Johan pratade om samma problematik för tio år sedan och han lär göra det om ytterligare tio år.
Tror du på en förändring?
— Ja, både föräldrar och ledare blir klokare och klokare, i alla fall i vissa föreningar.
Varför är det fel att elitsatsa tidigt?
— Alla kan bli bra bara de får träna visar erfarenhet, forskning och statistik. Glöm det där med talangfull 6-åring. "Barnstjärnor" och framgång senare i karriären hör inte ihop.
Bland dagens elitidrottare i Sverige finns i stället många "late bloomers." Många av dessa har hållit på med flera olika idrotter långt upp i åldern. Det gemensamma för dem är dock att de har en eldsjäl runt sig som tror på dem.
Han ger tennisproffset Jonas Björkman som exempel. Jonas vann inte en enda SM-titel förrän han blev senior. Henke Larsson, mångårig A-landslagsspelare i fotboll, fick inte ens vara med i Skånelaget han tillhörde som barn för att han inte "platsade". Även Christian "Chippen" Wilhelmsson, också han flerfaldig A-landslagsman, spelade heller aldrig någon pojk- eller ungdomslandslagsmatch innan han kom in i A-landslaget.
I dagens landslag har visserligen Kim Källström varit duktig hela karriären, men det är absolut inte det vanligaste enligt Plate.
Många slås i stället ut för tidigt som barn.
— Att man utvecklas olika snabbt tar man inte hänsyn till alla gånger.
Lika orättvist kan det se ut i tävlingsarenorna med friidrott, simning, gymnastik och andra individuella idrotter, att man tävlar i grupper där enbart ålder styr. En höjdhoppande 14-åring 1.80 lång har förstås lättare att ta sig över ribban i de högre höjderna än en jämngammal som är 1.55 lång.
— Jag vet friidrottsledare som endast uppmärksammar personliga rekord hos sina tävlande och det är en bra strategi. Det finns också tävlingar inom tennisen och ridsporten där man kommit runt problemet på olika sätt.
Om det inte är talang, vad är det då som gör att vissa ändå når eliten som vuxna?
— Talangen står för ungefär 5 procent, 95 procent är viljan, att du har en inneboende glöd, är idog, tycker det är roligt och vill lära dig, vill komma vidare.
Men kan alla satsa på elitidrott som vuxna?
— Nej, naturligtvis inte. Alla får vi en genetisk kod när vi föds som gör att vi har olika förutsättningar för idrott i livet.
Är elitsatsning någonsin rätt?
— Ja, absolut. Jag är för elitsatsning och älskar att prestera. Jag jobbar ju inom idrotten och vill vi få fram stjärnor i Sverige. Men min filosofi är att låta så många som möjligt träna och tävla så länge som möjligt. Då får idrotten fler att plocka av när det gäller elitsatsning när ungdomarna hamnar i tonåren och kan bestämma själva. Och samtidigt får vi en bra bredd.
Vad tycker du om idrottsprofiler och idrottsprogram i skolan?
— Det är väl bra på sitt sätt. Att man får hålla på med det man tycker är roligt. Men sätt inte likhetstecken mellan det och en elitkarriär i framtiden. Många förbund börjar lägga ner sina idrottsgymnasium för att man upptäckt just detta.
Johan Plate slår även ett slag för att vara noga med att satsa på en utbildning vid sidan av en elitidrottskarriär. För en dag tar den slut och alla kan ju inte bli föreläsare eller expertkommentatorer i tv när karriären är över.