Var noga med vilka kosttillskott du stoppar i dig

Vid en hälsoanalys för drygt två år sedan visade det sig att jag hade underskott av protein i kroppen. Jag fick rådet att äta mer mat alternativt börja äta proteinpulver. De sista två åren har jag därför ätit kosttillskott.

2 september 2017 05:00

Jag har intervjuat en kvinna från Svensk antidoping, se artikel intill, och fått veta att många kosttillskott innehåller den förbjudna substansen Higenamine.

Själv tar jag flera kosttillskott, bland annat proteinbars, energidrycker, proteinpulver, gainer och vid något tillfälle även pwo. Borde jag vara orolig?

Enligt Linn Gustafsson, på Svensk antidoping, ska man vara försiktig med vad man äter, när det gäller kosttillskott. Jag började genast oroligt kolla innehållsförteckningarna på mina kosttillskott när jag kom hem. Jag hittade inget Higenamine i mina produkter, enligt förpackningen. Men tester har visat att många kosttillskott innehåller saker som inte står på innehållsförteckningen.

Jag köper mina kosttillskott på många olika ställen, mestadels över nätet där priserna är klart lägre än i vanliga butiker. Efter min intervju med Linn Gustafsson undersökte jag om "mina" inköpsställen säljer kosttillskott med otillåtna substanser i.

Eftersom Riksidrottsförbundet varnade för pre-workout-produkter, pwo, tänkte jag att just denna genre kosttillskott vore intressant att kontrollera. Jag började med att gå in på den hemsidan där jag köper det mesta när det gäller kosttillskott.

Den första pwo:n jag tittade på innehöll Higenamine. Dessutom hade företaget inte försökt dölja detta faktum utan i stället valt att uppmärksamma köparen på att man säljer produkter med substanser förbjudna av Wada, World anti-doping agency.

Jag skickade ett mejl och ställde frågor till företaget. Det var över en vecka sedan jag skrev och företaget har inte besvarat min fråga, än.

Varför säljer man en produkt som är klassad som dopning?

Övriga nio hemsidor som jag besökte sålde exakt samma produkt, men utan att nämna att den är klassad som dopning.

I framtiden kommer jag att läsa innehållsförteckningen mycket noga och välja kosttillskott med omsorg. Jag kommer fortsätta använda kosttillskott men vill inte riskera att dopa mig själv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Holm