Först i mål vinner hela konkarongen, är det som gäller när dagens jaktstart avslutar den svensknorska touren. Och det ska mycket till om det inte ska bli en norsk trippel på damsidan. Therese Johaug har varit i en klass för sig från start och startar mer än två minuter före Heidi Weng och Ingvild Flugstad Østberg, som går ut i princip samtidigt.

Där bakom ska Sveriges främsta åkare i Ski Tour, Ebba Andersson, göra vad hon kan för att utmana om pallplatserna. Men hon inser att avståndet upp till trean Østberg, 2 minuter och 14 sekunder, förmodligen är för långt.

Med tanke på vilka åkare som jag har före mig i sammandraget så känns det svårt att nå en pallplats. Jag ska först och främst försöka få till ett bra distanslopp, det är något jag verkligen strävar efter, säger Ebba Andersson.

Fyra, fyra, fyra

Hon har landat på en försmädlig fjärdeplats i samtliga tre distanslopp hittills i touren, varje gång slagen av Johaug, Østberg och Weng. Särskilt frustrerad är hon över att hon inte kunde utmana den norska trion på två av etapperna. I förra söndagens jaktstart i Östersund hade hon som plan att rycka ifrån Weng och Østberg, men det dåliga vädret sköt idéerna i sank. Och efter torsdagens långlopp, 34 kilometer i Meråker, var hon rejält besviken då hon inte tyckte sig ha konkurrenskraftiga skidor.

Det har varit en del yttre förutsättningar som har gjort att touren resultatmässigt inte har blivit helt vad jag hade hoppats på. Jag har kanske inte haft helt optimala skidor på någon eller några av etapperna. Och med tanke på de utmaningarna som var i Östersund med vädret, så var det svårt att gå ifrån.

Knäskada förstörde

Anderssons säsong har inte gått helt enligt plan. Framför allt förstördes inledningen av säsongen när en knäskada höll henne borta från tävlande i världscupen. Men trots att touren inte har blivit någon fullträff för 22-åringen, hoppas hon avsluta på topp.

Jag känner kanske inte att min form riktigt har fått göra sig själv rättvisa under de här loppen som har varit. Men jag är laddad för att få till ett bra distanslopp. Alltid när jag står på startlinjen gör jag mitt yttersta för dagen. Det ska jag göra nu också. Jag vill få till ett bra distanslopp, framför allt för min egen skull.