"Är frustrerad över hur klubbarna tänker".

Tre raka SM-guld med Smederna. Nu höjer Pontus Aspgren rösten för svensk speedways överlevnad.

Två svenska förare i form av Pontus Aspgren och Linus Eklöf firar Smedernas skrällguld i Vetlanda 2017.

Två svenska förare i form av Pontus Aspgren och Linus Eklöf firar Smedernas skrällguld i Vetlanda 2017.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Speedway2019-11-06 06:22

Flera toppnamn väljer bort Sverige och Elitserien. Underifrån är det tunt med nya förare. Pontus Aspgren, som värvades till Smederna inför säsongen 2017 och tagit tre raka mästartitlar med Eskilstunaklubben, vill se förändringar för att rädda sporten han älskar allra mest.

– Jag är frustrerad över hur klubbarna bara tänker ett år framåt i stället för att göra en femårsplan för hur vi tillsammans ska rädda svensk speedway, säger Pontus.

– När jag var yngre hade vi juniorregeln vilket gjorde att jag fick köra varje match i Elitserien från det att jag var 19 år fast jag kanske egentligen inte platsade. Jag fick köra många matcher med lite poängskörd och året efter när jag var 20 hade jag tagit ett rejält kliv och började leverera bättre. Jag är inte drabbad av reglementet nu men jag har levt med speedway länge och känner flera unga killar. De behöver matchningen. Vi behöver bredda sporten innan det är på väg att bli väldigt illa. Viktigare fråga finns inte i svensk speedway i dag. Klubbarna ihop med förbundet måste hitta en lösning.

Fredrik Lindgren lämnar som bekant Smederna efter två säsonger och i en intervju med Eskilstuna-Kuriren avslöjade han att det inte blir någon styrning alls i Sveriges nästa år. Lindgren är bara en i raden av stjärnor som väljer bort den svenska ligan.

– För Elitserien som produkt är det synd, för svensk speedway kan det vara bra att färre storstjärnor kör. Men att Fredrik lämnar är ett stort avbräck för svensk speedway, samtidigt förstår jag hans beslut. Risken är att det kommer in fler polacker som får köra för att de har ett lågt snitt och att klubbarna inte satsar på unga svenska killar, säger Aspgren.

Pontus hade gärna sett att de svenska juniorerna får en fast summa per match oavsett poängskörd för att skapa en trygghet för dem. Han tycker att det borde vara tre svenskar, varav en junior, i varje startsjua.

– Det går att prata om att publiken inte kommer om nivån blir lägre men finns det inga förare dör ju sporten helt. Och det behöver inte bli någon sämre produkt men det blir helt klart billigare för lagen att köra med en svensk junior istället för en utlänning med lågt snitt. Andreas Jonsson slutar ju nu, vad händer när både Lindbäck (Antonio), Ljung (Peter) och Lindgren också lägger av? Vem ska ta över? Vi behöver åtminstone fem-sex stycken som är juniorer idag som kan ta klivet in i landslaget om ett par år. I polska Ekstraliga har de två juniorer plus två inhemska seniorer per lag. Inte kommer det mindre publik för att de har två juniorer på plats sex och sju. Snarare tvärtom, det händer alltid något i deras juniorheat som får publiken att häpna. Där är det oerhört svårt för en förare som mig, från ett annat land, att slå sig in i Ekstraliga men de gör ju helt rätt för att värna om polsk speedway.

– Många lagledare tycker inte som jag men det får stå för dom. Jag vill inget annat än att svensk speedway ska blomstra, det gör den inte idag, säger Pontus Aspgren.

Han hyllar däremot Smedernas satsning på sin akademi och poängterar hur viktigt det är att stötta knattar som vill börja.

– Klubbar kan köpa in cyklar som kan lånas ut eller hyras ut. Den investeringen får man igen senare när klubbarna förhoppningsvis har tre svenskar från orten som representerar deras elitserielag.

Nyligen skrev Pontus Aspgren på ett nytt kontrakt med Smederna.

Smedernas Pontus Aspgren har varit med och kört hem tre raka SM-guld.
Smedernas Pontus Aspgren har varit med och kört hem tre raka SM-guld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!