På tisdagseftermiddagen samlade förbundskaptenen Oskar Jönsson Vikterlöf sina spelare i Duveholmshallen för de sista förberedelserna. En hall som han själv har bra vibbar från.
– När jag själv spelade med VVK, tillsammans med bland annat Vedran Vrana och Tarik Basic var vi en framgångsrik kull grabbar födda 1986 som tillsammans tog SM-guld i olika ungdomsklasser. Flera av dem vann vi just i Duveholmshallen, säger Oskar Jönsson Vikterlöf.
I dag är han instruktör på riksidrottsgymnasiet i Falköping där i stort sett alla landslagsspelarna går och som nu ska spela andra kvalomgången till EM i Ungern/Slovakien senare i vår. Sverige, med VVK-spelarna Viktor Gustafsson och Hugo Berglund, spelar i en mycket tuff grupp där hemmanationen Polen är storfavorit till grupp-segern och den enda direktplatsen till slutspelet.
– Polen är regerande Europa-mästare för P97-killarna. Det är den stora volleynationen och jag kan inte tänka mig att de här två år yngre killarna är så mycket sämre. Polen kan mycket väl vara en favorit till EM-titeln också i år, säger Oskar Jönsson Vikterlöf.
Han rankar Tjeckien lite högre än Sverige.
– Vi mötte dem i höstas och spelade jämnt. Lettland är svårare. Det är en etablerad nation som satsar stort, men ålders-kullarna kan vara lite ojämna och jag har inte riktig koll på hur bra 99:orna är.
Det handlar inte om att han är oförberedd, utan om att allt fokus hittills har legat på att studera fredagens premiärmotståndare Polen.
– Jag har videoinspelningar på både Tjeckien och Lettland som jag tillsammans med de assisterande förbundskaptenerna kommer att titta på under dagarna i Katrineholm.
Här blir det två dagars träning, sedan väntar flyg tidig torsdag morgon till Polen och så första match fredag kväll. Därefter väntar Tjeckien på lördag och Lettland söndag.
– Under lägret i Katrineholm får Viktor Gustafsson visa att han är den startspelare jag kan tänka mig att han är. Hugo Berglund, som kom sist in i truppen, är mer en specialistspelare. Han kommer att få speltid, men är kanske inte en startspelare, säger Oskar Jönsson Vikterlöf.
Skulle Sverige ta sig till slutspelet är det stort.
– Jag kan inte påminna mig att vi varit där i modern tid.
I alla fall inte så länge som nuvarande kval- och spelform har gällt och då pratar vi sedan 1990-talet, säger Oskar Jönsson Vikterlöf.