United bjöd på galen uppvisning

Julia Tunturi knockade Kristianstad med ett äkta hattrick och blev själv knockad. Sedan fyllde Fanny Andersson på med två mål.

Julia Tunturi gjorde tre mål och Fanny Andersson två när United avslutade hemmasäsongen med en strålande uppvisning.

Julia Tunturi gjorde tre mål och Fanny Andersson två när United avslutade hemmasäsongen med en strålande uppvisning.

Foto: Johan Petersson

Fotboll2019-10-19 21:26

Eskilstuna United bjöd på stor fotbollspropaganda under lördagskvällen. Redan i tredje minuten kom 1–0. Sonia Okobi sprang fram längs högerkanten och slog ett inlägg som Julia Tunturi nickade in.

– Det är som vi jobbat på mycket under veckan, exakt så som första målet hände. Inlägg, löpningar och många aktiva framför mål. Sen hjälper det mig väldigt mycket när de andra, jag minns att det var Felle (Felicia Rogic) i alla fall, löper före mig, säger Julia Tunturi.

I 28:e minuten var det dags igen. Efter ett fint hemmaanfall spelade Lisa Dahlkvist ut bollen till Tunturi på vänsterkanten. Julia avancerade och sköt pricksäkert in tvåan otagbart i målvaktens bortre hörn.

I 43:e fullbordade Tunturi sin magiska halvlek. Den här gången var det Fanny Andersson som slog in bollen som Julia mötte i straffområdet med sin vänsterfot. Ett riktigt klassmål igen.

– Alla målen är ett bevis på att vi spelar bra som lag. Jag får väldigt bra passningar, säger Tunturi som  aldrig gjort ett äkta hattrick tidigare i Allsvenskan.

– Inte ens i finska ligan. Jag minns inte när jag senast gjorde ett hattrick men det är väldigt längesedan.

När den första halvleken led mot sitt slut fick Tunturi en kraftig smäll mot huvudet i en duell med en Kristianstadspelare.

Julia blev liggande på planen en stund innan hon kunde gå in till omklädningsrummen för egen maskin. Men till den andra halvleken kom inte finskan till spel. Efteråt undersöktes hon noggrannare en ganska lång stund av matchläkaren. Med ett litet jack på näsan och svullnad i ansiktet beskriver Tunturi hur hon mår. 

– Jag är lite snurrig, lite trött och har svårt att koncentrera mig. Det är nog en hjärnskakning. Jag har aldrig haft en förut så jag vet inte riktigt hur det känns. Jag antar för det känns konstigt nu, säger hon.

– Jag minns att bollen var i luften mellan mig och den andra spelaren och jag tänkte att jag vinner den här duellen. Så jag gick upp och nickade och hon tänkte väl exakt samma sak så vi smällde ihop rätt rejält. Man får vara glad att det inte hände någonting värre och att jag ändå känner mig rätt så pigg nu.

De 1198 åskådarna fick se en sprudlande uppvisning som slutade 5–0 sedan Fanny Andersson fyllt på med två mål efter vilan. Vinsten, som är Uniteds största någonsin på hemmaplan i Damallsvenskan, gör att Eskilstunalaget säkrade en medalj. 

– Det var så bra spel av laget, allting funkade bara kändes det som. Allting kändes lätt i dag. Men det är väl som alltid när det går bra att det ligger hårt jobb bakom. Alla jobbade och gjorde sin uppgift bra i dag, säger hjälten Julia Tunturi.

Matchfakta

Damallsvenskan

Eskilstuna United–Kristianstad 5–0 (3–0)  

Mål: 1–0 (3) Julia Tunturi, 2–0 (28) Julia Tunturi, 3–0 (43) Julia Tunturi, 4–0 (48) Fanny Andersson, 5–0 (62) Fanny Andersson.

Varningar, United: Matilda Plan. Kristianstad: Josefine Rybrink.

Publik: 1 198.

United: Emelie Lundberg – Shannon Woeller, Vaila Barsley, Matilda Plan – Sonia Okobi (Kaisa Collin 63), Lisa Dahlkvist, Ayinde Halimatu, Julia Tunturi (Petra Johansson 46) – Fanny Andersson, Felicia Rogic (Nor Mustafa 82), Loreta Kullashi.

Övriga ersättare: Cosette Morche (målvakt), Linn Vickius, Cajsa Åkerberg.

Kristianstad: Brett Maron – Kajsa Törnkvist, Sif Atladottir, Therese Ivarsson – Mia Carlsson, Tilda Persson (Rita Chikwelu 46), Alice Nilsson (Josefin Harrysson 46), Maja Bodin (Evelina Duljan 65), Josefine Rybrink – Amanda Edgren, Svava Ros Gudmundsdottir.

Övriga ersättare: Moa Olsson (målvakt), Saga Jontoft, Anna Welin, Sofia Hagman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!