– I slutändan ville jag i lära mig hur jag skulle hålla honom frisk, säger hon.
Vi står i det kalla stallet ute på Stjärnholm. Charlotte bor i närheten så det är praktiskt att hennes fyrbente vän har sin boplats där också.
Charlotte gick en hästmassörsutbildning för ett par år sedan och startar nu upp en verksamhet. Än så länge har hon inte släppt sitt tidigare yrke som grafisk formgivare, men tanken är att hon så småningom ska jobba på heltid med det hon älskar – att få hästar att må bättre. Inte bara Cat.
– Det har funnits equiterapeuter länge men att vara hästmassör är inte lika vanligt. Det är vi som ligger steget före. Vi jobbar med den friska hästen för att underhålla musklerna innan det gått för långt.
Charlotte beskriver en del hästars liv som en kontorsarbetande människas.
– Det kan bli enformigt och man riskerar skador. Man kanske har någon muskelspänning som gör att man väljer en ställning länge och det ena föder det andra problemet. Det skapar muskelspänningar. Ingenting börjar ju med en kotledsinflammation utan det har oftast startat med mikroproblem.
När det såg som värst ut för Cat för ett och ett halvt år sedan hintade veterinären till och med om avlivning.
– Men det var inte vi redo för. Veterinären undrade på vilken nivå vi ville tävla honom, men det var inget vi ens tänkte på. Vi ville bara att han skulle få ett så bra liv som möjligt.
Och det var veterinären positivt inställd till.
– Vi hade världens längsta igångsättning men nu är han finare än någonsin. Jag fick jättemycket beröm av veterinären vid återbesöket, säger Charlotte stolt och fortsätter.
– Veterinären sa att hon kan ge råd och medicin men det är det som händer på gården som kommer att spela roll för hästen.
Den tolvåriga fuxen har fått mycket massage men även laserbehandling på olika akupunkturpunkter.
– Jag jobbar också mycket med fysioterapeutiska övningar, som olika gungningar och med stretcher – aktiviteringsövningar för att komma åt ryggradens djupaste muskulatur. Vi rider även väldigt genomtänkta intervaller. Jag ser hela tiden till att han inte kommer över mjölksyretröskeln. Vi rider som vanligt, men med mycket pauser kan man säga.
Att rida varierat är viktigt och på olika underlag.
Har ni börjat tävla igen?
– Det har inte funnits så många i år men vi har varit iväg på en pay and ride i varje fall. Jag får frågan ibland om det inte är tråkigt att jag inte kan rida som förut men jag tycker så mycket om min häst. Det har varit ett roligt och målinriktat arbete så jag har inte tänkt så mycket på det. Jag får ett resultat som spelar stor roll för mig.
Vad brukar dina kunder söka för?
– Man vill kolla sin häst. Se om musklerna känns okej. Hästen kan till exempel vara svår att ställa åt något håll eller kännas stel. Ibland kan det vara något allvarligare och då hänvisar jag till veterinären.
Vad kan man direkt göra för att förbättra sin hästs liv?
– Hästen är ju inte gjord för det liv som vi ger den egentligen. Det är ett stäppdjur och har väldigt mycket av sitt ursprung kvar. Vi väljer i stället att ta in dem i ett stall, ta på dem utrustning. Vi använder dem på ett sätt som de inte är skapta för. Jag tycker att man utifrån de förutsättningar man har ska försöka tillgodose hästens behov så långt som man kan. Att man tänker på utevistelse, att den får använda kroppen på ett sätt som gynnar den, att man har utrustning som passar den, att den får bra hjälp med hovarna. Underhållssaker som hovar och tänder. Hellre kollar sin häst innan skadan skett. Det är lättare att fixa ett litet problem innan man behöver veterinärvård.