Anmälningarna om våld på förskolan ökar

Anmälningarna om våld på förskolan ökar

Eskilstuna
Lästid cirka 5 min

Barnen på förskolan är bara upp till fem år gamla – men en djupdykning i förra årets kränkningsanmälningar vittnar om grovt våld, långt från de ålderstypiska bitningarna man kanske föreställer sig.

Med 41 anmälningar sticker förra året ut när det gäller kränkningsanmälningar om våld mot förskolebarn i Eskilstuna kommun. 2022 gjordes 16 anmälningar, 2021 var det 12 och innan det bara fem. 

Bland anmälningarna finns incidenter där någon plötsligt har bitit någon annan och där barn har blivit osams i leken och skadat varandra. Men där finns också exempel på grövre och mer utstuderat våld.

I början på februari står flera barn och retar ett annat barn. De rimmar retsamt på hans namn och låter honom inte vara med och leka. Gruppen springer därifrån, men ett barn dröjer sig kvar och spottar samt sparkar på det utsatta barnet.

I mars säger en pojke att han får "ont i hjärtat" av förskolekompisen som samma dag slog honom i magen. 

Lite senare på våren blir ett barn fasthållet liggandes i sandlådan samtidigt som ett annat barn sparkar honom där han ligger. 

På en annan förskola blir ett annat barn fasthållen på fotbollsplanen medan tre sparkar och slår.

undefined
"Jag får ont i hjärtat", sa en utsatt pojke. Barnet på bilden är inte det utsatta.

Kort därefter på ytterligare en annan förskola blir ett barn utsatt för våld i flera former:

Barnet cyklar. Två barn börjar sparka på det cyklande barnet. Ett av dem kastar ett hänglås i ryggen på barnet och sedan sparkar de på cykeln så den välter och barnet får den över sig. Ett av barnen sparkar på barnet och stampar hen i ryggen. Personal avbryter. Ett av barnet försöker då kasta en sten på det utsatta barnet men missar. När barnet blivit tröstad och ska börja cykla igen kommer ett tredje barn och kastar vatten över huvudet på barnet.

Några veckor senare sker en liknande incident. Då är det också ett barn som blir slagen så hen ramlar av cykeln. I anmälan står:

Personalen ser hur ett barn tar upp en pinne och slår hårt i ryggen på barnet som faller till marken. Därefter tar hen tag i barnets huvud och dunkar ner det i marken.

undefined
"Vi har en fantastisk förskola med hög kvalitet där våra barn är trygga. Och vi har också medarbetare som är skickade att möta våra barn varje dag. Och det kan vi också se i den återkoppling som vi får av vårdnadshavare. Att vi har en hög leverans", säger Emma Sandin, avdelningschef för förskola i Eskilstuna kommun.

Emma Sandin, avdelningschef för förskola, förklarar att ökningen av antalet anmälningar hänger ihop med det långsiktiga arbetet med att ännu bättre fånga upp kränkningar, och misstänkta kränkningar, i anmälningar och utredningar. Ett arbete som har pågått sedan 2020.

– Det är ett väntat resultat utifrån att vi jobbar aktivt i det nu. Vi jobbar systematiskt och viker tid till det, säger Sandin.

Hon beskriver tryggheten som en viktig grund för att kunna arbeta med omsorg och lärande.

– Tryggheten är basen. Och här är vi duktiga skulle jag säga.

Upplever du en ökning av våld på förskolorna?

– Nej. Min bild är inte att det är mer våld. Vi måste också tänka på att den kategorin innehåller bland annat incidenter som bitningar. Vi skulle behöva bryta ner kategorin och se vad som ligger bakom fallen. Det här handlar om väldigt unga barn, så det är ett viktigt perspektiv att lyfta in.

Sandin uttalar sig inte om specifika anmälningar eller utredningar.

– Hur utfallet har varit inom kategorierna och det som bedöms vara en anmälan eller utredning varierar också över år. Det är inte min bedömning att det skulle vara ett tuffare klimat överlag i förskolan, säger hon.

Hon hänvisar till att arbetet med att bli bättre på att anmäla misstänkta kränkningar har fått antalet rapporter att öka – men att så många som 30 procent av utredningarna landar i att det inte handlat om en kränkning. När tidningen går igenom samtliga anmälningar och utredningar för kategorin för våld är det dock bara tre av 41 som inte bedömts utgöra kränkningar.

undefined
Under 2023 gjordes 41 kränkningsanmälningar inom kategorin våld. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Åter till högen med anmälningar och utredningar.

Ett barn hugger ett annat med en nyvässad penna i bröstet. 

Ett barn slår och kastar saker på ett annat barn och tvingar sedan hen att öppna munnen för att trycka in en näve gräs i den. 

Ett annat barn med röda märken runt halsen springer till en av pedagogerna och säger "Jag kommer att dö" och visar med händerna runt halsen och upprepar "X kommer att döda mig". När pedagogen informerar sina kollegor om det inträffade får hon höra att det anklagande barnet har gjort samma sak tidigare, men att det inte har anmälts som kränkande behandling eller på annat sätt.

En annan pedagog sitter med ett nyvaket barn i soffan och vänder sig bort några sekunder. Då kommer en annan anställd in i rummet och ser att ett annat barn har klättrat upp i soffan och sitter över, slår och stryper det nyvakna barnet.

I förskolan tar vi ansvar för varje barns trygghet

Emma Sandin

Avdelningschef, förskola

Emma Sandin vill som sagt inte kommentera enskilda fall men upplever inte att det våld som förekommer har blivit grövre än tidigare.

– När man tittar på våra anmälningar över tid kan man se att vi har en rörelse i antalet ”typer” av anmälningar mellan år, säger hon.

Hon understryker dock att målet är att förskolan ska vara helt fri från kränkningar.

– I det fall det finns misstanke om att en kränkning skett har vi väl kända rutiner som vi följer. Det är ett skyndsamt och viktigt arbete. I förskolan tar vi ansvar för varje barns trygghet. Vi vill att man anmäler allt som upplevs som en kränkning, det är viktigt att ta itu med händelser när man ser dem. Vi lägger mycket fokus, arbete och energi på allas trygghet.

Vad kan vårdnadshavarna till de barn som är våldsamma få för stöd?

– Vårt uppdrag är att förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn, säger Sandin.

Hon understryker att utbildningen ska utgå från en helhetssyn på barn och barnens behov, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. 

– Och det är i samarbete med barnets vårdnadshavare som förskolan främjar barnens utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar. För vårdnadshavare som önskar stöd utanför förskolans verksamhet är det BVC som vi hänvisar till för dialog.

Många fler anmälningar

2023 gjordes 92 kränkningsanmälningar, vilket är 51 procent fler än året innan.

De 92 ärendena kommer från 32 stycken förskolor – alltså 61 procent av det totala antalet kommunala förskolor i Eskilstuna kommun. Förra året var det 43 procent som hade anmälningar. Förra året gjordes 61 kränkningsanmälningar, därmed har de ökat med över 50 procent.

I den årssammanfattning som Eskilstuna kommun har gjort framgår att 65 procent av anmälningarna gäller pojkar som ska ha kränkt någon annan. 23 procent av anmälningar gäller anställda.

"Verbala och intima kränkningar har minskat jämfört med 2022, medan våld och hot/tvång har ökat markant", konstaterar man.

En tredjedel av utredningarna kom dock fram till att det inte var frågan om någon kränkning.

Källa: Eskilstuna kommun