Muskler viktiga för att klara senioråldern

Tuff styrketräning tre gånger i veckan ger ett bättre liv när man blir pensionär – 80 procent mer styrka i låren. "Balansen förbättras med 40 procent trots att vi inte tränar det" berättar Mariéll Fromholz, som under två års tid arbetat med en studie som handlar om just det.

Anna Andersson Hellström gör rejäla knäböj. Mariéll Fromholz säger att hon är imponerad över hur snabbt seniorerna kommer in i träningen och hur mycket de orka. "De tränar vissa gånger tuffare än en 40-åring gör " säger hon.

Anna Andersson Hellström gör rejäla knäböj. Mariéll Fromholz säger att hon är imponerad över hur snabbt seniorerna kommer in i träningen och hur mycket de orka. "De tränar vissa gånger tuffare än en 40-åring gör " säger hon.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Styrketräning2022-10-21 17:03

– Det räcker inte med trädgårdsarbete och att hugga ved. Det finns många fler muskler som måste motioneras, säger Tomas Zetterström och gör sig vant redo i en av benmaskinerna.

Han är 81 år och har varit med sedan starten av Mariéll Fromholz studier.

undefined
Tomas Zetterström använder sig av maskinen för att göra sparkar bakåt.

Fem av nio seniorer har dykt upp på gymmet Art of training i Vagnhärad för onsdagsträningen.

– Vet du att efter du fyllt 50 så börjar musklerna brytas ned? Du förlorar 40 procent av din muskelmassa mellan 20-80 årsåldern och just mellan 50 och 80 försvinner 30 procent. Därför är det så viktigt att man börjar tidigt för att ha en bra guldålder, säger Mariéll Fromholz.

Hon har just avslutat en kliniskt inriktad studie, som ska presenteras under hösten. Studieobjektens ålder har legat mellan 65 och 93 år. I snitt har Mariéll haft 13 seniorer i träning per termin. 

– Jag haft en ny testgrupp varje termin. Vi har mätt muskelstyrka, balans och livskvalité innan och efter. De har tränat tre gånger i veckan, berättar hon och fortsätter.

– Jag har fått fram fantastiska resultat, men det har ju visat sig också generellt under många år. Det är bara det att ingen har sammanställt det så här. Vanliga vetenskapliga studier är så otroligt stela, de är testade i miljöer som inte går att omvandla till våran normala kliniska miljö där vi träffar våra patienter.

undefined
Vi kan alla göra det, precis som affischen meddelar. Det är aldrig försent att ta igen förlorad muskelmassa enligt Mariéll Fromholz.

Mariéll har varit sjukgymnast i 20 år, till en början jobbade hon åt andra, de senaste åren driver hon en egen klinik på det egna gymmet. Hon är även specialist inom OMT.

– Den här studien visar att man kan förändra muskelsammansättning, styrka och balans och livskvalitén höjs med 45 procent bara för att man tränar tre gånger i veckan. Bara att man umgås med andra gör mycket.

Paret Andersson och Andersson Hellström började för tre år sedan. Göran fick problem med ryggen och Anna har benskörhet. Nu tar de inte ens träningsledigt på sommaren.

– Sedan vi flyttade hit har vi varit här 175 gånger. Åker man inte hit får man lite halvdåligt samvete, säger Göran.

– Jag kunde inte ta mig upp från golvet när jag började, men nu har jag inga problem med det. Man blir mycket starkare i kroppen.

– Jag måste träna eftersom jag fått kotkompressioner. Det har jag haft sedan 2004 så jag har regelbundet gått hos naprapat och kiropraktor. Jag hade inte tränat styrketräning innan jag började här, kompletterar Anna. 

De fyller 70 nästa år.

– Det är många som tränar här och som är tio år äldre än oss. Jag tror inte att jag skulle fungera i vardagen om jag inte hade börjat, säger Göran.

undefined
Christina Zetterström jobbar på med cyklingen. Göran Andersson syns i stakmaskinen i bakgrunden.

– Att träna mycket under lång tid ger den största effekten har jag märkt. En-två gånger i veckan i en grupp där inget är individanpassat, ger föga effekt, säger Mariéll

Hon tycker att man egentligen borde förbereda sin kropp på ålderdomen mycket tidigare än vad man gör i dag.

– De som är pre-seniorer, de mellan 50-65 år, borde träna innan guldåldern för att minska förändringarna i muskulaturen. Man förlorar mycket muskelmassa då, mest i låren vilket gör att man blir svag, har problem att resa sig från golvet och har lätt att tappa balansen. 

– Sedan händer det mycket i kroppen när man fyllt just 50, som klimakteriet. Då måste man börja tänka på hormonella förändringar också. Det finns dubbel effekt att tänka på innan senioråldern alltså.

undefined
Göran Andersson har fått en bättre rygg efter all styrketräning.

Passen för seniorer är tuffa.

– Vi använder oss av seniorpower-övningar där man tränar i ett specifikt tempo, i ett antal repetitioner och med ett speciellt motstånd. Man bör ligga på belastningsnivå -1 som betyder att när man gjort sina repetitioner egentligen bara ska kunna klara en till. Så tungt ska det vara, säger Mariéll och visar med på ett papper vad dagens grupp ska göra.

  1. Roddmaskin 200 meter, assault bike 5 kalorier, stakmaskin 5 kalorier.
  2. Leg curl, Bakåtspark i maskin, Squat med kettlebell.
  3. Latsdrag, bröstpress på boll, sittande rodd.

– Och de brukar lasta på ganska mycket vikter. Man blir imponerad hur mycket de klarar.

undefined
"Jag har själv 400 högskolepoäng och kunskap är det primära för mig. Men jag har träffat otroligt många patienter också. Jag jobbade tidigare på en vårdcentral och där har man varken tid eller plats för att ta hand om alla" säger sjukgymnasten Mariéll Fromholz. På bilden instruerar hon Arne Ekstrand.

När hon startar en träningsgrupp brukar fokus ligga på övningar i maskiner för att sedan gå över till mer funktionell träning. Man gör knäböj så att man kommer ned till golvet, övningar där man böjer sig framåt så att man kan hämta saker från golvet. 

– Man kan träna på att pressa upp hantlar ovanför huvudet så att man kan hämta saker högt upp i skåpet och man kan träna på rotationer. Roterar kroppen gör man alltid i vardagen. Träningen är till för att du ska få bättre livskvalité och fungera i vardagen, säger Mariéll Fromholz.

Musklernas värde

Sverige har störst andel ålderspensionärer i världen i relation till befolkningsstorlek.

Ohälsa hos seniorer kopplas ofta till hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer, men förändringar i rörelse- och stödjeorgan är den främsta orsaken.

Flera studier visar att det finns ett negativt samband mellan muskelstyrka och risken att drabbas av demenssjukdom.

Källa: Utdrag ur Mariéll Formholz studie

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!