Team Rapid blir ett rent Eskilstunalag

Eskilstuna får ett eget allsvenskt lag nästa år. Med både förare och lagledare från stan. "Ska vi fira fler SM-guld i framtiden måste vi bygga på våra unga killar".

Alexander Edberg och Felix Andersson.

Alexander Edberg och Felix Andersson.

Foto: Johan Petersson

Speedway2019-11-12 18:51

Team Rapid körde samtliga hemmamatcher i Eskilstuna den gångna säsongen och tog sig till den allsvenska finalen där Griparna till slut vann en sanslös rysare med ett par poäng totalt. Rapid (tidigare Norra Speedwayalliansen) var då ett samarbete mellan Smederna, Masarna och Rospiggarna. Men i fortsättningen blir det ett rent Eskilstunalag, med samma namn, under Smedernas regi.

– Det är för att ge Eskilstunakillarna möjligheten att åka mycket, säger Felix Andersson.

– Och få tuffare motstånd tidigare i karriären, säger Alexander Edberg.

Alex och Felix ska leda den nya satsningen. Killarna startade sitt samarbete när Andersson kom in för att stötta Edberg under årets säsong.

– Jag står för energin. Felix är "smartness deluxe", säger Alex och tittar på sin kollega.

– Alex kan konsten speedway och befinner sig i nuet. Han har mycket individuellt snack med killarna under matcherna.  Sedan har han ju faktiskt spöat världsmästaren Bartosz Zmarzlik i Nyköping. Det är inte illa, säger Felix och ler innan han fortsätter:

– Jag har råd att tänka ett, två eller tre heat framåt.

 I laget blir det sex förare från stan plus smeden Pontus Aspgren.

– Sedan behöver vi addera namn till truppen för eventuella skador och matchkrockar, säger Andersson.

I den tänkta startsjuan återfinns Linus Eklöf, Pontus Aspgren, Daniel Henderson, Rasmus Broberg, Johannes Stark, Max Belsing och Alexander Jacobsson Sundkvist. 

– Linus och Pontus är jätteviktiga. De är superrutinerade och Linus var en jävligt bra kapten i år. Han släppte nästan fokus på sitt eget för att pusha andra och det tror jag han tjänade på i sin egen åkning. Han passar perfekt i den rollen, säger Edberg.

Klart är att merparten av Rapidförarna ingår i Smedernas elitserietrupp. Bara Henderson (Rospiggarna) kör för en annan klubb i högsta serien nästa år och Belsing har inte bestämt sig ännu. Rapid tappar därmed en klassförare som Victor Palovaara och något smedlag i ettan blir det inte. 

– Det känns som det här är rätt väg att gå. Det blir dyrare för Smederna men jag hoppas företag som älskar speedway kontaktar oss och vill hjälpa till, säger Edberg.

– Vi måste se vad vi gör bästa nytta just nu för våra lokala killar. Det här blir en sluss in till Elitserien, säger Andersson och fortsätter:

– Målsättningen nästa år är att fokusera mer på utveckling, både individuellt och för laget.  Men så klart ska vi göra allt för att vinna alla matcher. Vi hoppas att både Eskilstunaborna och näringslivet ställer upp nu, vill vi fira fler SM-guld i framtiden måste vi bygga på våra unga killar.

Linus Eklöf blir en viktig kugge i Smedernas allsvenska lag.
Linus Eklöf blir en viktig kugge i Smedernas allsvenska lag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!