Kärlekshästen som aldrig slutar överraska

Stjärnhästarna avlöser varandra under helgens dubbla V75-omgångar och Breeders Crown-finaler på Sundsbyholmstravet. En av de minst betrodda under lördagens tävlingar är hemmahästen Divine som gjort en något ovanlig resa till bronsdivisionen.

Trav 9 november 2019 09:14

När treåringsstjärnorna Aetos Kronos och Power gör upp i den första Breeders Crown-finalen på söndag står förmodligen det sjuåriga stoet Divine hemma i stallet i Härad utanför Strängnäs och tar igen sig efter lördagens tävling. Det är lite tjuren Ferdinand-vibbar på det lilla krutpaketet men egentligen var planen att hon skulle gått till avel redan i somras.

Det var sommaren 2017 efter att Anna Österberg och Kai P Jussila just hade bli ett par som de bestämde sig för att skaffa en travhäst tillsammans. 

– Vi letade efter en häst och hittade en annons om Divine som höll till i Avesta. Den hade inte vunnit på två år utan mest sprungit runt i loppen och bromsat. Men vi tyckte att den var fin och något som jag kunde börja med eftersom jag var helt grön inom travet, säger Anna Österberg som då blev en häst rikare för 30 000 kronor.

Det började med att paret gav stoet en rejäl träningsperiod. Anna, som till vardags jobbar som hovslagare och har en bakgrund inom dressyr och westernridning, tog tränarlicens och började med att rida hästen. Sakta men säkert hittade hon också den dolda talangen i Divine. Samtidigt började Kai, som till vardags är kusk och vunnit drygt 250 lopp, med förberedande jobb och testa vad hästen behövde för balans innan den togs ut i tävling i slutet av 2017.

Redan i första starten, på ett breddlopp blev hon tvåa. Därefter följde hon upp med två pallplatser och sedan fyra raka segrar, varav den sista var på V75 i Romme där stjärnkusken Erik Adielsson, i stället för Kai, satt i sulkyn.

125 000 kronor i prispengar var givetvis en bra utdelning och efter insatserna 2018 fick Divine utmärkelsen "Årets sto"  på Sundbyholms travgala. 

Men sedan trodde paret att hon hade nått sin gräns.

– Divine startade inte på fem månader så vi planerade en sista start och skulle det inte ha gått bra då hade hon gått till avel. Istället visade hästen en form som hon aldrig tidigare haft och blev bara bättre och bättre. Så vi fortsatte att tävla. 

– I september sprang hon på fantastiska tolv blankt över medeldistans på Solvalla. Så avelsboxen får nog vänta. Vi gör kanske ett par starter till innan vi gör ett uppehåll men allt beror på hur hon känns. Sedan väntar en ordentlig vinterträning med sikte att få upp henne ytterligare i utveckling till nästa år, säger Anna och tittar på sin guldklimp som i dagsläget sprungit in lite över 650 000 kronor.

På lördag ställer Divine upp i bronsdivisionen och i sulkyn sitter sambon Kai P Jussila. 

Men bra motstånd i loppet saknas det inte. För Timo Nurmo-tränade hästen Man att Work är en och Burning Man, som tränaren Petri Puro håller högt, är en annan.

– De senaste två starterna har vi haft otroliga positionsproblem där vi har haft framspår. Hon är inte snabb ut och fick ett bakspår nu så vi hoppas på att det blir rejäl körning från start och att hon får en lucka till slut, för tävlingsskallen har hon. 

– I bronsdivisionen har det tidigare varit lite stolpe ut och till denna starten är det nog inte så många som tycker hon är så het eftersom hon var oplacerad i förra starten. Men till saken hör att Kai hade då hur mycket som helst kvar i hästen men fick aldrig lägga fram det.

Om Kai P Jussila och sjuåriga stoet Divine är först över mållinjen i den första avdelningen skulle det innebära en jätteskräll och en prischeck på 125 000 kronor.

– Jag har både vänner och släktingar som kommer att vara på plats så det hade verkligen varit ett drömscenario.

Anna Österberg

Ålder: 41 år.

Familj: En dotter på 6 år och sambon Kai, plus två bonusbarn.

Arbetar som: Hovslagare och amatörtränare. 

Bor: Härad utanför Strängnäs.

Intresse: Tidigare hade jag ett stort intresse för bilar. Hade en Buick Super Cabriolet 1950 som pappa hjälpte mig att renovera men nu är det bara hästar som gäller. 

Mål med 2020: Pallplats i silver och i stoeliten. Sedan har vi en boxplats över efter att vi sålt en annan häst till Danmark. Så det gör att vi nog skaffar en ny häst nästa år. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Sundbyholmskusken kvalade in till tyska stoderbyt – vann med klar marginal

Sundbyholmskusken kvalade in till tyska stoderbyt – vann med klar marginal

Publikfest när fyraåringstestet var tillbaka utan restriktioner: "Magiskt"

Publikfest när fyraåringstestet var tillbaka utan restriktioner: "Magiskt"

Svedberg skrällde på hemmaplan: "Extremt skönt"

Svedberg skrällde på hemmaplan: "Extremt skönt"

Efter succévåren – lovar semester vid vinst i E3-finalerna: "Nu är det nog jag som har lite fördel"

Efter succévåren – lovar semester vid vinst i E3-finalerna: "Nu är det nog jag som har lite fördel"

Lokala profiler ger tips inför V75 på Sundbyholm: "Var svårt och hitta bästa spiken"

Lokala profiler ger tips inför V75 på Sundbyholm: "Var svårt och hitta bästa spiken"
Visa fler