inte några sådana problem i klubben just nu. Vi hade tidigare en ryttare som var för stor men den personen slutade självmant efter ett tag. Det här med ryttarens vikt är känsligt så det är svårt att veta vad man ska göra