Det är onsdagskväll och skymningen sänker sig snabbt över nejden. Runt det ödsliga trevåningshuset har slyn krupit så nära inpå att den format en Törnrosahäck.
Det en gång så pampiga träpalatset slumrar bakom sina spröjsade fönster. Tidens tand har gnagt av fasadbrädornas gula färgprakt och de gistna verandornas snickarglädje.
Utanför i dunklet väntar två av Hemsökt Sörmlands utredare, Erik Kjellander Arman och Marcus Pettersson, på oss. Var vi befinner oss får förbli en hemlighet, då varken de eller husets ägare vill se det våldgästat och vandaliserat. Själva har Erik och Marcus, samt tidningen, tillstånd att besöka huset.
Det är tredje gången teamet återvänder till fastigheten för att göra en paranormal utredning.
– Det här är ett favoritställe där vi upplevt mycket, allt från ljusfenomen i trappen till att knappt kunna andas på vindsvåningen, berättar Erik.
Vi kliver över tröskeln till deras sambandscentral på nedervåningen. På ett uppställt bord står tomma attachéväskor i plåt uppfällda. Innan tidningens ankomst har Erik och Marcus riggat sin elektroniska utrustning på samtliga våningsplan. Olika typer av mätare som ska ge utslag om någon eller något visar sig.
– Det är allt från sensorer och appar till kameror som filmar i mörkret och K2-mätare. De mäter elektromagnetiska fält och alla som håller på med paranormala utredningar har sådana, förklarar Erik.
Det som väckte hans stora intresse var tv-serien "Spökjakt", där Jocke och Jonna Lundell ihop med utredningsteamet Laxton ghost och ett medium besöker hemsökta platser.
2021 grundade Erik Hemsökt Sörmland och efter två år på egen hand har han numera ett team. Det har blivit närmare 50 spökjakter, både i Sörmland och på platser som Sandträsk sanatorium i Norrlands inland.
– Det är en dyr och tidskrävande hobby, men man får uppleva många platser och mycket som inte går att förklara. När vi gör en utredning filmar vi precis allt vi gör och jag lägger många timmar vid datorn efter en spökjakt, säger Erik.
På Hemsökt Sörmlands Youtube-kanal och via deras sociala medier kan följarna hänga med på spökjakterna, ibland till och med i direktsändning.
Vissa gånger blir det mer action är de räknat med. Som när Erik, Marcus och en vän utforskade en övergiven järnvägstunnel från 1800-talet i Norrköpingstrakten. Vad de inte räknat med var att närboende skulle larma polisen.
– Från ingenstans dök värsta polispådraget upp. Poliserna gastade åt oss att visa händerna. Sju poliser kollade igenom vår bil och våra väskor och ville veta vad vi gjorde där. När vi berättade att vi var på spökjakt svängde det och en av dem sa: "Gud, vad spännande", berättar Erik.
Teamet tar oss med oss på upptäcktsfärd i den övergivna kåken. Här krockar sekelskifte 1900 med 70-tal. Å ena sidan kakelugnar och breda trägolvstiljor. Å andra sidan urklipp ur från veckotidningar, en urdrucken konjaksflaska och blommiga kakburkar.
Efter att ha vallat oss genom hela huset stannar vi i mellanvåningens stora sal, där fuktrosorna blommar i taket.
– Det är husets hjärta och det rum där vi upplevt mest, förklarar Erik.
På golvet står en apparat som kallas Flux.
– Den brukar ge bra svar. Lyser den grönt betyder det ja och rött för nej, berättar Marcus som filmar under hela kvällen.
I den stora salen använder även Marcus och Erik en så kallad "spirit box" som skannar radiofrekvenser. Genom sprak och brus hörs korta glimtar.
"Är någon här med oss nu? Kan du säga ditt namn?" frågar Erik rakt ut i luften. Efter en stund hörs "spirit boxen" eka "Michael". Namnet upprepas tre gånger och fångas i tidningens videoklipp.
– Oj, jäklar vad jag ryser! utbrister Erik.
Hans paranormala hobby har gett honom en ny syn på liv och död.
– Jag har fått mer bevis på att det inte bara tar slut och att man kan kommunicera med andar.
Duon konstaterar att kvällen är lugnare än deras tidigare besök.
"Man borde prova att uppleva en spökjakt innan man säger att det är strunt"
Erik Kjellander Arman
Vad får ni för reaktioner när ni berättar för andra om era spökjakter?
– Många tycker ju att man är knäpp som gör det och morsan tycker det är jätteläskigt, berättar Marcus.
Vad säger ni till de som tycker det ni gör är bluff och båg?
– Att man borde prova att uppleva en spökjakt innan man säger att det är strunt, säger Erik.
– Man kan verkligen få adrenalinpåslag, instämmer Marcus.
Besökta platser
Några platser som Hemsökt Sörmland har besökt och gjort paranormala utredningar på:
Nybble fattigstuga, Julita
Kolerakyrkogården vid Igelbålen, Vingåker
Arbetarbostäderna vid Båsenberga, Vingåker
Direktörsvillan, Valla
Västerby gruva, Askersund
De övergivna tågtunnlarna vid Graversfors, Norrköping
Biografen, Vingåker
Kaffestugan Fridhem, Sköldinge
Kvarnen Äs, Julita
Kägleholms slottsruin, Arboga
Trädgår'n, Flen
Stöttasten, Flodafors
Lilla Sjögetorps slottsruin, Högsjö