Minnen av "Bernie" blir bok: "Är så stolt över honom"

I höstas gick speedwayikonen Bernt Persson bort. Nu har fans och andra chansen att, på en Facebooksida, dela sina minnen av "Bernie". Materialet ska ligga till grund för en bok. "Han var långt mycket större än vad jag förstått. Jag är så stolt över honom", säger yngsta dottern Susanne Thornes som tagit initiativ till projektet.

Bernt Persson var en stor stjärna i engelska Cradley Heath. På bilden längst ner till vänster syns "Bernie" med dåvarande hustrun Monika och intill syns döttrarna Jeanette och Susanne med Indianernas skinnställ på.

Bernt Persson var en stor stjärna i engelska Cradley Heath. På bilden längst ner till vänster syns "Bernie" med dåvarande hustrun Monika och intill syns döttrarna Jeanette och Susanne med Indianernas skinnställ på.

Foto: Privat

Speedway2021-01-04 07:16

Engelsmannen Laurence Rogers, som tidigare skrivit en bok om Bruce Cribb, ska sammanställa materialet som fansen kan dela med sig av på Facebooksidan "THE BLACK COUNTRY SWEDE" ---THE BERNIE PERSSON STORY.

– Jag gör det här för att lära känna min pappa bättre, säger Susanne Thornes som är överväldigad över den respons som hon fått.

– Jag har haft kontakt med över 1000 personer och då överdriver jag inte.

Den som vill berätta något av sina minnen och samtidigt betalar en symbolisk summa får med sitt namn i den kommande boken, där sedan en del av intäkterna ska skänkas till cancerforskningen. Redan nu har sidan nästan 500 medlemmar och många av dem har gjort inlägg. Det är bland annat i form av bilder, tidningsklipp, osannolika resultat och berättelser av skilda slag. En man gick runt i London samma dag som VM-finalen avgjordes 1972 och misstogs, av en butiksanställd, för att vara "Bernie". En annan minns pubkvällarna för supportrarna i Cradley Heath där Eskilstunasonen alltid var med och slog de flesta i dart.

Epitet som svensk legend, mästare, avgudad hjälte och förebild förekommer också. Det finns även historier om när familjen Persson (Bernt, hustrun Monika samt döttrarna Jeanette och Susanne) från Skogstorp bodde i Storbritannien. 

– Ray Pratt var mekaniker till pappa. Hans fru, Vera Pratt, blev mammas bästa vän när vi bodde i Bridgnorth och deras dotter Karen Hunt är som en syster för mig så den familjen har betytt otroligt mycket för oss, säger Susanne Thornes.

undefined
Bernt Persson var en av svensk speedways största stjärnor. När "Bernie" återvände till Smederna 1977 tog han både SM-guld i lag och individuellt.

Trots att Bernt Persson var en stor stjärna i Smederna (vann både lag-SM-guld och den individuella SM-titeln när han återvände till klubben 1977) och Indianerna (dit han kom 1969 och stannade i åtta säsonger) är det kanske tiden i engelska Cradley Heath, där Persson fick kultstatus, som satt störst avtryck ihop med VM-silvret 1972.

– I England åker det runt ett 20-tal bussar med bild på pappa för att göra reklam för boken och sidan. De ringde och frågade mig om det var okej. De gör det gratis bara för att pappa var så stor där. Det är helt otroligt.

"Bernie", med sitt mörka krulliga hår och karaktäristiska polisonger, blev en legend på Dudley Wood och skev historia för Cradley Heath med fler än 200 matcher och totalt en bit över 2000 poäng under sina nio säsonger. Han blev klubbens största stjärna i början av 70-talet och hyllades enormt i England där han var idol för massor av speedwayentusiaster.

– En annan sak är att pappa alltid skrev autografer och tog sig tid till sina fans, säger Susanne Thornes.

För 48 år sedan var Persson ytterst nära att bli etta i världen. Rysaren på Wembley avgjordes i ett skiljheat, som blivit en klassiker, mot Ivan Mauger. "Om Bernt hade släppt kopplingen en halv sekund snabbare skulle han ha blivit världsmästare" går det att läsa i brittisk press. Trots att Persson kom efter i starten var han ytterst nära att åka ifatt Mauger som dock kunde hålla undan och ta en ny titel med minsta möjliga marginal.

