Förra årets stora överraskning hoppas nu på mer

Efter braksuccén förra året då Agnes Larsson nominerades till Årets Komet inom trav-Sverige ser hon nu fram emot en händelserik höst med förhoppning om att få starta i de stora tävlingarna. "Det kom som en chock", säger den 23-åriga Sundbyholmskusken.

Nyligen gjorde Sundbyholmstravets unga talang Agnes Larsson (till höger) debut på V86 och hoppas nu får fler chanser i de stora loppen. Här ses hon tillsammans med Tina Falk och hästen Shiraz de Zeun.

Nyligen gjorde Sundbyholmstravets unga talang Agnes Larsson (till höger) debut på V86 och hoppas nu får fler chanser i de stora loppen. Här ses hon tillsammans med Tina Falk och hästen Shiraz de Zeun.

Foto: Bengt Almgren

Trav2023-08-29 20:59

I början av förra året hade hon och travtränaren Svante Ericsson nyligen flyttat deras verksamhet från Berga Gård till Solvallalegendaren Hans-Owe Sundbergs tidigare anläggning Nygård som ligger utanför Nykvarn. 

Nu lite mer än ett år senare har paret Agnes och Svante gått skilda vägar men de jobbar fortfarande ihop.

Den 23-åriga travkusken – med Sundbyholm som hemmabana – berättar ändå att hon har mycket att tacka sin tidigare sambo Svante för. Under fjolåret kom hon tvåa på dam-SM med hästen Comes With Ages men hann också bli nominerad till Årets Komet på landets årliga travgala.

– Det kom som en chock. Jag såg det faktiskt först på tv efter att vännerna börjat skicka grattishälsningar. Jag förstod ingenting men de bad mig gå in och kolla på sändningen.

Även om Agnes fick se Gustav Johansson ta hem utmärkelsen ser hon nu tillbaka på händelserika månader där det förra året tog fart på riktigt.

undefined
Just nu njuter Agnes Larsson av tillvaron för i år har hon kört in lite över en miljon kronor. "Det har alltid varit en dröm att få tävla med travhästar så nu är det bara att fortsätta att nöta på", säger hon.

– Jag fick chansen att tävla med fina hästar samtidigt som jag lyckades ta vara på chanserna. Så Svante (Ericsson) har gett mig många chanser under tiden vi var ett par men nu räcker det med att bara jobba tillsammans, säger Agnes Larsson.

Nyligen startade de ett samarbete med amatörtränaren Christer Otterström i Sorunda söder om Stockholm. Agnes ansvarar där för deras "andra gård" och sköter i dagsläget all träning för Otterstöms 13 hästar tillsammans med Svante – något hon trivs väldigt bra med.

För om 2022 gick bra resultatmässigt – där hon ökade vinstsumman från 279 000 kronor från föregående år till 681 000 – har 2023 gått ännu bättre där hon hittills vunnit 16 tävlingar och kört in strax över en miljon kronor.

– Jag har kunnat jobba på även om det varit väldigt tungt vissa dagar. Det har alltid varit en dröm att få tävla med travhästar så nu är det bara att fortsätta att nöta på, säger Agnes som tidigare i karriären även arbetat för nämnde Sundberg men också för Henrik Larsson och Petter Lundberg.

undefined
"Det är en tuff bransch och speciellt när man inte kommer från en riktig travfamilj", säger Sundbyholmstravets Agnes Larsson.

För ovanlighetens skull kommer Stockholmstjejen inte ifrån någon travfamilj från början.

Agnes var, som hon själv beskriver det, "bara en vanlig tjej som gillade ridhästar". Hon började i ridskola som sexåring och fick snart även en egen häst. Av en slump blev det trav när hon skulle välja gymnasium och sedan har det bara fortsatt på den vägen. 

– Jag gillar att tävla och det har jag alltid gjort, även när jag höll på med ridhästar. 

Det som tidigare handlat om mycket monté har nu blivit mer körningar från sulkyn där hon i somras gjorde sin första stora rikstävling då hon ställde upp i V86 på Mantorp. Bland stjärnkuskar som Björn Goop och Peter Untersteiner slutade det med en femteplats för Agnes Larsson som satt bakom Svante Ericssons sto Molly Avant och var före fjolårets bästa kusk i landet, Magnus A Djuse, i mål.

Nu vill hon få flera chanser i sulkyn trots att hon är kvinna i en mansdominerad sport.

– Det hoppas jag. Det är inte så många tjejer som kör i de här tävlingarna och inte så många som slagit igenom heller. Det är en tuff bransch och speciellt när man inte kommer från en riktig travfamilj.

– Ärligt talat, så tänker jag faktiskt inte så mycket på det. Men på de större tävlingarna märker du snabbt att du kör mot många rutinerade kuskar. För du måste ta snabba beslut då de bästa verkligen är proffs på det.

undefined
Agnes Larsson slog igenom först i monté där hon vann sitt första lopp för tre år sedan. Men sedan en tid har det blivit mer och mer körningar bakom sulkyn.

Under årets återstående tävlingar har hon trots allt några mål i sikte.

– Det vore coolt att vinna montéryttar-SM för där vet jag att jag har en säker plats då det är topp-tio ryttarna i landet som rider i det loppet. Men sedan hade det även varit kul att få tävla på monté-SM... om jag får chansen där. När det gäller sulky så vore det såklart roligt att få göra debut på V75.

Och lite längre fram ser Agnes Larsson fram emot att någon gång köra hem ett av de allra största loppen – men hon vet att det är en lång väg dit.

– Som jag känner i dag vill jag nog köra och rida mest men det är klart att det hade varit roligt att ha och äga några hästar vid sidan om. I dagens läge är det så tufft att vara tränare också. Men att vinna de stora tävlingarna är det man jobbar för.

Agnes Larsson

Ålder: 23.

Bor: Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och lillebror.

Intresse: Träna och laga mat.

Lyssnar på: All typ av musik. När det gäller poddar så lyssnar jag på The Olsson Sisters. Den kan vara lite sjuk ibland men kan vara skön att lyssna på när man jobbar i stallet.

Tittar på: Sveriges mästerkock.

Läser: Inte min grej.

Dricker helst: Red Bull.

Äter helst: Vodkapasta.

Största merit: Tvåa i dam-SM (sulky). Vann Gävletravets montépris förra året.

Bästa häst du kört: Phoenix Photo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!