Det är en kall förmiddag i mitten på februari när tidningen besöker 30-åriga Lydia Arandelle i huset i Hälleforsnäs.
Det senaste året har varit händelserikt. Hon har gift sig, slutat dricka, köpt en häst och skaffat hus. Något som SVT Sörmland var först med att berätta om.
Men den här historien börjar långt tidigare än så.
– Från början handlade det nog om psykisk ohälsa. Ångest, panikångest och utanförskap i kombination med mycket festande, berättar Lydia Arandelle.
Det fanns bara två alternativ i mitt huvud, antingen fortsätta dricka eller att inte leva mer.
Lydia Arendelle
I flera års tid var Lydia alkoholist. Det var väldigt mycket festande, och med tiden kunde hon inte kontrollera det. Hon fick abstinens om hon inte drack.
Det som utlöste missbruket var ett övergrepp som hon var med om 2019, när den då 25-åriga Lydia blev medbjuden på en träningsresa utomlands av en bekant som var arrangör.
Den bekanta mannen, som var nästan dubbelt så gammal som henne, sa att han hade dragit ihop ett skönt gäng som skulle åka på en träningsresa ihop. Mannen var verkligen mån om att Lydia skulle åka med, och erbjöd sig att betala halva resan.
Men resan blev en mardröm.
– Det var ingen träningsresa, säger hon.
Det var inget gäng heller. När Lydia hämtas upp på flygplatsen utomlands är det bara hon och en kille till som blir hämtade.
– Vi åkte två timmar med taxi innan vi kom fram till något slags nybyggt område mitt ute i ingenstans. Jag fick bo i ett jättestort hus med tre våningar, det skulle komma två andra tjejer som skulle bo med mig, men de kom aldrig, berättar hon.
När den bekanta mannen kommer till Lydias hus första kvällen, har hon bytt om till träningskläder och är redo för att träna. Men mannen vill inte träna, utan föreslår att de ska ut och festa med några andra i stället.
– Jag märkte direkt att han spanade in mig. Han granskade mig från topp till tå, vilket kändes konstigt och lite obehagligt.
De går på restaurang och på olika klubbar.
– Han bjöd på allting. Det var glas efter glas. Vi drog vidare till någon nattklubb med vip-bord. Det kom in alkohol hela tiden och till slut tappade jag kontrollen, säger hon.
På vägen hem i taxin får Lydia ett astmaanfall i bilen. Hon får hjälp med inhalatorn av en tjej hon aldrig träffat och lyckas ta sig tillbaka till huset. Väl där blir hon rädd och skriver till mannen att hon fått ett astmaanfall och är rädd för att dö i sömnen. Han erbjuder då henne att sova hos honom.
– Jag gick dit och la mig och somnade nästan direkt. Senare på natten vaknar jag av att han har samlag med mig. Just det minns jag väldigt tydligt. Hur jag vaknar och ser hans ansikte över mig. Det enda jag tänker då är "jävla monster", och sen blir allt svart igen.
Lydia vaknar dagen efter i mannens säng. De resterande två dagarna av resan försöker hon bara hålla sig undan.
– Jag mådde så dåligt. Man anklagar sig själv och vill bara gömma sig.
När Lydia kommer hem till Sverige igen vågar hon inte berätta för någon om vad som hänt. Två månader senare berättar hon ändå för sin dåvarande pojkvän.
Han övertalar henne att polisanmäla övergreppet, men utredningen läggs ner i brist på bevis.
Det enda jag tänker då är "jävla monster", och sen blir allt svart igen.
Lydia Arendelle
Om övergreppet på träningsresan
Efter händelsen eskalerar drickandet. Hon dricker från morgon till kväll, flera liter vin om dagen.
– Under fem års tid var jag nykter i två dagar på raken som längst. Jag försökte sluta flera gånger men varje gång fick jag jättekraftig abstinens och det kändes jättekonstigt i hela kroppen. Till slut kände jag bara att den enda utvägen för att sluta dricka var att inte leva mer.
I slutet av sommaren 2022, efter ett bråk med sin ex-pojkvän orkar hon inte längre.
– Det var som att något knäppte till i huvudet.
Runt midnatt tar hon med sig en flaska vin och går ut. Hon häller i sig flaskan, som är den fjärde den dagen, och försöker att avsluta sitt liv.
– Efter det är det bara svart.
Du försökte ta livet av dig?
– Ja. Jag ville inte leva längre, jag orkade inte mer.
Men Lydia hade tur. Hon hade hamnat på en avsats i stället för att ramla rakt ner på vägbanan tio meter längre ner. Några förbipasserande hittar hennes väska och telefon uppe på bron och får syn på Lydia. De lyckas på något sätt dra upp henne på bron igen och ambulans och polis kommer till platsen.
– Sen vaknar jag på traumaavdelningen på Södersjukhuset.
