Wernersson toppar TCR efter kylig premiär

Snö, regn och kyla kom att prägla premiären för TCR Scandinavia på Ring Knutstorp. Andreas Wernersson leder efter en dramatisk seger i andra heatet.

Jag satsar på att vinna mästerskapet, säger en lycklig vinnare.

4 maj 2019 13:55

Natten mot lördagen föll snön över norr Skåne. Racingpubliken möttes av ett kylslaget Ring Knutstorp. Och förarna av en våt och svårhanterad bana.

I första heatet visade Mikaela Åhlin–Kottulinksy att fjolårets seger i ett STCC-lopp inte var någon tillfällighet. Hon satte snabbaste tid i kvalet och startade i poleposition. Och när starten gick tog hon kommandot direkt och kontrollerade loppet från start till mål.

I andra heatet, som körs med omvänd startordning, blev det mer dramatisk racing. Med flera omkörningar, avåkningar och incidenter kom resultatlistan att kastas om på ett oväntat sätt.

Tog starten

Andreas Wernersson startade från ruta två och tog starten. Han kunde sedan ligga i täten hela tiden men utmanades på slutet av Robert Dahlgren som ville om.

Man jag hade koll. Jag tänkte aldrig släppa förbi honom, säger Wernersson.

Dahlgren var tvåa i mål men bestraffades med 10 sekunders tidstillägg för en sammanstötning och föll till sjätte plats i resultatlistan. Efteråt var han inte nöjd. Och diskussionen om straffet kom att fortsätta efter målgång.

Jag tycker inte att jag borde ha fått bestraffningen utan den andra föraren som förflyttade sig under inbromsning, säger Dahlgren.

Men någon protest lämnades aldrig in.

Jag har sagt vad jag tycker, så räcker det.

Under gulflagg

Istället fick Andreas Ahlberg andraplatsen framför en högt spelande Mattias Andersson. Under gulflagg gick han in i depå och bytte däck. Han tog en chansning när solen tittade fram och den inledningsvis blöta banan torkade upp.

Det torkade upp snabbt och när säkerhetsbilen kom ut gick jag in och bytte till slicks, säger Andersson nöjt efter loppet.

Han kom ut långt efter men kunde med bättre däck än alla andra hämta ikapp. Och med de bestraffningar som delades ut kom han att bli trea.

Bästa någonsin

En stor överraskning var annars Peter "Poker" Wallenberg som gjorde sitt kanske bästa lopp någonsin. Han gick i mål som åtta men hade bud på högre placeringar om han inte efter en sammanstötning med Hannes Morin och hamnat i en sandfålla kort före målgång.

För Mikaela Åhlin-Kottulinsky, som vann det första heatet, tog det roliga slut på femte varvet i det andra. Efter en knuff från Tobias Brink hamnade hon i en sandfålla och så var det slutkört.

Nu återstår att se om TCR Scandinavia kan bygga på arrangemanget och befästa sin position som ersättare till konkursade STCC. Kyla och regn var kanske inte det mest välkomnade vädret och men publiken räknades in till 4 800.

Fakta: Ställningen i toppen

1) Andreas Wernerlöv, 36 poäng

2) Andreas Ahlberg, 32 poäng

3) Mikaela Åhlin–Kottulinsky, 30 poäng

Tobias Brink, 30 poäng

5) Robert Dahlgren, 28 poäng

Källa: TCR Scandinavia

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!