Kjells jobb: Gissa vädret – varje dag

Kjells jobb: Gissa vädret – varje dag

Eskilstuna
Lästid cirka 4 min

Kjell Lund, 70, har informerat svenskarna om vädret i 37 års tid.
Trots att han gått i pension är han nu tillbaka på SMHI.
– De har tagit emot mig med öppna armar.

"SMHI, Kjell Lund"

När tidningen i slutet av januari ringde Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut var det Kjell som svarade. Vi ville ha en vanlig prognos för vädret den veckan.

– Eskilstuna-Kuriren? Jag är uppväxt i Hällbybrunn, berättade han då.

– När det ringer från Eskilstuna blir jag så exalterad, säger Kjell Lund när tidningen träffar honom på hans arbetsplats i Norrköping cirka en månad senare.

Ja, du berättade ju att du var uppväxt i Eskilstuna.

– Jag är egentligen inte från Eskilstuna, jag är från Hällbybrunn, det är väldigt viktigt. Det var ju en egen kommun för länge sen.

Det är en solig onsdag i Norrköping och på SMHI-kontoret sitter meteorologerna samlade framför sina skärmar för att uppdatera svenskarna om vädret i landet.

Dagen till ära har Kjell hand om mediatelefonen, den journalister ringer till för att prata med en meteorolog om vädret.

Han berättar att endast två samtal har inkommit hittills i dag. Ett från Ystads Allehanda som ville ha svar på det konstiga ljusskenet i Tomelilla. Det andra var från Enköpings-Posten som ville ha en vanlig väderprognos.

Vi hinner precis slå oss ned i soffan i meteorologernas fikarum innan nästa samtal inkommer.

– SMHI, Kjell Lund, svarar han.

– Vädret vecka nio? Ja vänta lite så ska jag kolla på det.

undefined
Kjell Lund började intressera sig för meteorologi under lumpen.

Att Kjell skulle komma att bli meteorolog var dock inget som var självklart.

– Jag vet att när jag gick i åttan så praktiserade jag som tandsköterska och tänkte att jag kanske ska bli tandläkare, men jag hade ju inte betyg så jag klarade det.

Efter studenten från naturvetenskapliga programmet på Rinmangymnasiet var det dags för lumpen – och det var under den tiden som intresset för meteorologi tog fart.

– Jag gjorde lumpen i Nyköping som väderbiträde. Det var det som gjorde att jag blev meteorolog senare.

undefined
SMHI i Norrköping.

Under den perioden bodde han kvar i stan och pendlade till södra länsdelen.

– Jag åkte vespa.

Det måste väl ha tagit ett tag?

– Nja, den gick rätt fort, säger Kjell Lund och skrattar.

Efter lumpen bar det i väg till Uppsala för att utbilda sig vidare inom väder, och nu har Kjell Lund arbetat på SMHI i 37 år.

Eller inte riktigt.

undefined
På SMHI finns skärmar med diverse olika kartor för meteorologerna att hålla koll på.

Faktum är att han gick i pension redan 2020 – då hade han arbetat som meteorolog i 37 år. Men när det var personalbrist på SMHI under hösten och han fick frågan om han ville hoppa in valde han att ställa upp för sin tidigare arbetsgivare.

– När jag gick i pension kände jag att jag aldrig skulle kunna tänka mig att jobba över huvud taget igen, inte en chans. Det var så. Jag var 65 och nu är man 70, då ska man inte jobba tycker jag. Men de kontaktade mig i september förra året, säger Kjell Lund och fortsätter:

– Min första fråga var: är det vintern det gäller? Ja, sa de då. Så då var vi över första hindret, på sommaren vill man ju inte jobba. Men nu har jag jobbat ett tag och tycker det är jätteroligt.

undefined

"Jag gjorde lumpen i Nyköping som väderbiträde. Det var det som gjorde att jag blev meteorolog senare"

Kjell Lund

Han hoppar in som en så kallad prognosmeteorolog, som uppdaterar hemsida, appar, svarar på medias frågor och hörs i olika radiosändningar.

– Att vara med och skapa bra radiosändningar är jättekul. Det är olika på varenda station och man vet aldrig vad man får för frågor. Man är taggad hela tiden.

Kjell hörs i sändningar över hela landet, allt ifrån Bohuslän till radiokanaler i Norrbotten. Det är den roligaste delen av yrket tycker han, och det händer att han är med om vissa tokigheter.

– Nu i vintras var jag med i P4 Gävleborg. Ofta har de en reporter ute som man pratar med, och den här mannen stod och ylade mot månen på morgonen.

Kjell kan knappt hålla sig för skratt när han tänker på det.

– Då blev jag också tvungen att yla, det är sådana grejer som inte har med väder att göra.

undefined
Kjell Lund utanför sin arbetsplats.

Mycket har han varit med om under sina 37 år som meteorolog. När han började på SMHI fanns det ju till exempel inte internet ännu.

– Det roligaste när man tittar bakåt var när vi släppte vår webbtjänst 1994. Då blev vår generaldirektör uppringd av Finlands generaldirektör och blev utskälld för att vi hade förstört deras marknad för att vi från Sverige kom och kunde ge prognoser för Finland. Då kunde man skriva in Helsingfors och så kom en prognos upp.

Trots att tanken var att Kjell Lund enbart skulle hoppa in extra på SMHI under vintern så ser det ut att bli mer än så. Han blir kvar en dag i veckan under våren och det är inte omöjligt att det blir några inhopp även i sommar.

– Det här är så roligt, så jag kan väl jobba. Det spelar ingen roll. Det som har varit kul är att jag kommer här som gamla gubben och det är en ganska ung styrka som jobbar här. Men de har tagit emot mig med öppna armar.

undefined
Här har Kjell Lund jobbat i många år.