Smederna väljer att börja borta i finalen

Firandet efter semifinalsegern mot Rospiggarna ville aldrig ta slut. Nu väntar en ny final mot Dackarna och Smederna väljer att börja borta på tisdag. "Nu kan vi släppa pressen, Dackarna är storfavorit i allas ögon skulle jag tro", säger smedlagledaren Jerker Eriksson.

Lycklige lagledaren Jerker Eriksson och hans Smederna har valt att inleda finalserien i Målilla.

Lycklige lagledaren Jerker Eriksson och hans Smederna har valt att inleda finalserien i Målilla.

Foto: Anders Nilsson

Speedway2021-09-29 22:40

Efter många år i Dackarna vände Jerker hem till Smederna och tog över som lagledare inför säsongen 2017. Sedan dess vet han inte hur det känns att missa en guldchans. Nu kan Smederna, som inte var med i fjol, ta sitt fjärde guld på fyra försök. Detta efter onsdagskvällens vinst mot "Piggarna" och totalt 92–87 i semifinaldubbeln. 

– Det är en härlig känsla men samtidigt känns det som vi haft pressen på oss. Men fan ... de var bra Rospiggarna. Sen när vi fick Pontus (Aspgren) skadad blev det lite skakigt men grabbarna löste uppgiften. Jag tyckte det var bra gjort av Chugunov (Gleb) att komma igång, han vann ju matchen åt oss, säger Jerker Eriksson.

Ryssen Chugunov hade en tung tisdagskväll i Hallstavik och inledde returen knackigt. Sedan visade han mäktig moral då han avslutade med att köra fullt i sina tre avslutande heat. 

– Det tyder ju lite på att han har lite hjärta i alla fall, säger Jerker och ser märkbart nöjd ut.

2018 och 2019 var det just Dackarna som Smederna slog i finalen. Nu blir det ännu en repris mot hans gamla klubb. 

– Vi har bra statistik på dom i alla fall, säger Eriksson och ler.

Efter att Andzejs Lebedevs bjudit publiken på flera ärevarv och snurrar med hojen och kramkalaset blivit lite lugnare stod det klart att serievinnaren Smederna väljer att börja borta i finalen på tisdag och får avsluta i Eskilstuna under onsdagen.

– Det är kul att få köra sista matchen hemma. Skulle vi komma till att det blir riktigt tight har jag hellre ett avgörande heat här än vad jag har i Målilla, det kan jag villigt erkänna. Nu kan vi släppa pressen, nu åker vi ner dit och de kommer att vara storfavorit i allas ögon skulle jag tro. Vi har inget att förlora, vi kan bara vinna nu.

Är Laguta tillgänglig till finalen?

– Jag vet faktiskt i dagsläget hur det ser ut där. Vi får helt enkelt se, säger Jerker.

Mot Rospiggarna gick det vägen ändå.

– Det gjorde det (skratt), det var fantastiskt bra.

Fotnot: Dackarna slog ut Fredrik Lindgrens Västervik med totalt 96–84.

Matchfakta

Semifinal 2:2

Smederna–Rospiggarna 48–41

Poäng, Smederna: Kacper Woryna 11+1 (fem heat), Andzejs Lebedevs 11+1 (fem), Gleb Chugunov 9+1 (fem), Michael Jepsen Jensen 7+2 (fem), Pontus Aspgren 5 (tre), Johannes Stark 3+2 (fem), Joel Kling 2 (tre).

Rospiggarna:  Patryk Dudek 14 (sex), Kim Nilsson 11 (sex), Kai Huckenbeck 7+2 (sex), Adrian Miedzinski 6+3 (fem), Timo Lahti 2+1 (fyra), Anders Mellgren 1 (tre).

Publik: 2 268.

Smederna till final med 92–87 sammanlagt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!