Den första tävlingen i nya klubben Trosa är genomförd. Det var visserligen "bara" en serietävling men resultatmässigt ryckte Nyköpingskillen Hampus Lithén ihop 137 kilo och slet samtidigt ihop till en stöt på 194 kilo – det senare var nytt personligt rekord.
– Det här var ingen tävling jag drog ner på träningen för, så då vet jag att det finns mer där när jag är toppad, säger Hampus Lithén.
Han var extra nöjd över att få resultatet med tanke på att han inte fick till något giltigt resultat i senaste tävlingen, sånt som händer för att ta Hampus egna ord och han känner sig tillfreds med situationen i nya klubben efter flytten från Allmänna SK i Eskilstuna.
– Där var det en klubb för inbördes beundran och ryggdunk. I Trosa vet de vad det handlar om, vad idrottare behöver för att nå sina mål och det finns ömsesidig respekt inom klubben, säger Hampus Lithén och återkommer flera gånger till uttrycket "arbetsro", angående sin nuvarande situation.
Han kommer nu inte bara tränas av Håkan Fridhäller utan även av Jim Gyllenhammar sedan denne sparkats som förbundskapten för en månad sedan.
Träningen ska nu hållas i, med bland annat nya läger på varmare breddgrader, innan nästa tävling om en månad. Det är även sista möjligheten att kvala in sig till EM i Kroatien i april.
– Det krävs pers med fem kilo i både ryck och stöt så det ska till en riktig klocka men just nu känns det fullt möjligt. Ett långskott, men långskott är lite av min grej, säger Lithén med ett skratt.
Årets SM i sker även denna gång under SM-veckan som detta år genomförs i Borås.
– Det ska jag förstås bara se till att vinna. Särskilt som Ragnar (värste konkurrenten och fjolårsettan Öhman) slutat. Fast han skrev något om att sluta träna och sedan köra SM, det låter osannolikt som jag ser det.
Den stora slutklämmen på säsongen är Universiaden som detta år genomförs i Taiwan i augusti.
– Alla de bästa tyngdlyftarna brukar vara med. Från förbundets sida är det en satsning på potentiella lyftare till OS 2020 och 2024. Förbundet har tagit ut mig och nu är det bara upp till Sveriges akademiska idrottsförbund att ta beslut, men det ska i praktiken vara klart, säger Hampus Lithén.
Hans satsning på att bli en olympier antingen 2020 eller 2024 får alltså en bra skjuts på vägen.
– Det känns bra, arbetsro är viktigt framför allt och det har jag nu.