– För mig personligen känns själva förändringen inte så stor, men att den kommer just nu gör att vi som personalgrupp inte upplever oss så uppskattade. Stämningen är att de slår på dem som redan kämpar för att hålla sig flytande, säger Ingela Kling, förskollärare på Berga förskola i Eskilstuna kommun.
Den kommunala förskolan befinner sig i ett besvärligt läge med kraftigt minskade barnkullar och krav på verksamhetsanpassningar därefter, bland annat har ett stort antal barnskötartjänster försvunnit och det råder sedan förra året anställningsstopp på nya förskollärare.
På Berga förskola har en rad barnskötare bytts ut, något som inneburit en påfrestning på arbetsgruppen, men också för barnen och föräldrarna, berättar Ingela Kling. När så förslaget om att stryka de anställdas förmåner gällande arbetstidsförkortning presenterades för två veckor sedan möttes det av irritation och "mindre vackra ord".
– Signalen blir ju att vi inte är värda det här, samtidigt som vi nyligen fick medarbetarundersökningen redovisad för oss som visar på hur kommunen sjunkit, inte minst när det gäller att vara en attraktiv arbetsgivare. Frågan är om det är värt summan man nu sparar in på den här åtgärden när det samtidigt sänder ut det här signalvärdet till alla tusen berörda medarbetare, säger Ingela Kling.
Signalen blir att vi inte är värda det här.
Ingela Kling
Förskolärare
Reglerna om arbetstidsförkortning har gällt sedan 1990 för personal i förskolan, i förskolekök och i fritidsverksamhet. Då – för snart 35 år sedan – klubbades förmånerna som en "rekryteringsfrämjande åtgärd". Berörd personal har haft två timmar kortare arbetsveckor under juni och juli, samt haft rätt till kompensationsledigt när de arbetat klämdagen vid Kristi himmelsfärd.
I nästa vecka väntas så kommunfullmäktige upphäva förmånerna, enligt det förslag till beslut som kommunstyrelsens personalutskott ställt sig bakom.
Arbetsgivaren anser att det finns en orättvisa där förmånen är ett gammalt beslut och gäller endast för en viss andel av personalen. Det medför också extra kostnader för verksamheten när medarbetare tar ut sin tid och dagar då flera medarbetare tar ut ledigheten samtidigt så kan inte verksamhet bedrivas, vilket kan påverka kvaliteten, står det i underlaget.
De anställda föreslås istället kompenseras med 30 timmar i en tidsbank, som det går att göra uttag från till och med den första september 2026.
En gottgörelse som mest går att se på som plåster på såren, menar Wallentin Berggren, sektionsordförande i fackförbundet Kommunals avdelning öst.
– Det är oerhört problematiskt att ta bort förmånen just nu, med tanke på hur tufft våra medlemmar har det i skolvärlden. Medarbetarenkäten visar på problematiska resultat gällande återhämtning och på stora utmaningar med friskfaktorer. Det här förslaget rör samtidigt en förmån som gett möjlighet till just återhämtning. Om beslutet nu tas går det emot det man säger sig vilja satsa på som attraktiv arbetsgivare.
Det här är inte enkelt.
Marie Svensson (S)
Kommunalråd, personalutskottets ordförande
Marie Svensson (S), ordförande i personalutskottet, säger sig förstå att beslutet väcker ilska.
– Jag har full respekt för det. När ens arbetstider och villkor påverkas uppstår så klart en frustration.
Handlar det om rättvisa eller om ekonomi?
– Dels handlar det om en gammal förmån som bara gäller en viss del av medarbetarna inom samma yrkeskategorier. Samtidigt har den kommunala organisationen förändrats under de här 35 åren, så det är en blandning av att det ska vara mer rättvist och för att säkerställa bemanningen inom verksamheterna, säger Svensson och tillägger:
– Men det här är inte ett enkelt beslut att fatta och jag förstår att medarbetarna kanske upplever att det större förmånspaketet vi håller på och jobbar med inte uppväger det här beslutet. Men vi har ändå höjt friskvårdsbidraget, vi vill utveckla friskvårdstimmen för alla medarbetare, vi har ett inriktningsbeslut om att titta på en cykelförmån och vi ska se över om vi kan subventionera kollektivtrafikkostnader och även möjligheterna till semesterväxling.
Kommunen är en stor arbetsgivare med många yrkeskategorier, där vissa kan nyttja sin friskvårdstimme, ta en flextimme för att gå på sitt barns utvecklingssamtal eller jobba halvdag före röd dag. Allt det här kan ju också upplevas som orättvist?
– Precis, det förstår jag också, och den orättvisan kommer vi nog aldrig fullt ut komma bort från. Olika yrkeskategorier har olika förutsättningar. Men vi kan skapa så lite orättvisa som möjligt. Och det är en orättvisa när man som i dag till och med kan jobba på samma arbetsplats och ha olika villkor.
Det är aldrig bra läge att fatta ett sådant här beslut.
Marie Svensson (S)
Ordförande personalutskottet
Förskolan har genomgått två dramatiska år. Personalen upplever svårigheter med att få återhämtning och både fack och anställda pekar på sviktande siffror för kommunen som arbetsgivare i medarbetarundersökningen. Hur ser du på situationen för personalen i förskolan?
– Vi är ju mitt uppe i omställningen just nu och vi kommer fortsatt vara i omställning under ett par år till. Samtidigt är det aldrig bra läge att fatta ett sådant här beslut. Men någon gång måste man ta det och nu är vi där.
Det blir lite som att personalen först får det negativa och så kommer eventuellt det positiva sedan?
– Ja, så kommer det säkert uppfattas av många och jag förstår att det kan vara svårt att se allt det vi gör och jobbar med just nu.
Det är de som kan ta ut sin friskvårdstimme, eller ta ett möte hemifrån. Det kan inte vi göra.
Ingela Kling
Förskollärare
Under våren väntas omställningarna i förskolan fortsätta, där flera förskolor hotas av nedläggning. Samtidigt upplever Ingela Kling att verksamheten redan i dag blivit för hårt slimmad.
Märker du som förskollärare av en skillnad mot tidigare?
– Ja absolut, tidigare hade vi interna vikarier som kom in för att täcka upp för vabb och sjukfrånvaro. Nu tvingas vi istället ta in vikarier som är okända för barnen. De kan ofta vara på plats först klockan åtta på morgonen och kan inte jobba till 16:30. Då är det vi i ordinarie personalen som istället måste byta arbetstider, samtidigt som det inte går att lämna barnen själva med vikarier som inte känner till barnens behov.
Varför ska ni ha rätt till den här förmånen när andra anställda i kommunen inte har det?
– Jag tänker att andra i kommunen har rätt till andra förmåner. Till exempel finns det de som kan ta ut en friskvårdstimme, eller som kan ta ett möte hemifrån. Det kan inte vi göra. Vi har alla olika arbetsuppgifter, vilket gör att förmånerna ser olika ut. Och målet för kommunen måste väl ändå i slutänden vara att så många medarbetare som möjligt ska trivas på jobbet.