Ex-smeden gömmer sig i skyddsrum: "Sitter på spänn"

Aleksandr Loktaev är fast i kriget i Ukraina. Ex-smeden sitter gömd i ett skyddsrum i Tjervonohrad, tre mil från polska gränsen. "Resurserna och maten börjar ta slut. Vi försöker hålla ut", säger Aleksandr Loktaev till SVT.

Ex-smeden Aleksandr Loktaev sitter fast i kriget och gömmer sig just nu i ett skyddsrum tillsammans med sin familj.

Ex-smeden Aleksandr Loktaev sitter fast i kriget och gömmer sig just nu i ett skyddsrum tillsammans med sin familj.

Foto: Anders Nilsson

Speedway2022-03-04 15:32

Förra säsongen körde Aleksandr Loktaev, 28, för Smederna i Bauhausligan där det blev totalt tre framträdanden och ett poängsnitt på 1,933 poäng per heat.

Till kommande säsong är dock ukrainaren – som är född i Ryssland men bott i Ukraina senaste tio åren och lämnat tillbaka sitt ryska pass – klar för Vetlanda.

Nu sitter dock ukrainaren fast i kriget i Ukraina och befinner sig just nu i ett skyddsrum tillsammans med sin fru och barn i ukrainska staden Tjervonohrad, 30 kilometer bort från gränsen till Polen.

Detta då Loktaev inte får lämna landet då han ska vara redo att rycka in i kriget. Däremot försöker 28-åringens fru och barn att ta sig över gränsen till Polen.

– Vi sitter på spänn. Vi hör flyglarmen och gömmer oss i ett skyddsrum, säger Aleksandr Loktaev till SVT.

Rysslands invasion av Ukraina har pågått i över en veckas tid och enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har över en miljon människor, mer än två procent av befolkningen, flytt från Ukraina hittills.

– Vi är fysiskt okej, men situationen går inte att beskriva. Alla försöker hjälpa varandra så gott det går, vi har tagit in många familjer från Kiev. Men resurserna och maten börjar ta slut. Vi försöker hålla ut, säger Aleksandr Loktaev.

Eskilstuna-Kuriren har under de senaste dagarna sökt Aleksandr Loktaev för en kommentar, men utan framgång.

Aleksandr Loktaev körde under förra säsongen tre matcher för Eskilstuna Smederna.
Aleksandr Loktaev körde under förra säsongen tre matcher för Eskilstuna Smederna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!