Åker 1440 mil för SM på hemmaplan

Totalt blir det drygt 1400 mils resa tur och retur. Eskilstuna SK:s Anna Eriksson, Lisa Eriksson och Karl Lindoff är bland sim-SM:s mest långväga gäster. "Självklart att komma hem".

Eskilstuna SK:s Lisa Eriksson, Karl Lindoff och Anna Eriksson håller till vardags till i USA. Under SM i Eskilstuna finns dom dock på plats och tävlar för arrangörsklubben.

Eskilstuna SK:s Lisa Eriksson, Karl Lindoff och Anna Eriksson håller till vardags till i USA. Under SM i Eskilstuna finns dom dock på plats och tävlar för arrangörsklubben.

Foto: Jon Alexandersson

Simning2019-11-12 20:45

Under onsdagen dundrar sim-SM igång i Munktellbadets bassäng. På plats finns flera av de svenska toppnamnen men bland de som åkt allra längst tävlar för arrangörsklubben Eskilstuna SK.

– I år var det sjävklart att komma hem till SM med tanke på att det arrangeras i Eskilstuna. Skolorna var okej med att vi åkte och då var det inget snack, säger 20-åriga Anna Eriksson som simmar både junior- och seniorklasser under SM.

Precis som systern Lisa, 21, och Karl Lindoff, 21, befinner sig Anna till vardags långt ifrån Munktellbadets klor. Närmare bestämt på andra sidan Atlanten i USA. Här pluggar de alla tre samtidigt som simningen är i stort fokus. 

– Det är en fantastisk möjlighet att kunna studera och simma på heltid. I USA anpassar sig skolan efter min simning, något som inte fungerar lika bra i Sverige, säger Lisa och Karl fyller i:

– Jämfört med svensk träning är det mycket bättre i USA. Självklart har jag haft fina möjligheter i Eskilstuna också men det är en annan nivå där borta. Mer vinna eller försvinna.

Samtliga tre är så kallade "student atleths" och tävlar var och en för sin skola i USA. De har fått stipendier och kan därför, i utbyte mot simningen, betala för sina studier. Lisa håller till på Toledo University i Ohio, Anna på Bowling Green University i samma stad och Karl studerar i sin tur på Saint Louis University i Missouri. 

– Jag och Anna tävlar mot varandra i samma confrence (liga) så vi ses ju en del. Sen bor vi bara en halvtimme ifrån varandra. Karl träffar vi som oftast på flygplatsen i Chicago när vi flyger hem, säger Lisa och skrattar. 

Systrarna Lisa och Anna är Strängnäsbördiga och inledde sina karriärer i Thomasbadet. Karls moderklubb är Eskilstuna SK där han under hösten 2016 fick sällskap av de båda systrarna. 

– Vi var nyfikna på något nytt och Eskilstuna är en större klubb vilket gav oss andra möjligheter, säger Lisa om klubbytet. 

Nu väntar SM på "hemmaplan" för de långväga gästerna som lämnade staden för USA 2017 respektive 2018. 

– Detta har jag längtat efter länge, det är första gången som SM går i Eskilstuna under min sim-karriär och det ska bli väldigt kul att komma igång. Jag är tacksam över att jag får komma hit och tävla för min hemstad, säger Karl. 

– Det ska bli riktigt roligt. Jag har inte simmat kortbane-SM på tre år så jag är väldigt taggad, säger Lisa som bland annat ställer upp i 100 meter fjäril och 200 meter frisim.

Hur ser målsättningarna ut?

– Jag ser mest fram emot att tävla på hemmaplan, sen simmar jag såklart mot mina personliga rekord, säger Anna.

Karl: 

– Det alltid kul att vara snabbare än andra men i slutet av dagen så tävlar man alltid mot sig själv.

Nu finns hela Eskilstuna SK-truppen på plats inför veckans SM.
Nu finns hela Eskilstuna SK-truppen på plats inför veckans SM.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!