Strängnäsbo fälld för penningtvättsbrott

Villkorlig dom med böter och skadestånd på 15 000 kronor att betala. Det blir straffet för en Strängnäsbo i 30-årsåldern som fällts för penningtvättsbrott.

En man i 30-årsåldern får dagsböter och villkorlig dom för penningtvättsbrott.

En man i 30-årsåldern får dagsböter och villkorlig dom för penningtvättsbrott.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Strängnäs2024-07-01 15:02

Det finns tre målsägare i ärendet. Alla bor i södra Sverige och har lurats att swisha 5 000 kronor till Strängnäsbon.

Transaktionerna skedde under en kort period kring årsskiftet 2023–2024.

Den tilltalade nekar till brott. 

Han har hävdat att hans A-kassa var indragen samtligt som han låg i separation. Då ska han ha hittat en Facebook-grupp där man kunde få hjälp med swishgåvor från "vanliga människor".

Efter att ha skrivit i den gruppen ska han ha blivit kontaktad av en kille som berättade om andra grabbar vilka hade passerat gränsen för hur mycket man fick sätta in på finansbolaget Revolut.

Killen frågade Strängnäsbon om denne kunde göra insättningarna. Eftersom han var i stort behov av pengar tackade han ja. Tre personer skickade sedan 5 000 kronor vardera. Han behålla totalt 750 kronor.

"När NN blev kontaktad av en för honom okänd person som förklarade att det var några som överskridit gränsen för insättningar måste han ha insett att de fanns en risk att pengarna härrörde från brott", skriver Eskilstuna tingsrätt i domen.

Pengar som flöt in på mannens konto hamnade sedan på just Revolut.

Som bevisning har åklagaren åberopat swishtransaktioner och skärmavbildningar från chattkonversation mellan Strängnäsbon och en av målsägarna.

Den tilltalade kunde ha fått fängelse men är så vitt känt tidigare ostraffad och det saknas skäl att tro att han ska begå nya brott.

Därför stannade straffet på 3 600 kronor i dagsböter samtidigt som målsägarna får 5 000 kronor vardera i skadestånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!