Bitarna börjar falla på plats inför SM

Den 13 november slår arrangören Eskilstuna simklubb upp portarna för SM och redan nu kan de avslöja att dagarna blir välbesökta.

Tävlingsansvarige Christoffer Andersson och Eskilstuna Simklubbs verksamhetsansvarige, tillika förre förbundskaptenen för simlandslaget, Thomas Jansson är förväntansfulla inför SM på hemmaplan.

Tävlingsansvarige Christoffer Andersson och Eskilstuna Simklubbs verksamhetsansvarige, tillika förre förbundskaptenen för simlandslaget, Thomas Jansson är förväntansfulla inför SM på hemmaplan.

Foto: Krister Rubensson

Simning2019-10-15 04:15

Med en månad kvar är det full fart med arbetet kring arrangemanget och redan nu räknar arrangören med att många kommer att följa mästerskapsdagarna på plats i Munktellbadet. Under de tio tävlingspassen finns det sammanlagt möjlighet att ta in 5 500 åskådare och de är på god väg att fylla läktarna.

– Biljettförsäljningen är i full gång och närmare 1 500 biljetter har redan sålts vilket tyder på ett mycket större publikt intresse än vad man har sett de senaste åren på SM, säger Christoffer Andersson från Eskilstuna simklubb, som är tävlingsansvarig.

Under tävlingsdagarna kommer delar av Munktellarenans ytor även vara öppna för en företagsmässa som ska ge alla besökare en helhetsupplevelse och i dagsläget är mässplatserna så gott som fullbokade. 

Varje dag kommer det bjudas på underhållning av bland andra lokala stjärnor som Carl Tillenius och Luna Joyce.

Då är det bara de andra stjärnorna som saknas – de tävlande, och enligt Christoffer Andersson börjar det att ramla in namn men det finns fortfarande tid kvar då anmälningstiden går ut den 30 oktober.

– Just i dagsläget har jag ingen aning vilka av de stora namnen som kommer men de flesta brukar vara med och tävla på SM. Det är en viktig tävling och förhoppningsvis kommer alla som tränar hemma i Sverige, till exempel Michelle Coleman och Simon Sjödin om man ska nämna några. Men det går inte att komma ifrån att Sarah Sjöström är det stora namnet.

Hur stor chans är det att hon kommer?

– Hon brukar alltid ställa upp på SM men nu är det en ny internationell simtävling i samma veva så det är väl kanske den som kan ställa till det. Men vi håller tummarna för att hon ska komma till Eskilstuna.

Även om Sjöström kommer eller inte väntas tävlingsdagarna ge klirr i kassan till hela Eskilstuna. 

Sim-SM med närmare 700 aktiva tillsammans med alla besökare väntas ge runt 8,7 miljoner i turistekonomiska intäkter. Och i skrivande stund har hotellen bara ett fåtal bäddar kvar, om ens det. 

– Ett sådant här stort evenemang har såklart väldigt stor positiv effekt för besöksnäringen. Besökare skall bo, äta och uppleva förutom att heja på de tävlande i arenan. Det är en riktigt fin möjlighet för alla att visa upp vad vi i Eskilstuna har att erbjuda, säger Helena von Porat, ordförande i Eskilstuna Hotell och Restaurangförening.

Tävlingarna äger rum 13–17 november och biljetter kan köpas via arrangörsklubbens hemsida.

Simstjärnan Sarah Sjöström är det stora namnet som alla hoppas på ska komma till SM och Munktellbadet den 13 november.
Simstjärnan Sarah Sjöström är det stora namnet som alla hoppas på ska komma till SM och Munktellbadet den 13 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!