Utpekad jihadist gav sig till känna – i Indonesien

Utpekad jihadist gav sig till känna – i Indonesien

Eskilstuna
Lästid cirka 5 min

Han har öppet hyllat terrorsekten IS, varit drivande bakom slutna islamistgrupper på Facebook – och är efterlyst för grova ekobrott av Eskilstuna tingsrätt.
Nu har sörmlänningen gett sig tillkänna – från en ö i Indonesien.
"Jag bestrider alla anklagelser", skriver mannen till Eskilstuna-Kuriren.

Må Allah förgöra dem som håller dem fängslade, må Allah ge dem sabr, må vi alla göra vårt yttersta att befria våra syskon som fängslade av dessa hundar, kafirs, munafik. Må Allah får vår ummah att vakna.

Orden kommer från en 52-årig man som under många år var skriven i Sörmland. Inlägget, i en sluten Facebook-grupp där han själv var administratör, är bara ett av flera där mannen öppet hyllade och försvarade de män och kvinnor som stred för IS-kalifatet i Mellanöstern mellan 2014 och 2019. 

52-åringen har en brokig bakgrund och försörjde sig under flera år som egenföretagare med verksamhet i bland annat Eskilstuna. Han har under perioder också bott utomlands, bland annat i Tunisien.

År 2006 konverterade han till islam. Exakt när under resans gång som han radikaliserades är oklart, men han har under lång tid bekänt sig till den salafistiska, bokstavstroende, inriktningen av religionen. Hans digitala närvaro i jihadistmiljöer är också väldokumenterad och känd sedan flera år. Enligt researchföretaget Acta Publica och tidningen Expressen var han under tiden 2019-2020 aktiv i och administratör för två Facebookgrupper som öppet visade sitt stöd för Islamiska staten, IS, och som hjälpte till att slussa pengar till fängslade jihadister.

undefined
"Må Allah förgöra dem som håller dem fängslade", skriver mannen om de IS-medlemmar som tillfångatagits efter att kalifatet föll 2019.
undefined
I de slutna grupperna på Facebook har mannen bland annat deltagit för att samla ihop pengar till terrorsekten IS.
undefined
I de slutna grupperna på Facebook har mannen bland annat deltagit för att samla ihop pengar till terrorsekten IS.

Flera av de Eskilstuna- och Strängnäsbor som våren 2023 häktades misstänkta för stämpling till terroristbrott ingick i samma digitala miljö och två av dem administrerade även grupperna tillsammans med 52-åringen.

Sannolikt har även 52-åringen funnits med på Säpos radar. I grupperna har han själv argumenterat mot demokrati och för sharialagar. Han har också slagit fast att "otrogna" ska bestraffas.

Såvitt känt har han inte åtalats för något brott kopplat till sin aktivitet i de våldsbejakande miljöerna.

Men han har länge varit eftersökt av rättsväsendet för andra brott.

I slutet av 2020 väckte åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping åtal mot 52-åringen för flera grova ekobrott som han ska ha begått i sitt aktiebolag, som fram till konkursen 2019 sysslade med import och försäljning verkstadsmaskiner.

Misstankarna gäller grovt bokföringsbrott och skattebrott, men även grov oredlighet mot borgenärer. Det senare då mannen köpt två värdefulla klockor och 13 guldtackor för företagets pengar, till ett totalt värde om nästan 1,3 miljoner kronor. Han har själv sagt att han köpte guldet och klockorna för att skydda pengarna på företagets bankkonto från Kronofogden.

– Det var en ren panikåtgärd. Ingen skulle gå in på mina konton och ta ut pengarna därifrån, sa han i förhör med Skatteverkets utredare 2020.

Klockorna och guldtackorna ska sedan ha försvunnit. Enligt 52-åringen hade de stulits i samband med en polisrazzia.

undefined
Mannen är åtalad för flera grova ekobrott, bland annat efter att han köpt guld och armbandsur för över en miljon kronor samtidigt som bolaget hade stora skulder.

