Invigningen äger rum på söndag.
Men redan har några träningssugna testat golvet i den före detta biografen på Eskilsgatan.
‒Vi har vuxit mycket de senare åren, och i och med flytten kan vi ta emot ännu fler medlemmar, säger Henrik Ärlehag, talesman och huvudinstruktör i ju-jutsuföreningen.
‒Inte minst hoppas jag att fler tjejer väljer att börja hos oss nu, säger han vidare.
Aikidon kommer närmast från en danslokal på Campus medan ju-jutsun har haft sin hemvist i en byggnad på Mariefredsvägen, vägg i vägg med en däckfirma.
‒Från början höll vi också till ute vid Campus. Efter flytten har vi hållit kontakten med aikidoklubben. Nu gick vi ihop och hittade en gemensam lokal. För oss är aikidon en perfekt samarbetspartner, sporterna tangerar varandra, förklarar Henrik Ärlehag.
Hur dök den gamla biografen på Eskilsgatan upp som ett alternativ?
‒Vi fick tips om att bostadsrättsföreningen hade en lokal att hyra ut. Det var någon av våra medlemmar som kände till den. Till slut bestämde vi oss för att åka dit och titta.
Toalett finns och golvet har så att säga jämnats ut sedan bions glansdagar.
‒Men vi har fått göra en del jobb själva, som att måla, dra el och sätta upp armaturer, berättar Henrik Ärlehag, som skött mycket av kontakterna med fritidskontoret på Strängnäs kommun.
‒Jag vet att speciellt ju-jutsun under flera år letat efter en bättre lokal. Vi har haft en del diskussioner. Så det känns skönt att frågan nu har löst sig, berättar Bo Nordebrink på fritidskontoret.
Hur kan ni stötta klubbarna nu?
‒De får söka anläggningsbidrag, där står vi för 25 procent av avgiften.
Rent praktiskt är det ju-jutsun som hyr lokalen och sedan får halva summan av systerklubben.
‒Vi får justera våra terminsavgifter något, medger en annars helnöjd Sara Renberg Eriksson.
‒För oss blir det ett enormt lyft. Nu slipper vi att vid varje träningstillfälle rulla ut och rulla ihop mattor, vilket inneburit ett tungt jobb.
Träningsytan nu är på cirka 180 kvadratmeter – mer än en fördubbling för aikidoklubben.
‒Klubbarna ska ha olika träningstider men vi delar gärna erfarenheter med varandra, säger Henrik Ärlehag.