Hon blir sedan körd till psykakuten där en läkare säger att hon behövde komma till en beroendemottagning.
– Det blev som ett uppvaknande. Det var första gången jag hörde det tydligt. Att jag behövde hjälp.
I början av 2023 blev hon inlagd på ett behandlingshem efter att varit i kontakt med en beroendemottagning i Flen.
– Man är där i fem veckor och är helt isolerad. Jag tyckte det var jätteläskigt till en början men jag var i alla fall inte ensam. Helt plötsligt kunde man sitta och skratta och känna igen sig i andras situationer.
Tiden på behandlingshemmet är tuff, men hon lyckas hålla sig nykter och vara kvar alla fem veckorna.
– Det var som att verkligheten plötsligt slog till. Att bli nykter efter drygt fem år var jobbigt. Det blev för mycket för mig.
Efter två veckor tog hon ett återfall.
– Då var jag inne i snurran igen. Jag drack i drygt tre månader innan jag åkte tillbaka till behandlingshemmet.
Jag var nykter i två dagar på raken som längst.
Lydia Arendelle om sitt fem år långa beroende.
Efter det var hon nykter i tre månader. Under den perioden startar Lydia en Youtube-kanal för att dela med sig av sitt missbruk och kunna hjälpa andra.
– Jag började kika runt lite men hittade ingen som pratade öppet om det. Det tyckte jag var konstigt och tänkte att om jag kan hjälpa någon annan så är det ju värt det, säger hon.
I början av förra året bestämmer Lydia och hennes pojkvän att de ska gifta sig. Men planeringen blir jobbig. De kan inte bjuda hur många som helst eftersom deras budget inte klarar det. Många blir sura över det och har synpunkter, den stressen och pressen gör att det blir för mycket för Lydia igen.
Det var så mycket skam och skuld inblandat.
Lydia Arendelle
Tog ett återfall – till sitt eget bröllop
En månad innan bröllopet tar hon återigen ett återfall.
– Det var fruktansvärt. Det är nästan värre att ta återfall eftersom det är så mycket skam och skuld inblandat. Man tänker mycket på vad alla andra ska tycka och tänka.
Bröllopet kom och Lydia drack. Varje dag.
– Jag övade hemma att stå. Varje dag stod jag upp i 40 minuter för att öva balansen eftersom jag visste att vi skulle stå framme vid altaret, berättar hon.
Men då drack du?
– Ja. Men på bröllopet hade jag så mycket nerver och var så nervös, så på något sätt drack jag lite mindre den dagen.
Ingen på bröllopet visste att hon haft ett återfall och drack igen.
– Jag satt inte och drack öppet utan jag gömde alkohol i skrubben. Jag mådde så dåligt över det.
Efter att hon kom hem från bröllopsresan åker Lydia in på behandlingshemmet igen. Sedan dess har hon varit nykter, i nio månader nu.
– Skillnaden nu är att jag har insett att jag aldrig kan dricka igen i framtiden. Tidigare tänkte jag att jag kanske kunde dricka "som normalt" igen om några månader eller något. Men nu vet jag att det inte kommer gå. Även om det går nio månader eller 20 år, det går inte. Och i den insikten kan jag ändå känna någon slags trygghet.
På sin Youtube-kanal pratar hon öppet om sitt missbruk och i november flyttade hon och hennes man in i deras nya hus. Hon är fortfarande sjukskriven men vet vad hon vill med framtiden.
– Nu kan jag börja leva på riktigt igen. Jag behöver inte tänka på alkohol längre och då är det lättare att leva också, säger hon och fortsätter:
– Jag vill jobba på behandlingshem. Det är solklart, jag vill hjälpa andra i samma sits och jag vill föreläsa om det, gärna på gymnasieskolor.
Viktiga telefonnummer
SOS Alarm: 112
Vid akuta lägen och vid själmordstankar, ring 112.
Hjälplinjen: 90390
Hjälplinen är en nationell stödlinje för psykisk hälsa och suicidprevention. Ring på 90390 eller chatta på hjälplinjens hemsida.
Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80
Tar emot samtal alla nätter mellan 21.00 och 06.00. Ring på 08-702 16 80 eller gå in på hemsidan för att chatta.
Jourhavande präst
Nås via telefonnummer 112. Det går också att chatta på kvällarna mellan 20.00 och 00.00.
Mind självmordslinjen: 90101
Dygnet runt, årets alla dagar har Mind självmordslinjen öppet på telefonnummer 90101. Du kan även chatta via deras hemsida.
Hjälp mot alkoholmissbruk
Alkoholhjälpen: 020-84 44 48
Ring på telefonnumret ovan eller ta kontakt via deras hemsida.
AA, Anonyma alkoholister: 08-720 38 42
Mejla på help@aa.se eller ring 08-720 38 42. Du kan även besöka deras hemsida.
1177
Vårdguiden 1177 hänvisar till ställen där du kan få hjälp för ditt alkoholberoende.