Att han gillar tävlingsmomentet går inte att ta miste på. När tidningen fick en pratstund med Jonathan Kling kom förra årets SM på hemmabanan direkt på tal.
– Mästerskapet i Eskilstuna var min första tävling för min nya klubb och klubbytet är inget jag har ångrat. Jag gjorde dessutom mitt bästa SM någonsin, både tids- och placeringsmässigt, säger Kling som då tog ett brons på 50 meter fjärilsim och ett på 50 frisim.
Men sedan i slutet av februari har i stort sett alla tävlingar ställts in – både nationellt och internationellt.
Jonathan Kling, rankad som en av Sveriges bästa simmare på kortdistans, funderade ett tag på att lägga av helt och hållet med satsningen.
– I våras var det nog som tuffast. Då övervägde jag fler än en gång om jag verkligen skulle fortsätta att simma, säger 27-åringen som under sommaren glädjande nog kom på andra tankar.
– Jag kände när det blev lite lättnader kring restriktionerna att det nog skulle bli ett SM i Helsingborg i november, trots allt. Men ju närmare vi kom mästerskapet så kändes det som att det inte skulle bli av, för det låg liksom något i luften.
Och mycket riktigt, SM ställdes in.
Därför var det "lite extra surt", som Kling uttrycker det, att han under den gångna helgen inte fick kliva upp på startpallen och göra sig redo för att tävla – i sitt livs bästa form.
– I september gjorde jag faktiskt min första tävling på väldigt länge. Under tävlingen i Örebro simmade jag snabbare än jag någonsin gjort då jag gjorde 10,25 på 25 meter frisim och efter det har jag radat upp flera bra prestationer på träningen. Det hade varit skönt att få utlopp för det på ett SM och jag är helt säker på att det hade gått riktigt bra, säger Kling.
– Men det ger också mersmak inför kommande säsong. Hur den nu än kommer att se ut.
För den dubbla bronsmedaljören från SM 2019 fortsätter att utvecklas trots att han börjar närma sig 30 år.
– Jag är ett stort fan av alternativ träning och det passar mig väldigt bra. Jag lägger en hel del tid på att förbättra min styrka och drivs av att göra annat än att bara simma. Det har gett resultat.
– Då jag hela tiden fortsätter att utvecklas känns det som att jag inte har inte något "bäst före datum". Jag kommer att simma så länge det är kul och vissa som simmar mina grenar gör det bättre än någonsin när de fyllt 40. Då har jag 13 år till, säger han och skrattar.
Sedan i mitten av september jobbar Jonathan dessutom 100 procent som sjukgymnast på en vårdcentral i Örebro vilket gjort honom mer disciplinerad i träningen.
– Jag är en sådan person som tycker det är skönt att ha något vid sidan om. Det blir något som tar bort allvaret från simningen.
– Men visst hade det varit kul att syssla med simningen på heltid men det går man inte runt på ekonomiskt i min situation. Det kanske hade varit lättare i en pengasport som ishockey eller fotboll. Nu tvingas jag träna på morgonen innan jobbet två dagar i veckan. Jag är såklart inte helförtjust i det men jag har insett att om jag ska få ihop 20 timmars träning i veckan så krävs morgonpassen. Och uppenbarligen funkar det.
För på hans första 15 meter i bassängen har det skett en utveckling det senaste året.
– Nu kanske det låter lite, men på träning har jag kunnat kapa två tiondelar. Om man slår ut det på 50 meter blir det rätt mycket. Samtidigt har simningen känts bra där jag ligger väldigt högt upp i vattnet trots min storlek på 100 kilo.
När restriktionerna stärkts runt om i landet och simbassängerna stängt för allmänheten har simmaren, som bytte Örebro Simallians till Eskilstuna simklubb inför SM 2019, gjort få timmar i bassängen.
– I början av förra veckan var jag faktiskt i vattnet hemma i Örebro. Men nu har simpassen definitivt blivit färre än vad de har varit tidigare. Det jobbigaste just nu är ovissheten, att inte veta när nästa tävling blir.
– För som det är nu går det inte att planera. Man får ta en dag i taget men förhoppningen är att Swim Open i Stockholm blir av i april. Jag måste gå in med inställningen att tävlingen ska bli av för att klara av att motivera mig själv. Sedan är det OS som driver mig att fortsätta satsningen men till dess får vi hoppas att Eskilstuna får arrangera ett nytt SM, avslutar Jonathan Kling.