Och när det närmade sig rättegång var även 52-åringen borta. 

"Enligt uppgift erhållen vid sökning så befinner sig [52-åringen] för närvarande i Turkiet på obestämd tid. Adress där är ej känd", konstaterade polisens delgivningsman i maj 2021.

I oktober 2022 var måttet rågat för tingsrätten, som konstaterade att det fanns en risk att mannen försökte undandra sig rättvisan. Han häktades i sin utevaro.

Vad han gjort sedan dess, och var han befunnit sig, är höljt i dunkel.

Men i slutet av 2024 gav han ifrån sig ett livstecken.

Den 11 december trillade det in en ansökan om pass från 52-åringen – till Sveriges ambassad i Jakarta, Indonesien. Men något pass fick han inte – han var ju efterlyst för brott.

52-åringen överklagade. Han förklarade att hans pass hade gått ut och att han var för sjuk för att åka till Sverige för att skaffa sig ett nytt.

Han påstod sig lida av en allvarligt hjärtsjukdom, som förhindrade honom att flyga. För att bevisa detta bifogade han ett intyg från ett offentligt sjukhus på ön Lombok, grannö med det mer kända Bali, och dessutom en film föreställandes honom sittandes i en sjukhussäng.

Ungefär vid den här tiden fick Eskilstuna-Kuriren kontakt med mannen. I överklagandet hade han angett en e-postadress som tidningen provade att skriva till. Någon dag senare fick vi svar.

"Jag har aldrig blivit informerad om att jag skulle vara efterlyst. Min situation handlar om att jag behöver ett giltigt pass för att kunna fortsätta min lagliga vistelse där jag befinner mig, samt att jag på grund av min hälsa inte kan resa. Detta har ingenting att göra med en eventuell efterlysning utan är en fråga om mina rättigheter och min hälsa", skriver mannen.

undefined
52-åringen, som bott i Sörmland och bland annat haft en företagslokal i Eskilstuna, har tidigare varit administratör för Facebookgrupper som öppet hyllade terrorsekten IS. Några av de personer från Eskilstuna och Strängnäs som tidigare satt häktade misstänkta för stämpling till terroristbrott var aktiva i samma grupper.

Om du var frisk, skulle du alltså vara beredd att resa till Sverige?

"Om min hälsa tillät mig att resa och det fanns en lösning på den administrativa problematiken, skulle jag självklart vara beredd att resa till Sverige för att reda ut eventuella oklarheter."

Hur ser du på misstankarna som Ekobrottsmyndigheten riktar mot dig?

"Jag bestrider alla anklagelser och har aldrig haft för avsikt att begå något brott. Jag anser att detta är en pågående process där jag ännu inte fått möjlighet att på ett rättvist sätt bemöta de påståenden som riktas mot mig."

Vi skriver fler mejl till mannen för att fråga vad han menar med att han inte fått bemöta brottsanklagelserna. Han har ju bemött dem i förhör, och själv lämnat landet när han visste att han skulle ställas inför rätta.

Men några sådana svar får vi inte.

Först när vi nämner att han identifierats som en ledande svensk jihadist får vi svar igen.

"Hur vet jag att du inte kommer använda vad jag säger på felaktigt sätt för att det skall ge bättre läsarsiffror? Jag är inte jihadi och har aldrig varit!"

undefined
Det utpekade jihadisten gav sig till känna i Indonesien.

Sedan verkar det som att den efterlyste mannen inte längre vill fortsätta konversationen. Några fler mejl får vi inte.

Under tiden får också processen kring mannens pass ett snabbt slut. Varken förvaltningsrätten eller kammarrätten i Göteborg anser att mannen har några skäl för att få ett nytt pass.

Däremot har Ekobrottsmyndigheten på nytt fått upp ögonen för 52-åringen.

– Jag har fått informationen, men vad det föranleder för åtgärder är ingenting som jag kommenterar, bekräftar Cecilia Danielsson, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.