Målningen hade varit i Mats Werners familjs ägo i nästan 100 år, när en internationell konstförmedlare 2023 ringde och frågade om han var intresserad av att sälja.
– Det hade jag inte haft en tanke på. Målningen har alltid funnits med mig, min far fick den direkt från konstnärinnans familj, så först sa jag att jag inte alls var intresserad av att sälja, berättar Mariefredsbon.
Men efter några samtal fick han, som han själv säger, ett erbjudande som det inte gick att tacka nej till – och nu hänger tavlan på The national gallery of art i Washington D C. Det amerikanska museet tog emot donationer från tre privatpersoner för att köpet skulle kunna genomföras.
– Jag får inte avslöja priset, enligt vårt avtal. Men det är snuskigt mycket pengar, säger 82-åringen.
Det rör sig om ett porträtt i olja, signerat Karin Bergöö som senare gifte sig med Carl och tog efternamnet Larsson.
Jag blir inte överraskad om han har fått en mycket, mycket hög summa
Andreas Rydén
Bukowskis
Målningen lär ha tillkommit 1879–1880, under Karin Bergöös tid som elev på Konstakademin i Stockholm. Där stod Pierre Louise Alexandre modell om vintrarna under 25 års tid, när hamnen som han annars arbetade i höll stängt. Mannen, som hade kommit till Sverige från Franska Guyana, har avbildats av många svenska samtida konstnärer under deras utbildning – Anders Zorn och John Bauer är bara två exempel.
Efterfrågan på målningar med just Pierre Louise Alexandre som motiv har på senare år bokstavligen exploderat, berättar Andreas Rydén, chefsspecialist inom konst hos auktionshuset Bukowskis:
– Det är ju ingen nackdel att det är en känd kvinnlig konstnär från 1800-talet och dessutom ett motiv som många söker efter i dag, jag blir inte överraskad om han har fått en mycket, mycket hög summa, säger han.
Andreas Rydén vågar dock inte spekulera i hur mycket pengar Mats Werner kan ha fått för sin tavla. Bland annat för att det sedan 1980-talet sålts endast en handfull verk av Karin Bergöö/Larsson på auktionshus runt om i världen.
– Vad härligt! säger han när han får höra att Mats Werner själv säger att han har fått snuskigt mycket.
Från konstkretsar har Mats Werner snappat upp att försäljningen har kallats "sensationell", och att den har jämförts med försäljningen av August Strindbergs oljemålning Inferno när den gick under klubban i början av 1990-talet.
Mats Werner har också hört att hans försäljning innebär att Karin Bergöö/Larsson nu är den högst betalda svenska kvinnliga klassiska konstnären, och att priset ligger fullt i nivå med de som hennes makes oljemålningar går för.
Karins Larsson på Fogdö
Karin Bergöö föddes 3 oktober 1859 i Örebro. Familjen flyttade sedan till Hallsberg.
Hon studerar på Slöjdskolan i Stockholm, och sedan på Konstakademien i Stockholm. Sista terminen reser hon till Frankrike, där hon träffar Carl Larsson som ännu inte fått sitt stora genombrott.
1883 gifter de sig, och inom loppet av elva år får de åtta barn.
1889 flyttar de till ett litet hus i Sundborn i Dalarna – Lilla Hyttnäs, i dag känd som Carl Larsson-gården – som paret fått i gåva av Karin Larssons far. De bor även i Stockholm delar av året, men huset i Sundborn växer med arbetsrum, ateljé med mera.
Många av Carl Larssons verk föreställer Karin och barnen i hemmet i Sundborn.
Karin Larsson ägnar sig åt textilkonst och design, och skapar ett unikt hem åt familjen.
Carl Larsson dog 1919. Efter hans död flyttade Karin Larsson till sonen Esbjörn som var lantbrukare på Välnäs gård, på Fogdön i Strängnäs kommun. Karin Larsson dog på denna gård den 18 februari 1928.
Makarna Larsson tillbringade tid i Sörmland i olika perioder av sina liv. Som ung besökte Carl Larsson ofta sin farbror på gården Lilla Lövhulta, Hammarby, norr om Eskilstuna. Senare köpte Carl och Karin Larsson ett litet hus intill släktgården, som de döpte till Minsta.
