Tjejdomare håller ordning i tjejcup – Domarcoachen: "Något vi tänker fortsätta med"

Triangelns traditionella turnering Pingstcupen i Eskilstuna riktar sig till tjejlag.

Men till årets upplaga blir det (nästan) bara tjejer som dömer matcherna också.

– Det känns väldigt kul och är något vi tänker fortsätta med, säger Tomas Karlsson, regioncoach för domare.

30 januari 2018 19:29

På lördag och söndag blir det full fart i Mesta. Sex ålderklasser ingår i turneringen, från 17–18-åringar ner till 11, ska genomföra massor av matcher och för att det ska hållas ordning går det förstås åt en hel del domare.

Ofta har dessa varit av manligt kön.

– Ja, förut har det bara handlat om några enstaka tjejer. Men vi jobbar hårt för att få fram fler, vi hade till exempel en kurs enbart för tjejer i februari och då var det 33 deltagare, berättar Tomas Karlsson.

När han nu har tillsatt domare för Pingstcupen 2018 visade det sig att man fick ihop 17 tjejer och de kompletteras av tre lokala killar.

– Det var några tjejer som tvingades tacka nej på grund av olika anledningar, annars hade vi nog haft endast tjejer som dömde redan i år, tror Tomas Karlsson.

En av rättskiparna som sticker ut lite extra är Heba Saadieh. Hon är FIFA-domare från Palestina och var nyligen i Jordanien i rollen som assisterande domare i asiatiska mästerskapet för damseniorer.

– Heba bor i Västerås och för att kunna avancera ytterligare i karriären behöver hon även göra en del matcher som huvuddomare och då passar det bra med en sån här turnering, förklarar Tomas Karlsson.

Pingstcupen drar igång tidigt på lördagsmorgonen och lokalt sett har förutom värdklubben Triangeln även Eskilstuna United, Mariefred och Skogstorp lag med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stefan Alhag

Ämnen du kan följa