Coronavirusets framfart har ställt till det ordentligt för de flesta idrotterna runt om i världen. Under torsdagen meddelades att även speedwayen nu vidtar åtgärder på grund av virusets framfart.

– Ett förslag har nu godkänts av klubbarna, och förbundet Svemo, som innebär att säsongsstarten skjuts fram en månad och att ett antal tilläggsregler införs under 2020 för att öka möjligheten till en sportslig och fungerande säsong, säger ESS vice ordförande och medieansvariga Mikael Holmstrand till Elitspeedway.com.

Osäkerhetsfaktorerna är många och en av de stora anledningarna, förutom ökad risk för smittspridning, är publiken.

– Först och främst är det självklart att vi inte kan köra utan publik. Vi flyttar därför fram säsongsstarten till den 2:a juni och hoppas att restriktionerna om större sammankomster har lättat då, säger Holmstrand.

Detta innebär att de fyra första omgångarna flyttas och kommer köras vid andra datum. Även kvartsfinalerna i ett kommande SM-slutspel stryks. 

Till följd av det blir det även en del justeringar gällande regelverket. Transferkorten, som klubbarna kan använda för att byta ut en förare i truppen, utökas från tre till sju. Dessutom skapas också en möjlighet att ta in en tillfällig gästförare om någon av klubbens förare är upptagen i annat land på samma dag som den svenska klubben ska köra.

Den trefaldige mästaren Smedernas nya hemmapremiär blir istället hemma mot Rospiggarna den 2 juni.