Daniel Henderson om Polen, Lejonen och pressen

Klubbyte till Lejonen och kontrakt i Polen. Nu gör Daniel Henderson, 31, sin största satsning hittills i karriären. "Jag känner mig jäkligt förberedd", säger han.

Det här året gör  Daniel Henderson en storsatsning på speedwayen. Daniel ska köra både i Sverige och Polen.

Det här året gör Daniel Henderson en storsatsning på speedwayen. Daniel ska köra både i Sverige och Polen.

Foto: Kenny Wiis

Speedway2023-03-18 09:18

På ett smått otroligt sätt kom Henderson tillbaka efter de svåra skadorna han åkte på i samband med den otäcka kraschen på Motorstadion i Eskilstuna 1 september 2021. Förra året körde han bland annat 13 ligamatcher för Rospiggarna och var ett ankare i allsvenska Vargarna.

Nu är Daniel redo för den största satsningen hittills i speedwaykarriären. Eskilstunakillen, med rötterna i Stockholm, har skrivit på för både silverlaget Lejonen och Polonia Pila i polska liga2 (tredjedivisionen). Dessutom är han varg minst ett år till. 

– Förra året hade jag egentligen inte de fysiska förutsättningarna för att lyckas. Nu gjorde jag det jävligt bra i Allsvenskan men lite sämre i Bauhausligan. I år har jag de fysiska förutsättningarna och har inget att skylla på. Jag har beställt två nya motorer. Cyklarna är i topptrim, står färdigbyggda och bara väntar på att få hoppa igång, säger Daniel Henderson.

– Allting känns verkligen som det är under kontroll. Många gånger står man i sista sekund och försöker lösa det mesta men jag känner mig jäkligt förberedd, det känns förvånansvärt bra.  

Och satsningen blir därmed den största hittills i Hendersons speedwaykarriär.

– När Polen kom så tvekade jag länge på om jag skulle haka på där eftersom jag har ett liv här hemma också. Samtidigt har jag inte fått den chansen förut så jag tänkte att jag måste testa det innan karriären är över. Hemma diskuterade vi mycket fram och tillbaka hur vi ska få ihop det men det kanske bara är den här chansen man får. 

Hur har du förberett dig under vintern?

– Jag har spelat en hel del hockey (med Lindens hobbylag) och tränar fortfarande ihop med min fysioterapeut Annica Barsley. Hon och jag har nött på i snitt en gång i veckan. Jag har även kört mycket hemma så jag snittar fyra-fem träningspass i veckan. Skulle säga att min fysiska form är bättre än vad den var innan min olycka i alla fall. 

Inom kort ska Daniel åka på läger med Vargarna till Polen. Där blir det träningsmatcher varvat med träning.

– Vi ska väl börja i Zielona Gora, sedan Leszno, Opole och eventuellt avsluta med en tävling i Gdansk 2 april. 

Sedan väntar polsk seriepremiär 9 april för Henderson.

Vad förväntar du dig att kunna prestera i Polen?

– Ligan är bättre än Allsvenskan och lite sämre än Bauhausligan. Om jag kan lägga mig på den poängskörden jag har däremellan skulle jag vara jäkligt nöjd. Det är ju tufft, det går fort där nere ... det blir nya banor, ny miljö. Så jag har väl inga superhöga förväntningar på att det ska bli succé direkt.

Med några månaders distans till när du skrev på ... hur känns det att vara en del av Lejonen i år?

– Det känns jäkligt bra faktiskt. Vi var nere i Spanien i början av februari och hade en upptaktsträff med teambuilding, fystester och så. Jag tycker gruppen är över förväntan, vi fungerar väldigt bra ihop. Alla svenskar ska faktiskt på en liten uppföljning nu i helgen i Linköping och bygga vidare på det vi hade i Spanien. 

– Jag känner inte till att något annat lag i Bauhausligan gjort detsamma förut och som sagt ... det var riktigt jävla roligt.Det kanske är ett vinnande koncept, det var ett väldigt bra initiativ av Lejonen måste jag säga. 

Den individuella SM-finalen är en annan sak som Daniel siktar på.

– SM står ju alltid högst upp på listan egentligen, jag hade ju en bra SM-tävling för ett par år sedan när jag blev femma. Det skulle vara kul att uppnå samma resultat även om det är jäkligt tufft. 

Har du lagt ner isracingen helt?

– Jag har en god vän som fortfarande tjatar på mig men det känns som ett avslutat kapitel. Jag har faktiskt inte ens varit lite sugen i vinter men det är nog för att jag vet vad som väntar i sommar, jag har ett ganska hektiskt schema så den tid jag kan få hemma nu vill jag ta till vara på. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!