William Holm, 30, har varit nöjesredaktör på VLT sedan 2017 och har bjudit västeråsarna på oförglömliga historier. Han är också en vass krönikör med träffsäkra ämnen. Han har skrivit krönikor under en längre tid – med positiv respons.
– Jag får aldrig några sexistiska kommentarer. Det taskigaste någon har skrivit till mig är att någon borde psykoanalysera mig, säger han.
Malin Johansson, 26, är kultur- och nöjesreporter på Eskilstuna-Kuriren. Malin har skrivit krönikor sedan 2022 och är sedan dess tidningens mest lästa krönikör. Hon skriver om dejting, lokala fenomen och om samtidens begreppsvärld – som har upprört många läsare.
– Det är svårt att säga vilken kommentar som varit "värst", jag får många kommentarer som är rent sexistiska eller rena påhopp på mitt utseende, säger hon.
Med samma kaxiga tonalitet har de skrivit krönikor om Tinder, äldre kvinnor och hur det är att sexualiseras.
En manlig och en kvinnlig krönikör – blir det någon skillnad?
Krönikörerna visar därför, helt filterlöst, upp sina mejlkorgar – så här ser kommentarerna ut efteråt:
I november 2020 skriver William Holm krönikan: "Du vill ligga med mig men det går inte". En krönika om de äldre kvinnor som visar intresse för honom och som vill bjuda hem honom.
I november 2023 skriver Malin Johansson krönikan: "Jag blir utbränd – det finns för många killar som vill ha mig".
Williams inkorg:
Ann-Louise: Du är alltid välkommen, även nattetid.
Marianne: Vill du komma och klappa min katt?
Malins inkorg:
Keijo: Stackars tjej! 70-talsfrisyr, hängpattar och har dragit upp jeansen som en femåring på dagis. Då är det svårt att få stock när man ser ut så där.
Karl: Hej snygga Malin. Skulle mer än gärna dejta dig om jag var 25 och inte 70. Jag gillar verkligen dig.
Mats: Tittade på din bild vid din krönika: Kropp, form, hår, ansikte – jösses! En tanke om ditt klädval – men det är ditt val.
Att sexualiseras på det sättet händer så sällan för mig så att jag kan skratta åt det. Men man sätter skrattet i halsen när man tänker på hur ofta och framför allt hur mycket grövre det är för kvinnor.
William Holm
Krönikör, VLT.
Krönikörerna går även igenom kommentarer och mejl tillbaka i historien. Vad är det värsta de har fått uppleva?
– Jag har verkligen letat länge nu, och det säger väl rätt mycket att det här är det värsta jag lyckats skrapa ihop, säger William Holm om nedanstående kommentarer han har fått på andra krönikor som skrivits genom åren:
Mizzi: Någon borde kanske psykoanalysera krönikören.
Dennis: Du är en åsna och saknar konsekvenstänk.
Ernst: Jag tycker inte att man skall lägga ned skolslöjden för gott, lägg ner Holm för gott istället för slöjd!
Mikael: Kanske är bäst att du håller dig hemma så slipper du ett frustrerande liv. Antar att du även känner dig lite kränkt av alla hamburgare.......
Jerry: Nä nu jäklar Holm har du gått över alla gränser!! Hur är det ens möjligt?? Avstod från att läsa utan vanan trogen tänker jag bara var förbannad på dig ändå.
Daniel: Stackarn fick inge napp på Tinder.
Henrik: Och jag får rysningar när jag läser din krönika.
Per: Det måste vara de som står runt David (Ritschard) som bör stoppa honom, fy skäms VLT, stäng ned nöjesredaktionen med WH!
Denna kommentar har tagits bort av moderator efter granskning.
Flera av kommentarerna på Malin Johanssons krönikor blir anmälda och borttagna. Men hon får många mejl och i kommentarsfälten på sociala medier finns bland annat följande kommentarer:
Ulrik: Du är ju för fan dum i huvudet.
Gergö: Vilken bitterfitta krönikan är.
Louise: Du tror att du är något utöver det vanliga. Knappast. Ingen egen kompetens.
Eva: Jag tycker att du Malin borde skämmas.
Beatrice: Jag tycker att Eskilstuna-Kuriren borde byta ut Malin Johansson.
Mattias: Sjukaste jag läst. Hoppas en utredning kan ställa allt till rätta.
Mattias igen: Kan det här vara den sämsta artikeln kuriren tryckt ut på många år? Att publicera det här och skriva så om gubbigt. Hade det varit tvärtom så hade det blivit ett jävla liv.
Ulrika: Är hon rädd för att få konkurrens av oss äldre? Taskigt läge bruttan.
Hej snygga Malin. Jag skulle mer än gärna dejta dig om jag var 25 och inte 70. Jag gillar verkligen dig.
Kaj
Många av kommentarerna menar på att Malin ska skämmas och att hon förnedrar sig själv.
– Andra kvinnor skriver ofta att jag ska skämmas, men för vad? Jag förstår inte vad det är som driver folk att skriva något sådant, säger Malin Johansson.
Finns det en gräns för hur mycket du orkar ta emot innan du slutar skriva?
– Det är klart att det finns en gräns och det har funnits gånger jag velat självcensurera mig för att det inte längre känts värt det. Men någonstans vill jag försöka bryta den tragiska trenden genom att fortsätta skriva och vara en förebild för andra unga kvinnor som vill uttrycka sig.
Annat är det för William Holm. Han berättar att han mestadels kan skratta åt kommentarerna och inbjudningarna han får.
– Jag kan få kommentarer som är taskiga, men det handlar aldrig om mitt utseende eller min kropp. Jag kan inte sätta mig in hur det är att vara kvinna och bedömas på det sättet, säger William Holm.
Annika Hamrud är projektledare och jobbar med hat och hot mot journalister på Medieinstitutet Fojo.
– Hatet mot främst kvinnliga journalister är ett hot mot demokratin. Det är enormt stor skillnad på hur en man bemöts och hur en kvinna bemöts. Om de skriver om exakt samma sak får mannen höra att det han sa var dumt och kvinnan får höra att hon är ful. Effekten av det här blir att kvinnliga journalister slutar och då har vi ett samhällsproblem och inte minst ett hot mot demokratin, säger hon och fortsätter:
– Det här är även ett globalt problem och det görs stora studier över hela världen kring hatet mot kvinnliga skribenter. Det här betyder inte att män inte är utsatta men när de utsätts får de oftast kommentarer om att de inte är tillräckligt manliga. Vilket också är kvinnohat och i värsta av fallen använder man sig av kvinnohat mot dem genom att rikta sig mot mannens fru eller dotter.
Vad ser man för lösning på det här allvarliga problemet?
– Det är otroligt viktigt att man pratar om det och skapar en offentlig diskussion. Det ständiga hatet och rädslan som många kvinnor har när de öppnar sin mejlkorg skapar en enorm stress. Nu för tiden skäms inte folk längre för att bete sig illa. De kommenterar helt öppet med sitt riktiga namn och med en bild på sig själva. När man beter sig så illa borde man skämmas, rejält. Man måste förstå att det man gör när man kommenterar hat är att hota demokratin, säger Annika Hamrud.
Det här är ett samarbete mellan Eskilstuna-Kuriren och Vestmanlands Läns Tidning, VLT.