Båtfolket i Mälaren protesterade – då backade Strängnäs kommun

Den 28 mars skulle teknik- och servicenämnden ha fattat beslut om att kraftigt dra ner på antalet öppningar av Tosteröbron. Men så blir det inte. Efter protester från bland annat Strängnäs segelsällskap skjuts frågan på framtiden.

Rolf Carlson och Strängnäs segelsällskap fick rätt mot Strängnäs kommun.

Rolf Carlson och Strängnäs segelsällskap fick rätt mot Strängnäs kommun.

Foto:

Strängnäs2017-03-08 22:59

‒Kommunen har insett sitt misstag, jag är förvånad över att det gick så snabbt, säger segelsällskapets ordförande, Rolf Carlson.

Den 17 mars berättade tidningen om Trafikverkets planer på att införa färre öppningar av broarna i Kvicksund, Hjulsta och Stallarholmen.

Det var en idé som Strängnäs kommun absolut inte hade någonting emot. Kommunen skulle med anledning av detta se över öppningstiderna av Tosteröbron, som inte sorterar under Trafikverket. Vad som sedan föreslogs var att bron över Strängnässundet i sommar endast skulle öppnas tio gånger per dag, mot 16 tidigare. Vilket inte uppskattades av alla.

‒Båtlivet rasade, säger Rolf Carlson.

Han är ordförande i Strängnäs SS som – efter att ha tagit del av teknik- och servicenämndens remiss – skrev ett långt, skarpt svar tillsammans med båtklubben Gripen och intresseorganisationen Mälarens båtförbund.

‒Vi tyckte inte alls att deras förslag var underbyggt, säger seglarbasen.

Svaret inkom till kommunen i slutet av förra veckan. Bara några dagar senare, på måndagsmorgonen, agerade teknik- och servicenämnden.

‒Det blir ingen förändring inför 2017, vi tackar för synpunkterna och inleder en dialog i stället, säger Hans Axelsson, handläggare på teknik- och servicekontoret.

Vad ligger bakom kovändningen?

‒Vi har varit iväg och pratat med personal vid Hjulstabron, förutom att nämndens ordförande Sixten Skullman och kontorschefen Lars Ekström konsulterats.

‒Många av synpunkterna som vi fick in var bra. Vi måste även se till att busstrafiken inte påverkas, och inväntar turlistan för nästa år.

Han konstaterar vidare att kommunen ska bjuda in intresseorganisationer för att diskutera hur man ska göra i framtiden.

‒Bron är gammal och tål inte hur mycket slitage som helst, påpekar Hans Axelsson.

Rolf Carlson:

‒Vi hade varit beredda att gå ner från 16 till 14 öppningar per dag i sommar. Nu känns det bra att vi blivit inbjudna till en dialog.

Anledningar till att båtfolket rasade

Det fanns flera orsaker till att båtfolket med Strängnäs segelsällskap rasade över förslaget. Bland annat påpekade brevskrivarna att kommunen skulle förlora många presumtiva besökare. Detsamma gäller Askholmen, klubbens egen ö, öster om tätorten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!