– Det störde pappa enormt, säger Susanne.

– "Säg gärna att jag blev SM-etta men säg för fan inte att jag blev VM-tvåa", var något han brukade säga. 

Bernt åkte för Smederna fram till sommaren 1983 då han la av mitt under säsongen. Han gjorde comeback i utbrytarföreningen Tuna Rebels 1984 och körde tre år för klubben innan karriären var över. 

I Storbritannien, där Persson var högt upp i snittligan under flera säsonger, åkte han även för Edinburgh Monarchs och Sheffield Tigers. Persson har även representerat Sverige i lag-VM och kört flera individuella VM-finaler.

Susanne Thornes hoppas att boken, som planeras att komma ut under nästa år, ska ge en bild av både föraren och människan Bernt Persson.

– Pappa tillverkade speedwayhojar. Han gjorde egna cylindrar och drev, han hjälpte förare som Billy Hamill och John Cook. Det kanske inte så många känner till.

undefined
Bernt Persson (i mitten) har hjälpt flera förare genom åren, exempelvis den gamle smedhjälten John Cook (till vänster). På bildens syns även Niclas Johansson.

I en intervju med Eskilstuna-Kuriren 2016 sa Cook bland annat: "Bernie hade stort inflytande på min karriär. Han är som min svenska pappa".

De sista åren valde Bernt Persson att följa omvärlden från sitt köksbord. Han höll kontakt med vänner via Facebook, läste tidningen, löste sudoku och hade även många tv-kanaler för att kunna kolla på all speedway. Men han var även på Motorstadion och såg Smederna köra.

– Jag vill verkligen nämna Uffe Nyskog som tog med pappa ut till Gröndal. Uffe har alltid varit ett stort stöd för pappa och verkligen ställt upp för familjen.

I våras tog Bernt bilen till Småland för att, av familjen Woentin (han var nära vän med pappa Kenny), köpa en speedwayhoj till barnbarnet Rickard Thornes. Persson åkte på covid-19 i samband med det men repade sig.

– Pappas stora dröm var att Rickard skulle få köra speedway. Hur det blir nu vet jag inte ... jag hoppas verkligen att min son ska kunna göra det igen.

21 september gick 74-årige Bernt bort i cancer. Att det nu ser ut att bli en bok är både glädjande och känslosamt för Susanne.

– För åtta år sedan frågade jag pappa första gången om han inte skulle skriva en bok om sitt liv inom speedwayen men han ville inte. Han ville tona ner sin egen betydelse och inte skryta. Några månader efter han fått diagnosen cancer frågade han mig om jag kunde göra boken åt honom ...

Fakta/Bernt "Bernie" Persson

Född: 24 juni 1946 i Eskilstuna.

Död: 21 september 2020 i Eskilstuna.

Karriären i korthet: 

Inledde i Smederna 1963. 

Körde totalt sju individuella VM-finaler och fanns med som reserv en gång. Främsta placeringerna är silvret i London 1972 och sjätteplatsen på Ullevi i Göteborg 1971.

Var med i par-VM fyra gånger och tog medalj vid samtliga tillfällen. Bland annat ett silver ihop med Anders Michanek i London 1977. Representerade Sverige i lag-VM fem gånger. 1973, också det på Wembley, blev det silver ihop med killar som Tommy Jansson, Bengt Jansson och Anders Michanek. Bernt var reserv när Ove Fundins Sverige tog guldet 1970.

Körde hem lag-SM-guldet till Smederna 1977 då han återvänt från Indianerna. Samma år blev han även svensk mästare individuellt.

Klubbar i Sverige: Smederna, Vargarna, Indianerna, Tuna Rebels.

Klubbar i Storbritannien: Edinburgh Monarchs, Coatbridge Monarchs, Cradley Heath och Sheffield Tigers.

Kuriosa: Flera av Bernts speedwaysaker, däribland västen från VM-finalen 1972, har skänkt eller ska skänkas till Hasse Bergentofts speedwaymuseum i Råby (Nyköping) där det redan idag finns en Bernt Persson-hörna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!