Rånet mot Hallbergs guld den 4 augusti i år var vare sig det första eller sista som den huvudmisstänkte 34-åringen kopplas till i år.
Han har ett brokigt förflutet. De senaste åren har präglats av missbruk och kantats av brott.
Han har även hunnit med att frias från misstankar om mordförsök och grovt vapenbrott i samband med en skjutning på Uttermarksgatan 2021.
I år har han påträffats med amfetamin, kokain och cannabis. I ett spartanskt gästhus han stundom haft som bostad har polisen hittat knark, kanyler och narkotikaklassad medicin.
Dagen innan rånet på Tuna Park, på morgonen den 3 augusti, greps 34-åringen i baksätet på en Jaguar parkerad på Gredbyvägen.
Där höll han på att slita ut bilens inredning med en kofot. Utanför bilen låg mängder av bildelar och motorhuven stod uppfälld. Varför han satt i bilen "och pillade lite", är högst oklart.
"Det var fett onödigt", sa han i förhör.
På plats i Jaguaren upplevdes 34-åringen som "speedad". Han lyssnade inte på polisernas uppmaning att komma ut och OC-sprejades två gånger innan han kunde övermannas och förses med handfängsel. I hans kläder påträffades narkotikaklassade tabletter och lite amfetamin.
Efter ett förhör på polisstationen frigavs han.
Dagen därpå, runt klockan 19.40 gick en ensam, maskerad gärningsman in på Hallbergs guld i Tuna Park. I handen höll han en kulhammare.
Med hot om grovt våld, som åklagaren beskriver det, hade gärningsmannen tagit ett 20-tal smycken och några tusen kronor i kontanter ur kassan. Värdet på de tillgripna smyckena, främst halskedjor, uppgick till drygt 330 000 kronor.
En anställd kvinna som var ensam i butiken skulle senare minnas rånarens första ord: "Var lugn", uppmanade han.
Ett annat starkt minne är att hon var "livrädd för den där jävla hammaren".
Rånaren hade frågat var det bästa och finaste guldet förvarades. När hon var för långsam med att låsa upp den utpekade montern slog han sönder den.
Under tiden som rånaren rörde sig i butiken tryckte kvinnan på överfallslarmet flera gånger, utan att någon vakt kom för att hjälpa henne. Senare fick hon reda på att hon hållit in larmknappen för kort tid.
Enligt den anställda hade rånaren förklarat att brottet inte var något personligt mot henne innan han lugnt lunkat ut samma väg som han kommit in.
Rånet tog mindre än tre minuter att genomföra, från det att rånaren passerade skjutdörrarna vid entré 1 tills det att han var ute på parkeringen igen. För kvinnan kändes det längre.
När polisen väl fick prio 1-larmet via ett ögonvittne, som ringde 112 från köpcentrumet, kopplades alla tillgängliga resurser i såväl Eskilstuna som Katrineholm till ärendet. Flera styrde mot Tuna Park.
Gärningsmannen hade då hunnit lämna handelsområdet, enligt vittnesuppgifter i baksätet på en blå Volvo S70 som hade väntat vid utgången.
Jag var livrädd för den där jävla hammaren
Kassörskan om rånaren.
Flera polisenheter inledde jakten på rånaren samtidigt som brottsplatsen spärrades av.
I vittnesbeskrivningarna av gärningsmannen användes ord som ljushyad, lång och gänglig. Någon ansåg att han gick som en cowboy.
Den gänglige mannen var klädd i en svart jacka, slitna jeans, blå keps och handskar. Hans näsa, mun och haka var hjälpligt dolda med en svart duk.
En mängd bilar och bilister kontrollerades av polis på flera platser i Eskilstuna. Uppgifter från allmänheten om skumma beteenden följdes upp men utredningsframgångarna var få. Efter en och en halvtimme avbröts jakten, utan resultat.
Helt hopplöst var dock inte utredningsläget.
Gärningsmannen hade filmats ur flera vinklar. Både när han tog sig in via entré 1 vid huvudparkeringen, när han rörde sig i guldbutiken och när han gick ut. Även flyktbilen fanns med på film varför delar av flyktvägen, mot Mesta, kunde fastställas.
Rånarens plan hade dessutom stora brister.
Det möjligen största misstaget var att han inte maskerade sig förrän han var i slussen mellan skjutdörrarna på Tuna Park. Då hade gärningsmannen redan filmats i flera sekunder – utan maskering. Likheterna mellan 34-åringen och rånaren är något som rimligen legat 34-åringen till last i den avslutade rättegången.
Ett annat misstag var att 34-åringen inte låg lågt efter rånet, utan gav sig ut på nya äventyr.
Ett drygt dygn senare, på natten den 6 augusti, greps nämligen 34-åringen igen. Då som misstänkt för en stöld i Vilsta industriområde.
När han skulle sättas i arresten konstaterade ett uppmärksamt stationsbefäl att den gripne 34-åringen liknade Tuna Park-rånaren. Även de slitna och fläckade Dieseljeansen och Nike-skorna som han ännu bar hade likheter med rånarens.
Stationsbefälet hade haft 34-åringen i tankarna redan när han, i likhet med många andra poliser, fått se övervakningsfilmen från rånet. Under sina cirka tio år i yrket hade han träffat honom flera gånger.
Enligt kammaråklagare Angelica Forsman som kom att åtala 34-åringen och ytterligare två män för delaktighet i rånet är det ingen tvekan om att 34-åringen är rånaren.
