I februari fick 30-årige Edberg, via Linkedin, kontakt med Jenny Bergh som är vd på Khraft (erbjuder utbildningar inom coachning). Alexander, som har ett eget företag, jobbar som marknadsförare hos AFC Eskilstuna och driver en sajt på nätet som tillhandahåller snabbtester för covid-19, nappade när han fick chansen att delta i en kurs.
– Jag var ganska trött på det mesta då. Försäljningen gick dåligt, corona drabbar ju en sjukt mycket på det sättet, och jag var nere i en väldigt stor svacka med allt egentligen, berättar Alexander som behövde göra något för att bryta mönstret.
– Men när jag satte mig där första gången tänkte jag "vad har jag gett mig in på". Det var så svåra ord och man blev helt slut i huvudet men shit vilken resa det har varit.
Fyra månader och en avklarad utbildning senare är det en annan Alex, i alla fall enligt honom själv, som kommit ut i sommarsolen. Parallellt hade han även individuell coachning.
– Det var nog det som gjorde att jag förstod mer. Jag var lite off i början, hängde inte med då och vågade inte släppa loss. Men när Jenny började coacha mig i mitt liv och mina mål släppte allt och nu går det perfekt spikrakt framåt.
Vad har gett dig mest?
– Det är svårt att sätta ord på men man ser saker annorlunda, tänker efter innan man säger något. Sedan var det så kloka människor med i den där kursen som jag också lärt mig mycket av, säger Alexander och fortsätter:
– Som ledare har jag nu testat lite grejer med grabbarna i Smederna men de har inte riktigt greppat det. Man lär får tjata in det i deras huvuden (skratt). Jag har exempelvis sagt innan varje match att "visualisera upp om du skulle förlora starten, vad gör du då?". Det gör jag för att de ska tänka ut det redan innan i stället för att "va, vad ska jag göra nu" när heatet redan är igång. Jag vill se hur mycket det här kan påverka själva körningen och om man blir bättre på att åka speedway.
På ovalerna är det ofta små marginaler som skiljer succé från fiasko.
– Det handlar om millimetrar in i första sväng. Jag vet vad som krävs ... jag har gjort mina misstag, åkt på skador och fått sparken från en klubb, säger Edberg och berättar om reaktionerna från de unga killarna på det, till viss del, nya ledarskapet.
– Grabbarna stod som frågetecken första gången jag pratade om det här men jag tror på det stenhårt. Speedway är nog 90 procent huvud. Minst. Kan man ligga steget före där har man mycket vunnet. Många slutar på grund av det mentala, det tillsammans med skadorna gjorde att jag la av när jag var 27. Jag började bli rädd och kunde tänka för mycket framme vid grinden som "oj fan, nu står han innanför mig. Han är ju lite knäpp, nej jag skiter i att vara med i första sväng". Sedan slog jag av lite och det går inte.
Alexander Edberg säger att utbildningen har gett honom mycket.
– Det är så stort och det har varit hur kul som helst. Jag har börjat träna, börjat äta annorlunda, började ta hand om mig själv och inte slösa så mycket energi på annat heller. Jag är ganska het på speedwaybanan men har valt mina situationer nu på slutet, då kan jag vara bättre som ledare. Ibland om jag hörde något la ga mig kanske i men inte nu. Sen är det såklart svårt att vara tyst.
Hur har det annars förändrat dig privat?
– Jag har nog fan blivit tråkigare. Jag gör inte lika många onödiga grejer känns det som och är mer samlad just nu. Jag tycker att jag lägger energin på rätt saker, jag snappar upp andras idéer och är lyhörd.
– Min inställning till såna här grejer har inte varit den bästa tidigare. Jag är stolt över mig själv att jag gjort det här och tycker att fler borde gå utbildningen, säger Alexander Edberg.