– Tanken är att det ska bli som ett aktivitetstorg, en naturlig mötesplats, med möjlighet till allt från sittplatser till spontanidrott, säger Stina Norrbom om det torg som just har fått sitt officiella namn, trots att det inte ens finns än.
Hon berättar att det har varit och fortfarande pågår en dialog om torgets utformning.
– Vi har bland annat fått synpunkter från barnen, vad de vill ha. Exakt hur det blir vet vi inte än, vi måste också få beviljat mer medel från kommunen.
Har ni något huvudspår?
– Det vi funderar på inom området är en lekplats, ett utegym och så en gymnastikmatta på torget, för utomhusträningar, spontanidrott och där även Friskis och svettis kan ha pass. Vi tänker också att det ska finnas eluttag så att där kan vara foodtruckar vid evenemang.
Hur ser tidsplanen för Arenatorget ut?
– Torget kommer att behöva anpassas till byggnationen av själva idrottshallen, så vi kommer inte att kunna färdigställa det förrän den är klar.
Planen är att arenan ska vara klar 2024. Vissa arbeten drar dock igång nu i höst. Arenavägen, som i dagsläget bara leder in till Larslunda från Kilenvägen, ska förlängas och under en tid få tjänstgöra som byggväg.
– Den behöver vi för att börja anlägga badhuset så att man kan komma in norrifrån, från Fårhusvägen. Det ska också ner VA i området, säger Stina Norrbom som också berättar att det, när badhuset står klart, kommer att finnas en busshållplats strax intill.
Namnet Arenatorget är inspirerat av Arenavägen, som fick sitt namn redan 2016 när Larslunda precis började ta form.
Namnförslaget har varit på remiss till Sörmlands museum, Strängnäs gille, Lantmäteriet och kommunens enhet för mark och exploatering. Bara museet svarade.
Det var inte en direkt protest, men det påpekades att namnet Arenatorget inte – ur strikt kulturhistorisk synvinkel – skapar något mervärde. Bättre, tyckte Sörmlands museum, vore att "i syfte att lyfta fram och vidmakthålla ett visst medvetande kring platsens historia" knyta an till Larslundatorpet eller något av de torp som fanns där under 1800-talet och 1900-talets början.
Kulturnämnden föredrog dock Arenatorget och det spikades vid mötet den 22 juni. Nu ska Lantmäteriet uppdateras, så att adressen kommer att synas på kartor och via digitala söktjänster.