United kryssade på hemmaplan

United hade stort spelövertag men fick bara med sig en pinne på hemmaplan när de spelade 0–0 mot KIF Örebro under onsdagskvällen. "Örebro är ett lag vi bör slå alla dagar i veckan. Men de var här för att försvara sig och gjorde det bra", säger Uniteds tränare Magnus "Munken" Karlsson.

15 maj 2019 21:53

Det har varit varannan damernas för Eskilstuna United inledningsvis i årets damallsvenska. Och då har vi förlusterna i match ett, tre och fem och resultaten 0–1 mot Rosengård, Växjö och Vittsjö i åtanke. Med endast en seger och en oavgjord var därför United piskat att vinna mot KIF Örebro för att inte halka efter topplagen.

Och kanske det allra viktigaste – att göra mål och ta första trepoängaren för säsongen på Tunavallen.

KIF Örebro, som lånat in Unitedmittfältaren Elin Rombing, har börjat säsongen lovande med tre vinster på fem matcher och visade direkt att det inte skulle bli en lätt match för hemmalaget.

Men det var United som fick den första farligheten då Tia Hälinen var nära att stöta in ledningsmålet i straffområdet men Örebromålvakten Mimmi Paulsson-Febo hann före och kunde rensa undan i sista stund.

Därefter var det mycket United, som för första gången i år ställde upp med två anfallare. Både Loreta Kullashi och Felicia Karlsson fick stora ytor men skärpan i avslutningslägena fattades. I den 35 minuten var de nära igen då Lisa Dahlkvist vann en boll på offensiv planhalva och kunde servera Julia Tunturi till vänster som lossade stora kanonen men hennes skott tippades i ribban av Örebromålvakten.

Men det skulle bli mer United innan halvleken var över.

På tilläggstid fick Tia Hälinen ett gyllene läge i straffområdet då hon mötte Loreta Kullashis precisa inlägg. Men Örebromålvakten Mimmi Paulsson-Febo var med på den också och gjorde kanske årets räddning i Damallsvenskan då hon med en utsträckt högerhand lyckades styra undan bollen.

Därför var det lite snopet att United gick till pausvila utan att ha spräckt målnollan på hemmaplan.

– Första halvleken var är ändå bra från vår sida. Vi hade energi och är mycket på deras planhalva, säger Uniteds tränare Magnus "Munken" Karlsson.

När lagen kom ut till den andra halvleken hade Örebro målvakt tvingats utgå på grund av skada och förmodligen var det krocken med Tia Hälinen i inledningen som störde målvakten till fortsatt spel.

United kom till en del halvchanser som när Loreta Kullashi efter en timmes spel var nära att ställa både sig själv och Örebros reservmålvakt Danielle Rice. Anfallarens mottagning höll på att gå direkt i mål men smet utanför stolpen. Mitt i all Unitedpress började gästernas kontringar bli mer intensiva. Men så mycket mer till ordnat spel hände inte i andra halvleken. I Örebroförsvaret dominerade Emma Kullberg och när Loreta Kullashi bytte ut tappade United mycket av spetsen i anfallet.

– Jag tror inte det är någon fara med Loreta. Hon fick ett knä på låret och det är förmodligen en lårkaka, säger Munken.

Matchens sista chans fick inhopparen Sonia Okobi på tilläggstid men matchen slutade 0–0 och United går fortfarande mållösa på hemmaplan.

– I andra halvleken orkade vi inte driva matchen där det var en kombination av kvalitetsbrist och dåliga beslut. Vi blev ett alldeles för långt lag och i slutet försökte vi med lite byten men det blev inte någon riktig effekt. Med lite tur vinner vi i dag men som vi mår just nu behöver vi framgång och som det är nu får vi inget gratis, säger Unitedtränaren.

Matchfakta

Eskilstuna United–KIF Örebro 0–0 (0–0)

United (3-5-2): Emelie Lundberg - Matilda Plan (79), Vaila Barsley, Shannon Woeller - Petra Johansson, Fanny Andersson, Lisa Dahlkvist, Julia Tunturi, Tia Hälinen (67) - Felicia Karlsson, Loreta Kullashi (71).

Avb. Halimate Ayinde (79), Sonia Okobi (67), Kaisa Collin (71).

Örebro (3-5-2): Mimmi Paulsson-Febo (46) – Emma Kullberg, Maja Regnås, Frida Abrahamsson – Kayla Braffet, Ellen Karlsson (89), Eveliina Summanen, Elin Rombing, Jenna Hellström (61) – Heather Williams, Addison Steiner.

Avb. Danielle Rice, mv (46), Jonna Dahlberg (61), Sara Lilja Vidlund (89).

Varning: Matilda Plan

Publik: 1 511

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Krister Rubensson 016–15