Smedförarens stora ilska: "Är riktigt besviken"

Smedernas Philip Hellström Bängs var en av storfavoriterna inför JSM-finalen som kördes i Målilla under onsdagskvällen. Men en uteslutning kostade honom troligen medalj. "Såna här skittävlingar är bara för prestige", säger Philip.

Philip Hellström Bängs var inte nöjd efter uteslutningen han drabbades av. (arkivbild)

Philip Hellström Bängs var inte nöjd efter uteslutningen han drabbades av. (arkivbild)

Foto: Erik Kruse

Speedway2023-09-21 14:21

Det var redan i kvällens första heat som incidenten inträffade. Hellström Bängs och Sammy Van Dyck hade en tät kamp i första sväng. Philip tog sig sedan förbi Noel Wahlquist som gick omkull. Domaren bestämde sig då för att utesluta Philip som tycker att beslutet inte är okej.

– Nej, inte för fem öre. Vi håller på med motorsport och ska man inte kunna ha en närkamp utan att nån lägger sig ner då vete fan. Då håller jag på med fel sport, säger en märkbart irriterad Hellström Bängs.

Domaren sa att Philip kom med för hög fart bakifrån och tyckte att det var han som körde ner sin motståndare.

– Jag vet inte om man får ha hög fart i speedway ... och man måste ju se på situationen också, man kan ju inte bara tro. Lämnar nån en liten lucka på riktiga tävlingar då tar de den och lägger sig inte ner. Men vissa förare är ju så. Han (Wahlquist) brukar inte spöa mig när vi möts i fyra varv, han spöar mig bara när jag blir utesluten. 

Är du besviken?

– Det är väl klart att jag är besviken, jag kom ju inte ens på pallen. Jag är riktigt besviken. Men såna här skittävlingar är bara för prestige, för att man ska ha klart och tydligt på papperet vem som är bäst i Sverige. Man får visa dom på banan i stället på de andra viktiga tävlingarna, säger Philip Hellström Bängs.

Han körde in elva poäng och slutade fyra i grundtävlingen. Därmed fick Philip möjlighet i ett så kallat sista chansen-heat där vinnaren tog den fjärde finalplatsen.

– Jag fick på en bra start men "Ludde" Selvin kom precis runt mig på yttern så det var en liten miss där, jag kanske skulle ha tagit ett annat banval. Sen blev jag lite stressad och visste inte vad jag skulle göra efter nysladdat. Ludde körde bra i det heatet, det är sånt man får ta ibland. Men det är tråkigt eftersom jag vet att jag skulle ha varit i final egentligen.

Philip körde i mål som tvåa och slutade därmed femma.

Casper Henriksson blev mästare efter att ha vunnit sina samtliga heat under kvällen. Tvåa kom nämnde Noel Wahlquist och trea Avon Van Dyck. 

Eskilstunakillen Alexander Jacobsson Sundkvist fanns också med i finalen men hamnade längre ner i resultatlistan.

När det gäller Hellström Bängs framtid i ekonomikrisande Smederna är statusen om han lämnar eller stannar fortfarande oklar.

– Jag har ingen aning ännu. De håller ju på och försöker lösa det och jag tvekar inte på att de lyckas så vi får väl se vad som händer, säger Philip. 

Har du fått några av pengarna som klubben är skyldig dig?

– Ja, lite grann.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!