För nästan två år sedan höll det på att gå riktigt illa för Vagnhäradtjejen Ella Littorin. Hon var ute och red sin häst. En vanlig dag helt enkelt.
Då, i möte med en bil, så blev hennes häst skrämd. Den trampade fel på det hala underlaget och ramlade omkull i diket. Med Ellas ben under sig.
– Jag röntgade mig aldrig efteråt, men foten ser fortfarande konstigt ut, säger hon med ett skratt.
Ella har annars pressat tillbaka minnet från olyckan och har inte tänkt på den förrän tidningen vill ha en intervju.
– Han kom emot mig väldigt snabbt, det kommer jag ihåg, och den hästen jag satt på var lite känslig för det.
Ella kom upp på benen igen, hästen sprang hem till stallet och undvek lyckligtvis att bli påkörd av en bil.
– Det var första gången jag gjorde mig riktigt illa och att hästen sprang lös, men att bilar kör för fort, det händer hela tiden.
Har olyckan påverkat dig på något sätt? Hur du rider på vägar och så vidare?
– De hästar jag har i dag är inte lika rädda, inte lika mötesskygga, men den hästen jag red då fick jag efteråt vända på när jag mötte en bil så att de kom bakifrån i stället. Det fungerade bättre, säger Ella och fortsätter.
– Det är klart, om man kan undvika det så ska man inte rida på trafikerade vägar. Det här var på en asfalterade bilväg, men som jag har det så måste jag rida den här biten på asfalt för att ta mig till en lugnare grusväg. Jag kan ju tänka mig att bilister tänker att ryttarna får skylla sig själva som rider på en sådan här väg, men har man inget val så har man inte.
Att hästar är flyktdjur är något ryttare hela tiden får ha med i beräkningen.
– Hästar kan gå helt lugnt och sedan helt plötsligt flyga ut i diket. De är ju lite speciella på det sättet hästarna, säger hon med ett skratt.
Hur skulle du vilja möta en bilist?
– Håll er vid kanten och sakta ned. Kör långsamt förbi. Ni behöver inte stanna. Bara hålla sig på motsatta sidan av vägen och sakta ned. Då gör det jättestor skillnad.
Statistiskt sett har antalet trafikdrabbade hästar halverats sedan 2011, då 34 hästar försäkrade i Agria Djursförsäkring förolyckades. Under 2017 stannade siffran på 15.
– I Sörmland var det inget fall i vårt bestånd under 2020. I riket som helhet är det fåtal hästar som det handlar om, och antalet sjönk mellan 2018 till 2020 med 40 procent, säger Pernilla Mellander på Agrias presstjänst och fortsätter.
– Vi kan i runda tal säga att mellan 15 och 25 hästar har drabbats per år under de senaste fem åren. Även om det inte är så många så är det naturligtvis en stor tragedi varje gång det inträffar för hästar och hästägare. Bra att uppmärksamma bilister på riskerna. En del verkar varken förstå hur snabbt hästar rör sig eller hur stora de faktiskt är.
Huvudregeln är att hästekipage, ridande eller körande, är ett fordon och därför ska befinna sig på den högra sidan av vägen. Precis som en bil får ekipaget inte färdas på gång- och cykelbanor. Däremot ska ryttaren eller kusken använda sig av precis samma signaler som en cyklist när denne ska korsa en väg, stanna eller svänga.
Svenska ridsportförbundet tipsar om att en häst under utbildning ska gå på insidan av ett mer rutinerat ekipage, och något som kanske inte är allmänt känt är att en grupp ryttare, som ska korsa en väg, har företräde eftersom gruppen då räknas enligt lagen som en "annan procession".