– Det är ett herpesvirus, allmänt kallat abortvirus, säger Peter Kallings Svenska ridsportförbundets veterinär.
Han berättar att det finns tre olika sjukdomsscenarior. I den första, som kanske är den vanligaste, får hästarna förkylningssymptomer som hög feber och hosta, i den andra, som bara drabbar ston, kastar de sina föl – därav namnet.
– Och så finns det en neurologisk variant där hästarna får förlamningssymptomer i bakbenen. Det bildas blodproppar i ryggen som gör att hästarna inte kan stå upp och de får problem med urinering. Det är den här som är den värsta, säger han.
Problemet med det här herpesviruset är att det inte finns någon behandling för det.
– Det är inte som hos människor. Det finns ett vaccin för hästar men den biter inte på den neurologiska formen. Det finns studier som gjorts i USA, där de haft större utbrott än här, men de har inte hittat pudelns kärna än, säger Peter.
Viruset poppar upp lite varstans i världen. Just nu finns tre fall i Sverige, som Peter hävdar inte är förknippade med Valenciautbrottet. Smittade hästar, som varit i Valencia, har dock dykt upp vid tävlingarna som just nu pågår i Doha.
Senast Sverige hade ett utbrott var 2019. Det drabbade en ridskola och fyra hästar dog. Sex har officiellt dött på tävlingsplatsen i Spanien.
Att Spring Tour drabbats så hårt säger Andrea Barth, verksamhetschef för sport och tävlingsdelen på förbundet, beror på att alla hästarna stod i ett gemensamt tält.
– Det var som ett jättedagis och hästarna står och utbyter luft med varandra hela tiden.
På presskonferensen berättade Andrea att det finns 189 svenska hästar i Europa i dagsläget och 59 ryttare. I Valencia finns det 32 svenska hästar.
– Hade det varit ett normalår hade vi haft betydligt fler ryttare och hästar ute så det är i varje fall positivt, säger Andrea och påpekar att förbundet hela tiden för en dialog med ryttarna på plats och FEI.
– Sedan FEI gick in så fungerar allt betydligt bättre, säger hon.
Som bekant beslutade det internationella förbundet i måndags om ett tävlingsstopp i tio europeiska länder. De tourer som redan startat, och där alla befinner sig i en bubbla – det vill säga inga nya hästar kommer in – får fortsätta. Däribland Linda Heeds Sunshine Tour i södra Spanien.
Sakta och försiktigt ska sedan alla svenska hästar transporteras hem.
– Vi får lägga upp individuella planer för alla, säger Andrea.
Allt för att inte få in den aggressiva varianten.
– Ett herpesvirus kan ligga latent och utsetts hästen för stress kan den bryta ut. Och en häst som transporteras kan bli stressad, påpekar Peter Kallings.
Precis som för oss människor är det karantän som gäller för hästar med symptom eller de som varit utomlands. Minst två veckor men helst fyra.
– Och det räcker inte att släppa ut dem i hagen. Det ska vara 50 meter mellan hästarna, säger Peter.
Och för ägarna gäller det att hålla god handhygien och inte gå mellan friska och sjuka hästar. Kolla tempen två gånger om dagen på hästen.
Trots det tävlingstopp som nu finns i Europa, planerar man ändå att genomföra Gothenburg Horse Show. Den tävlingen ska starta den 31 mars, tre dagar efter att FEI:s tävlingsstopp löper ut.
– Vi planerar att ha en hälsokontroll för alla hästar någon mil utanför arenan. Ingen sjuk häst ska komma in där, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare Gothenburg Horse Show.