Den 18 april 2024 kontaktar en person Telia för att beställa mobiltelefoner till sitt företags anställda.
Han utger sig för att vara vd på företaget. Det är han inte.
Meddelandet kommer in till Telias hemsida med informationen att kontakt önskas omgående.
Den 26 april inleds mejlkontakt mellan "vd:n" och Telia. Den kontakten pågår fram till den 30 april.
Mejladressen som personen använder i kommunikationen med Telia ser äkta ut. Men i stället för domänen ".se" är den skapad med ".nu".
Bakom mejladressen står den 30-årige mannen som är bosatt i Strängnäs kommun.
I kontakten som pågår mellan den 26 och 30 april diskuteras ramavtal och en möjlig mötestid för att gå igenom tjänster. I sista mejlet i konversationen får "vd:n" inloggningsuppgifter till webbshoppen för att kunna lägga beställningar av hårdvara hos Telia.
Den första beställningen inkommer samma dag. Den sista den 10 maj.
Efter det återupptas mejlkonversationen mellan "vd:n" och Telia fram till den 14 maj. I ett av mejlen "vd:n" skickar den under den perioden berättar han att han glömt inloggningsuppgifterna till webbshoppen.
Åtta beställningar hinner levereras. De levereras till en adress i Eskilstuna, en adress i Västerås och en i Kil. Det handlar om 432 mobiler, 25 av dem av modellen Samsung Galaxy S24. Resten av modellen iPhone Pro Max. Dessutom beställer "vd:n" fem stycken iPad pro 11 och tre stycken Lenovo ThinkBook 14.
Det totala värdet uppgår till drygt fem och en halv miljon kronor.
Men Telia börjar ana oråd och startar en utredning.
Fraud-teamet larmade eftersom det beställts "väldigt många telefoner" till ett och samma företag.
De tittar på leverans- och fakturaadresserna och noterar att fakturaadressen som uppgetts inte går till företaget.
Från förhöret med Telia:
"[Representant från Telia] uppger att när de tittade på vilka som bodde på den adressen så kom [misstänkts] namn upp. [Representant från Telia] uppger att han flera gånger tidigare försökt beställa saker i bedrägligt syfte. [Representant från Telia] uppger att det då drog slutsatsen utifrån det att det borde vara han som gjort beställningarna".
Alla beställningar som inte har hunnit skickas iväg stoppas manuellt. Det rör sig om elva stycken. Det totala värdet på beställningarna som Telia lyckades stoppa uppgår till drygt tolv miljoner kronor.
Den misstänkte 30-åringen har under kontakten med Telia även pratat över telefon. De samtalen har spelats in – och spelas även upp för 30-åringen under förhör.
Förhörsledaren: "Vet du vem vi hör?".
Den misstänkte 30-åringen: "Inte en jävla aning faktiskt".
Förhörsledaren: "Du känner inte igen rösten eller något sånt där?".
30-åringen: "Nej och det är definitivt inte min egna".
Förhörsledaren: "Du tycker inte det låter som..."
30-åringen: "Min egna? Nej, verkligen inte, absolut inte. Det är väl någon som lyckats gjort någonting i mitt namn då eller försöker beställa saker hem till mig i någon annans företag helt enkelt".
Förhörsledaren: "Mm, när vi lyssnar på det här så tycker vi att det påminner lite om din röst".
30-åringen: "Påminner lite?".
Förhörsledaren: "Mm, att det låter som dig".
30-åringen: "Det ska vara ganska accurate om det ska vara något, han låter ganska slöddrig den där killen som pratar kan jag tycka.
Förhörsledaren: "Du tycker inte att det är du iallafall?".
30-åringen: "Det är icke jag".
Telia är inte det enda företaget att drabbas av det här. 30-åringen har gjort samma sak mot både Tele2 och Telavox.
Allt började i juni 2023.
30-åringen utgav sig även då för att vara vd – men för ett annat företag. Han ingick ett avtal med Tele2 om en leverans på 14 mobiltelefoner.
Paketet skulle skickas till hans hemadress. Den 20 juni levererades de. Samma dag som leveransen mottogs kontaktade "vd:n" Tele2 igen. Han ville ha en annan mobilmodell, uppgav han.
När liknande beställningar inkom efter det misstänkteTele2 att något var fel. De tillät dock bytet av modell, men bevakade ärendet med anledning av misstankarna.
Den 29 juni returnerade "vd:n" de 14 mobiltelefoner han inte skulle ha, trodde Tele2 i alla fall. Paketet anlände dagen efter – men när Tele2 tittade i det var det fyllt med stenar. Några mobiltelefoner fanns inte. "Kunden" stängdes då av.
I augusti 2023 kontaktade mannen en återförsäljare till Tele2. Återigen uppgav han sig för att vara vd för ett företag. I två omgångar, den första via återförsäljaren och den andra via självbetjäningstjänsten, lyckades han lägga beställningar av totalt 68 stycken iPhone 14 Pro Max – till ett värde av 979 200 kronor.
Mobilerna levererades till en adress i Stockholmsområdet. På adressen bor ett par som den misstänkte 30-åringen medgett i förhör att han känner.
"Båda gångerna har en person kommit ut från porten, sagt att man jobbar för företaget och skrivit under samt tagit emot paketen", har en bedrägeriutredare på Tele2 uppgett i förhör.
30-åringen försökte efter det att lägga ytterligare två beställningar. Den första på 16 iPads. Då hade Tele2 inte alla produkter på lager.