Utöver stationsbefälets utpekande har jämförelsebilder från övervakningskameror i Tuna Park och Bellmansplan från råndagen, bidragit till att stärka misstankarna.
Strax före rånet filmades nämligen 34-åringen vid Bellmansplan när han gick runt omaskerad, men klädd i blå keps och kläder som liknade rånarens. Filmen visar att han blev upphämtad av en blå Volvo S70 en dryg kvart före rånet.
Bilen är identifierad och tillhör en 29-årig man, uppvuxen i Eskilstuna men nyligen utflyttad till Västmanland. Han står åtalad för rån, alternativt medhjälp till rån, och misstänks ha varit chaufför vid rånet.
Runt klockan 19 på råndagen skickade 29-åringen meddelandet "Här" till 34-åringens mobil när han satt i sin blå Volvo S70 vid Bellmansplan. Sekunder senare hoppade personen som pekas ut som 34-åringen in i bilen.
Efter att ha förnekat brott och kännedom om brottet vid Tuna Park i en månad som häktad bad 29-åringen själv om ett nytt förhör.
Han berättade då att han hämtade upp en person han inte vill namnge vid Bellmansplan och körde denne till Tuna Park. Personen, som hade med sig en hammare, skulle "ta ut eller hämta pengar".
När personen kom tillbaka, satte sig i bilens baksäte och skrek "kör" blev 29-åringen "helt skakis". Han såg att mannen bar med sig "något som blänkte". Personen fick skjuts till Västermalm där de skiljdes åt efter att 29-åringen, mot sin vilja, fått en halskedja som "kompensation". Kedjan säger sig 29-åringen därefter ha sålt för ett par tusen kronor.
29-åringen har berättat att han var chockad och omedelbart efter händelsen tog sig ner till Royal Oak för att dricka öl. Hammaren hittade han i baksätet på bilen ett par dagar senare.
29-åringen har konsekvent vägrat peka ut personen han skjutsade till Tuna Park som 34-åringen. Han vill inte heller berätta vem som mer var med i bilen. Det vet dock redan polisen och den personen åtalades inte.
Även den tredje åtalade mannen, en 26-årig Eskilstunabo som misstänks för häleri, har lämnat flera spår efter sig.
Bland annat i sin mobil.
Knappt två timmar efter rånet vid Tuna Park öppnade han kameraapplikationen för att några minuter senare ladda upp en bild på Snapchat. Bilden visar en hand som håller i en guldkedja. I chatten frågar 26-åringen en kompis om han vill tjäna stora pengar.
Webbhistoriken visar att 26-åringen var inne på ekuriren.se för att läsa en artikel om rånet en dryg timme efter händelsen samt under natten.
Även i den medåtalade 29-åringens mobil hittades besvärande uppgifter och tre bilder på guldkedjor, tagna efter rånet. På en av kedjorna syns en stämpel som kopplar kedjan till Hallbergs guld. Några dagar efter rånet sökte 29-åringen på "guldpris" på Google.
Där finns även en konversation med en namngiven person i vilken 29-åringer erbjuder sig att sälja kedjan för 16 000 kronor trots att den är värd 23 000.
26-åringen har förnekat att han var på plats vid Tuna Park under rånet. När han greps ett drygt dygn efter rånet hade han två av de stulna guldkedjorna från Hallbergs runt halsen. Han hade fått dem av en vän som var skyldig honom pengar. Namnet på vännen kunde han inte uppge då han inte ville "hamna i mer trubbel än vad det redan verkar vara".
"Nu i efterhand blir jag ju livrädd varje gång en man under 35 kommer in i butiken"
Den drabbade kvinnan som utsattes för guldrånet.
Av hans mobiltrafik framgår att 26-åringen pratade med 34-åringen i telefon en halvtimme före rånet. Det är dock inget han själv velat kommentera.
Även den huvudmisstänkte rånaren, 34-åringen, har förnekat brott. Han säger att de smycken han hade på sig vid gripandet var gåvor.
I det första förhöret, som i övrigt var mycket återhållsamt, bjöd han på en längre förklaring om sin livssituation.
"Jag har försökt sluta knarka, försökt sköta mig så gott jag kan. Jag har inget hem eller nånstans att ta vägen och jag gör mitt bästa för att vara laglig. Jag har inte rånat Hallbergs guld, det kan jag garantera", sa han.
De många bilder från övervakningskamerorna ger han inte mycket för.
"Det är inte ens likt mig", säger han.
För den drabbade kvinnan i butiken förändrades allt. Tidigare hade hon aldrig varit rädd.
"Men nu i efterhand blir jag ju livrädd varje gång en man under 35 kommer in i butiken".
Hon berättade att hon drömt mardrömmar både om rånet och om rättegången.
"Jag tycker det här är svinjobbigt. Jag hade ingen kontroll, han hade övertaget. Fysiskt, psykiskt. Han var ju mycket lugnare än jag. Det kändes som att han visste precis vad han gjorde".
Hon har berättat att hon efter rånet var rädd för att gå till jobbet.
"Det är obehagligt vilket är jättetråkigt för jag älskar mitt jobb, jag tycker det är skitkul. Jag tycker om kundmötet men nu efter det här känns det som om varje kund är en risk. Jag kan inte lita på någon, jag misstänkliggör alla", säger hon.
Rättegången mot männen är avslutad och männen är fortsatt häktade i väntan på dom.