Snabbare löpare ska skapas av lagkänsla

Trots tio minusgrader och mörker sprang tio ambitiösa löpare tillsammans för första gången för några veckor sedan. På initiativ av Christoffer Lundgren Björnqvist och Stephan Johanson och i KSK:s regi ska de nu sikta på att bli vassare löpare med stark lagkänsla.

17 januari 2019 15:00

Initiativtagarna har liknande bakgrund, där de för att tävla på högre nivå sökt sig till föreningar utanför Katrineholm. Men med pendlingsavstånd och många ensamma träningstimmar, föddes idén om att själva starta en löpargrupp för personer med lite högre ambition.

– När man springer tillsammans blir det lättare att nå både gemenskap och en högre kvalitet på träningen. Förhoppningen är att vi ska kunna träna ihop, tävla ihop och skapa en lagkänsla, berättar Christoffer Lundgren Björnqvist.

I det första skedet tränar gruppen långa och korta intervaller tillsammans på onsdagskvällar.

– Intervaller är bra när man ligger på lite olika nivåer, det kör vi i allmänhet. Målsättningen att bli bättre på både distans och snabbhet, säger Stephan Johanson.

En av deltagarna, Henrik Lilja, håller med om fördelarna med att köra intervaller i grupp.

– Det är perfekt med långa intervaller tillsammans, det är något som man är lite sämre på att göra när man är ensam. Det är lättare att motivera sig och att genomföra det man ska när man kör ihop, säger han, som sprungit regelbundet i ungefär ett års tid.

Gruppen riktar sig främst till löpvana personer som har ett tydligt driv att utvecklas inom löpningen.

– Det spelar ingen roll om du springer milen på 35 eller 45 minuter, men man måste vara träningsvillig och inte vara rädd för att ta ut sig. Är man dessutom lite tävlingsinriktad är det ett plus, säger Stephan Johanson.

Han och Christoffer Lundgren Björnqvist hoppas att löpargruppen ska bli ett mervärde för de vuxna i föreningen och för de ungdomar som är intresserade av långdistanslöpning, men också ett sätt för de själva att få till sin träning.

– Vi gör det för vår egen skull också. Vi brinner helt enkelt för löpningen och det här är ett sätt att göra den egna träningen roligare och mer kvalitativ, säger de.

Därför är de inte heller främmande för att göra längre distanspass tillsammans på helger, men i och med att gruppen är precis i startgroparna räcker onsdagsträningen utmärkt i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hilda Djupenström