Därför fördröjdes leveransen – och levererades aldrig.
Några dagar senare la han en ny beställning. Då på 185 iPhones, fortfarande till samma företag. Ordern var värd drygt två miljoner kronor. Sådana beställningar försäkras och hanteras annorlunda. Tele2 fattade misstankar. Något stämde inte. Det är inte vanligt att så stora beställningar läggs.
Därför stoppades den.
Mannens systematiska bedrägerier har sedan fortsatt. De har pågått en längre tid.
I fjol lyckades 30-åringen med samma sak. Då drabbades Telavox.
Metoden var densamma. Han kontaktade en återförsäljare och utgav sig för att vara vd för ett företag.
25 mobiler beställdes till det totala värdet av 345 000 kronor. Beställningen gick igenom och mobilerna levererades till hans hemadress i Strängnäs kommun.
Mannen försökte på nytt att lägga en ny beställning på 48 stycken mobiler. En intern utredning inleds då av Telavox som konstaterar att det rör sig om ett bedrägeri. Den beställningen levereras inte.
Telavox reagerade på att det var ett stort värde på hårdvaran sett till det totala ordervärdet. Det var dyra telefoner – men enkla lösningar.
"[Telavox] uppger att [namnet den misstänkte använde] inte beställde några extrafunktioner utan endast grundpaketet och att Telavox nu i efterhand har förstått att det berodde på att det inte var menat att de skulle användas", har Telavox uppgett i förhör.
Att mobilerna levererats till 30-åringen hemadress – trots att de beställdes av ett företag – har mannen ingen förklaring på:
"[30-åringen] ifrågasätter varför han skulle använda sin egen hemadress om han inte vill åka dit för det. Han uppger att han då hade angett en adress som förmodligen hade legat i mitt företag och hämtat paketet där. Han uppger att han inte är hjärndöd".
Vid alla beställningar mannen gjort – till Telia, Tele2 och Telavox – har han använt olika telefonnummer som kontakt. Två mobilnummer har använts, det ena ett kontantkort. Båda är registrerade på 30-åringen – och har i perioder varit kopplade till swish.
Mannen själv har förnekat att det är han. Hans förklaring är att någon annan kan ha använt den.
"Jag har lånat ut mina telefoner hejvilt, eller hur?", säger han.
När förhörsledaren frågar vem som kan ha använt telefonen, har 30-åringen svarat:
"Det tänker jag inte uppge".
I förundersökningen har det dessutom konstaterats att det ena mobilnumret är registrerat på What´s App – i hans namn.
Längre konversationer mellan honom och en 48-årig man från Eskilstuna har hämtats ut. Strängnäsbon skulle sälja mobilerna han fått från Telavox. En okänd person som 48-åringen kände skulle köpa dem.
30-årige Strängnäsbon: "Köper du alla på tisdag bror?"
48-årige Eskilstunabon: "Ja ja min kompis vill ha alla".
Resterande delen av mobiltelefonerna 30-åringen fått levererade har också sålts. Han har fått betalt i kontanter. Sedan har han på övervakningsbilder från bankomater i bland annat Eskilstuna, Södertälje och Halmstad synts sätta in pengar till sitt konto.
Underlag från Tele2 visar att mobiltelefonerna de blivit av med har kopplats upp utomlands. Ett par i Tyskland och Polen, de flesta i Ukraina.
"I Ukraina? Det är ju krig där så jag vet inte. De behöver väl telefoner i kriget antagligen?", har 30-åringen svarat i förhör när han fått berättat för sig vart telefonerna hamnat.
Under utredningen har mannen även fått flera bilar och motorcyklar beslagtagna, eftersom de bedömts sannolikt ha finansierats med illegala medel. Bland annat en Audi RS6 han köpt för 450 000 kronor.
Han har i alla förhör kopplade till bedrägerierna hela tiden förnekat att han har någonting med det att göra. Tingsrätten går dock på åklagarnas linje. 30-åringens uppgifter i förhör anses detaljfattiga, och hans förklaringar till den bevisning som presenterats anses vara osannolika och ologiska.
Hans fälls därför på samtliga åtalspunkter. Det handlar om tre fall av grovt bedrägeri och ett fall av försök till grovt bedrägeri. Han fälls även för ett fall av grovt penningtvättsbrott efter att ha upplåtit sitt konto och fått pengar som härrör från brottslig verksamhet.
Dessutom fälls han – tillsammans med sin dåvarande sambo – för två fall av penningtvättsbrott. Hans dåvarande sambo åtalades också för två fall av grovt häleri, men frikändes.
I penningtvättsbrotten är privatpersoner målsägare.
Mannen döms till fyra och ett halvt års fängelse. Sambon får villkorlig dom och böter på totalt 3 500 kronor.
Den 48-årige Eskilstunabon, som köpt telefoner av 30-åringen, fälls för ett fall av grovt häleri och ett fall av häleri. Han får villkorlig dom och 200 timmar i samhällstjänst.
30-åringen ska även betala skadestånd på 5 539 815 kronor till Telia och 979 200 kronor till Tele2. Han ska också betala 344 775 kronor till Telavox, 263 181 av det ska han betala tillsammans med 48-åringen. I det andra fallet med Tele2 ska 30-åringen betala 184 800 kronor tillsammans med 48-åringen.
Han ska dessutom betala 295 200 kronor till en målsägare för det grova penningtvättsbrottet. Tillsammans med sambon ska han betala 122 899 kronor till en målsägare – och 14 340 kronor till en annan.