Källor: Karin Bergöö Larssons vänner/Karinföreningen, Riksarkivet, Torshälla hembygdsförening, Wikipedia
När Mats Werner medverkade i Antikrundan 2012 med Karin Bergöös målning av Pierre Louise Alexandre, var det lustigt nog Andreas Rydén som värderade den. Då sa Bukowskis konstexpert att den var värd mer än 100 000 kronor.
– Marknaden har sedan dess förändrats oerhört mycket, framför allt de senaste två–tre åren. Det är en fantastisk målning, och att den nu har sålts för mer än en miljon – det kan vi nog slå fast, säger han.
Även Carl-Johan Olsson, intendent för 1800-talets bildkonst på Nationalmuseum, intygar att Karin Bergöös målning är enastående.
– Hennes studie av Pierre Louis Alexandre hör verkligen till de mest intressanta av de många som målades av ett stort antal konstnärer med honom som modell. Ofta skildrades Pierre Louis Alexandre på ett rent exotiserande sätt men här framträder han samtidigt som individ i egen rätt, säger han.
Det är snuskigt mycket pengar
Mats Werner
Säljare
Karin Bergöös version av Pierre Louise Alexandre hamnade i familjen Werners hem i slutet av 1920-talet, alltså efter Carl Larssons död och i slutet av Karin Larssons liv. Mats Werners pappa arbetade som advokat, och hade familjen Bergöö som klienter. En brorson till Karin Bergöö gick i konkurs och hade inte pengar till arvodet, berättar Mats Werner.
– Tack och lov accepterade pappa denna målning, som fastern gjort, som betalning.
Även en mapp med andra elevarbeten ingick i överenskommelsen med advokaten. Denna mapp återfann Mats Werner på 1970-talet. I den fanns bland annat en kolteckning av samma modell, tecknad av Emil Österman som är bördig från sörmländska Vingåker.
De två verken kittlade Mats Werners intresse – och han har sedan dess gjort omfattande efterforskningar kring Pierre Louise Alexandre.
Under arbetet med den bok som Mats Werner gav ut 2021, lyckades han identifiera drygt 40 konstverk med Pierre Louise Alexandre som modell. Till den engelska utgåvan, som släpptes så sent som förra veckan, har han lokaliserat ytterligare ett tiotal tavlor som översättningens verkskatalog har kompletterats med.
Mats Werner har genom åren köpt på sig flera tavlor med modellen, ofta billigt eftersom motivet varit okänt och historien bakom likaså. När hans bok gavs ut på svenska sålde han alla utom de två som han hade ärvt, som också var anledningen till att han började forska. Då hade intresset för verken börjat tillta. Viss vinst gjorde han men, enligt egen uppgift, inte i närheten av vad Karin Bergöös målning inbringade.
Att hon får en plats i ett av världens finaste museer är alldeles underbart
Carl-Johan Olsson
Nationalmuseum
Det saftiga priset, och att det var "rätt" köpare", var avgörande när Mats Werner bestämde sig för att sälja.
– Det är det första svenska konstverket som hänger på USA:s nationalmuseum. Tavlan är målad av en kvinna och föreställer en svart modell. Det kändes som "check" på en massa olika punkter. Jag har tre barn, det blir också lättare för dem att dela på pengarna i stället för att slåss om ett så värdefullt föremål. De får slåss om kopian i stället, säger Mats Werner.
För där Karin Bergöös oljemålning hängde fram till hösten 2023, hänger nu Gabriella Norums avmålning – i samma ram till och med.
– Den är väldigt bra gjord, säger Mats Werner och visar den nutida konstnärens signatur i vänstra hörnet.
Originalet lämnade Mariefred senhösten 2023, efter exporttillstånd från Nationalmuseum och Riksantikvarieämbetet. Målningen skeppades till ett säkerhetsförvar i USA, och efter att betalning hade erlagts till konstförmedlaren släpptes den vidare till det amerikanska nationalmuseet. Dit kom den för nästan precis ett år sedan.
– Vi blir alltid glada när utländska museer förvärvar svensk konst, och särskilt när det gäller konstnärer som tidigare inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. Karin Bergöö är ett utmärkt exempel på detta. Att hon får en plats i ett av världens finaste museer är alldeles underbart, säger Carl-Johan Olsson på Nationalmuseum.